Muzeul de Istorie Sighisoara

Muzeul de istorie din Sighisoara este unul din cele mai vizitate obiective turistice din tara. Acest lucru s-a datorat si se datoreaza faptului ca este gazduit de faimosul Turn cu Ceas (constructie ce dateaza inca din secolul al XIV-lea), cladire ce a devenit simbolul Cetatii Medievale Sighisoara.

Aici, la intrarea in Turnul cu Ceas, exista o pazie, deasupra unei usi pe care scrie: “Muzeul de Istorie”, pe care multa lume o descopera de abia acum cand ajunge sa viziteze Turnul cu Ceas. Aici, in acest faimos turn, a functionat multa vreme sfatul si Primaria Cetatii Medievale Sighisoara, iar de abia la sfarsitul secolului al XIX-lea a fost infiintat Muzeul de Istorie al orasului Sighisoara.

Muzeul cuprinde urmatoarele categorii de colectii: arheologie (preistorie, daco-romana, migratii, medievala), farmacie si instrumentar medical, arta, mobilier, arta decorativa, intrumente muzicale, obiecte si unelte de breasla, orologerie, etnografie: mobiler, unelte de uz gospodăresc, textile, ceramica, icoane pe lemn si pe sticla; arme albe si arme de foc, numismatica.

De asemenea tot aici in turn, urcand spre varful cladirii, veti intalni si veti fi, cu siguranta fascinate de mecanismul ceasului din turn care functioneaza fara cusur de secole. Dup ace veti termina de urcat cele 110 trepte (pe numaratelea! ) si 6 nivele ale turnului veti ajunge in varf unde, din balconul turnului, veti avea o priveliste de legenda asupra oricarui colt din fascinate cetate a Sighisoarei.

Pe balustrada de lemn a balconului turnului veti gasi placute de bronz pe care sunt inscriptionate distantele kilometrice pana la diferite orase ale lumii si fiindca observ ca v-am starnit curiozitatea, am sa va spun si dumneavoastra cateva distante informative: Stockholm 1.520 km., Madrid 2.360 km., Sydney 15438 km., Beijing 7.007 km., sau 365 km. pana la Belgrad. Sunt mult mai multe placute care indica distantele catre alte destinatii, insa nu as vrea sa transform acest scurt articol intr-o mare borna kilometrica spre destinatiile lumii.:)

Important de stiut este faptul ca Josef Bacon (1857-1941) a fost initiatorul si primul custode al muzeului care purta numele, pe atunci, de “Alt Schässburg” adica: Sighisoara veche. Incepand cu anul 1904, institutia muzeala va fi sprijinita material si financiar de catre Asociatia Sebastian Hann din Sighisoara (o asociatie culturala a sasilor transilvaneni). Colectiile muzeului s-au imbogatit de la un an la altul cu: piese de arheologie, de bresle, textile si o valoroasa colectie de icoane pe lemn si sticla din judetul Tarnava Mare, apartinand colectiei Gheorghe Cernea (1898-1965), un etnograf transilvanean.

In mod special trebuie precizat ca personalul din cadrul muzeului, care (chiar daca au vizitatori si turisti, romani si straini, tot timpul) este intotdeauna bucuros de oricare persoana ii trece pragul muzeului si gaseste suficienta energie pentru a zambi si da explicatii detaliate fiecaruia dintre vizitatorii Muzeului de Istorie Sighisoara.

Bineinteles ca daca ajungeti acolo aveti nevoie sa stiti cateva date de contact: Sighisoara, Piata Muzeului nr.1, 545400, jud. Mures, Romania  tel/fax.: 0265/ 771.108, e-mail: info@muzeusighisoara.com.

Pagina web oficiala a Muzeului de Istorie Sighisoara este www.muzeusighisoara.com.

Nota obtinuta:
10 (20 voturi)
4440 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Luni, 23 Aprilie 2012

Etichete pentru acest articol:

muzee in romania, muzeul sighisoara


S-ar putea sa va intereseze si:

Nascut in comuna nasaudeana Hordou, George Cosbuc a fost unanim recunoscut ca “poetul [..]
citeste si comenteaza
Faptul ca si cel mai mare si cunoscut cimitir bucurestean se numeste Bellu mi-a creat [..]
citeste si comenteaza
Cand ai fost ultima oara la muzeu? Ai mai fost la muzeu!? De ce este rusine sa mergi la [..]
citeste si comenteaza
Fiindca (asa cum ati citit) in articolul precedent scris de semnatarul acestor randuri [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cu riscul de a fi cel mai enervant si neplacut recenzor de pe FemeiaStie.ro semnatarul acestor [..]
citeste si comenteaza
Sulful sau pucioasa este un element chimic ce are numarul atomic 16 si are simbolul chimic „S”. [..]
citeste si comenteaza
Pe data de 20.OCT.2018 a avut loc, in Palatul Culturii din Ploiesti, lansarea albumului „Ploiesti [..]
citeste si comenteaza
Capitala Romaniei este plina de muzee, galerii si colectii muzeale. Tocmai pentru ca dumneavoastra [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate