Muzee dedicate lui George Enescu. Casa memoriala din Sinaia

Cine a fost George Enescu cred ca stie fiecare roman, indiferent de varsta sau de locul unde s-ar afla. Toti ne mandrim cu acest talent international, care dainuie peste ani. In Romania putem aprecia existenta mai multor muzee din Romania dedicate marelui compozitor:

► Muzeul National George Enescu, din Bucuresti gazduit de impresionanta cladire a Palatului Cantacuzino; pentru detalii, click aici.

► Casa Memoriala George Enescu, din Sinaia jud. Prahova, o alta sectie a mai sus-amintitului muzeu;

►  „Dumitru si Alice Rosetti-Tescanu George Enescu”, din Tescani jud. Bacau o alta sectie a Muzeului National George Enescu;

► Muzeul Memorial "George Enescu", din Dorohoi, jud. Botosani, organizat in casa tatalui compozitorului, cea in care marele compozitor a stat 9 ani; pentru detalii, click aici.

 

Detalii despre Casa Memoriala George Enescu din Sinaia

Coincidenta, sau nu, cladirea se afla amplasata pe strada Yehudi Menuhin, la numarul 2, uneva in cartierul Cumpatu. Daca veniti cu trenul in Sinaia, de la gara o luati spre Brasov, treceti peste raul Prahova si intr-un sfert de ora sunteti la poarta acestui fascinant muzeu.

 

Programul de vizitare este marti-duminica 10-17, dar daca se intampla sa ajungeti putin mai devreme, pe la 9.30, doamna muzeograf va face o derogare de la programul obisnuit, fiind foarte bucuroasa de vizitatori.

 

Ajunsi in curtea muzeului, nu veti sti ce sa admirati mai intai, Valea Prahovei, muntii sau superba cladire construita intre anii 1923-1926 de catre George Enescu, cu ajutorul, arhitectului Radu Dudescu si pe care marele compozitor o va numi Vila Luminis datorita amplasamentului sau (la acea vreme, intr-o padurice fara drum de acces).

 

La intrare in cladire, undeva in stanga se afla bustul din marmura al lui George Enescu, realizat de catre sculptorul moldovean Ion Irimescu.

In muzeu vei descoperi fantastica si totodata modesta lume a celui care a fost George Enescu: un pian Ibach facut Lausanne, elemente ornamentale si de mobilier in stilurile romanesc, oriental si Biedermayer. Numeroase partituri, imagini, articole din ziarele vremii, piese de valoare, din cristal, portelan, metal sau ceramica, care dau stralucire si maretie interioarelor.

 

Camera maestrului se caracterizeaza prin modestia sa cunoscuta. “Chilia” - asa cum toata lumea o denumea - are dimensiuni reduse, insa fereastra da spre un peisaj mirific, cu muntii imbracati de paduri verzi, care-l faceau pe George Enescu sa se relaxeze total, dupa fiecare concert sustinut.

 

Un alt motiv pentru care marele compozitor si-a ridicat la Sinaia aceasta casa a fost apropierea lui George Enescu de Casa Regala a Romaniei, care a inceput undeva in anul 1898, dupa succesul parizian al opusului sau nr. 1 - “Poema Romana”, care se incheia grandios chiar cu “Imnul Regal”. De altfel, chiar Regina Elisabeta,  cunoscuta sub pseudonimul artistic Carmen Sylva l-a sustinut intotdeauna pe George Enescu, pe care l-a invitat de multe ori sa sustina recitaluri la Castelul Peles.

 

Nu va mentionez mai multe cu amanunte, ci imi voi permite sa va lansez si dumneavoastra o invitatie la Casa Memoriala George Enescu din Sinaia. Veti fi fascinati si incantati de absolut tot ceea ce veti gasi aici! 

 

P.S. Daca totusi credeti ca nu va descurcati sa ajungeti aici, contactati-ma prin intermediul www.femeiastie.ro si va fi placerea mea sa va calauzesc catre acest muzeu.

Nota obtinuta:
10 (27 voturi)
3731 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Luni, 10 Septembrie 2012

Etichete pentru acest articol:

case memoriale, Romania, puncte turistice sinaia


S-ar putea sa va intereseze si:

Printr-un proiect de la facultate am ajuns la Cluj. Cei de acolo ne-au condus spre [..]
citeste si comenteaza
Muzeul Memorial Nichita Stanescu se afla situat pe strada (coincidenta sau nu) Nichita [..]
citeste si comenteaza
Din seria articolelor dedicate turnurilor cu ceas, initiate pe FemeiaStie.ro nu putea sa [..]
citeste si comenteaza
Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati a [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

O alta carte foarte valoroasa, despre bombardamentul american de la 1 august 1943, este fara nicio [..]
citeste si comenteaza
Cand spui Zepter inevitabil te gandesti la aparatura medicala si vase de gatit de inalta [..]
citeste si comenteaza
Toata lumea se declara adepta lucrurilor de calitate si ca nu ar fi nicidecum interesata de [..]
citeste si comenteaza
“Navigand” intr-o zi prin oceanul acesta imens pe care-l numim Internet, m-am trezit odata in [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate