Un "popor" cosmopolit: nasaudenii

Fara nicio indoiala ca titlul acestui articol va parea fortat multora dintre dumneavoastra, dar fiindca in toamna lui 2013 am avut ocazia unui sejur in inima judetului Bistrita-Nasaud, la Sangeorz-Bai si am facut cateva excursii: Nasaud, Rodna, Maieru, Bistrita, Ilva Mica si Cosbuc, mi s-a parut ca ar fi frumos sa va prezint acest material.

Tocmai de aceea ma pot mandri ca am aflat multe lucruri interesante, fascinante si inedite despre nasaudeni, motiv pentru care doresc sa vi le impartasesc si dumneavoastra.

 

Localizare si stil de viata

Aflat intre judetele Cluj, Maramures, Mures si Suceava, judetul Bistrita-Nasaud a fost influentat lingvistic din toate partile, astfel putem vorbi despre limba…nasaudeana, adica limba romana vorbita cu calm ardelenesc, cu dialect maramuresean si influente moldovenesti, dar pe care o veti intelege perfect. Nasaudenii sunt oameni mandri care se vor lauda intotdeauna cu originea lor si carora le vor veni la fel de bine costumele traditionale, hainele de zi cu zi si tinuta business. Chiar daca sunt dintr-un catun uitat de lume si au ajuns in nu stiu ce mare oras, nasaudeni vor fi, intotdeauna, mandri de locul de unde au plecat si in ciuda faptului ca multi ii vor face increzuti si narcisisti datorita palariilor lor traditionale bogat ornate cu pene de paun sau cu costumele lor populare, poate cele mai pline de motive traditionale din intreaga Romanie. Mandria nasaudenilor nu este ceva ostentativ sau fortat, este acel ceva care provine din strafundul sufletului lor si aceasta te va binedispune si umple de bucurie si pe tine ori de cate ori vei avea privilegiul sa vorbesti cu un nasaudean.

 

Case traditionale romanesti

De asemenea, casele nasaudenilor iti vor ramane multa vreme intiparite pe retina, datorita spectacolului pe care acestea il ofera; la cat de mici par pe dinafara, pe atat de spatioase sunt in interiorul lor. Chiar daca sunt traditionale romanesti, gardurile foarte joase iti vor dezvalui faptul ca nasaudenii sunt oameni gospodari si vei vedea acest lucru cand vei vedea curtea plina de copii, pasari domestice din majoritatea speciilor, cel putin un animal de lapte, lemnele de foc taiate la aceeasi dimensiune si asezate frumos in soproane facute parca de acelasi mester. Ideea este ca si fara turnuri si turnulete, sfincsi, lei, tigri si alte statuete exotice, casele nasaudenilor vor reusi sa te cucereasca. Una din 5 case (am evaluat eu) are in curte o troita cu Domnul Iisus Hristos, ceea ce denota credinta neclintita de secole a nasaudenilor.

 

Muzee si personalitati ale zonei

Nasaudenii au stiut sa-si aprecieze valorile si personalitatile prin infiintarea de muzee memoriale si ridicarea de busturi dedicate lor. Dar fiindca va vad putin neincrezatori, haideti sa-i enumeram: in Liviu Rebreanu si Maieru - muzee dedicate marelui romancier roman Liviu Rebreanu, in Monor un muzeu dedicat scriitorului si matematicianului Teodor Tanco, in fostul Hordou, actualul Cosbuc muzeu dedicat ”poetului taranimii” George Cosbuc, in Reteag muzeul memorial Ion Pop Reteganul, in Bistrita Casa Memoriala Andrei Mureseanu dedicata celui care a creat versurile imnului Romaniei ”Desteapta-te romane”, Veronica Micle poeta si muza ”Luceafarului” poeziei romanesti Mihai Eminescu sau cantareata de muzica populara Valeria Peter Predescu.

 

Si din punct de vedere sportiv, nasaudenii au excelat in multe discipline si ca sa punctez ii voi mentiona pe: atletele Maria Cioncan si Gabriela Szabó, fotbalistii Viorel Moldovan si Gavril Balint. Actrita Olga Delia Mateescu, parintele Cristian Pomohaci, poetul si traducatorul Aurel Rau sau trupa Ca$$a Locco intregesc in cel mai fericit mod cu putinta aceasta lista a celor ce au facut cinste meleagurilor nasaudene, prin aportul adus de fiecare la domeniul lor de activitate.

 

In aceste vremuri, cand multa lume isi doreste autonomie teritoriala pe tot felul de criterii, nasaudenii ar avea „logistica” sa-si puna frontiere la spectaculoasele lor locuri si peisaje, mai ales ca pe vremea Imperiului Austro-Ungar aici la Rodna era frontiera Imperiului cu Romania, iar ruinele Cetatii Rodnei ar putea oricand renaste precum pasarea Phoenix din propria-i cenusa. Mai ales ca la Muzeul Graniceresc Nasaudean s-ar putea oricand reinnoda traditia Regimentului II Romanesc de Granita care a facut istorie in aceste locuri. Cum spuneam deja, nasaudenii au fost puternic influentati de unguri, moldoveni, ucraineni, maramureseni, austrieci, ardeleni, care au facut din ei un popor cosmopolit, romani adevarati, pe care iti va face mare placere sa-i asculti povestindu-ti istoria si trecutul lor.

 

Bineinteles ca Tara Nasaudului beneficiaza si de privelisti, atractii naturale si locuri speciale cum ar fi: Parcul National Muntii Rodnei, Lacul de Agrement Sarata, Rezervatia Botanica Poiana cu Narcise, Pasul Tihuta sau Valea Raului Somesul Mare care te vor fermeca instantaneu. Insa acest scurt articol nu se vrea o enumerare de atractii si obiective turistice, ci doar o ilustrare a proverbului romanesc „Omul sfinteste locul”, care aici in Nasaud a capatat cea mai reusita intruchipare a sa.

Nota obtinuta:
9.8 (37 voturi)
2444 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Vineri, 03 Ianuarie 2014

Etichete pentru acest articol:

turism in Romania, bistrita nasaud, muzee romanesti


S-ar putea sa va intereseze si:

Ai luat vacanta si nu stii unde sa mergi? Te gandesti ca vara aceasta sa te relaxezi in [..]
citeste si comenteaza
Asa cum v-am promis in celalalt articol despre Muntii Apuseni, voi incerca sa ma tin de [..]
citeste si comenteaza
Incep acest articol, cu titlu de ziar de scandal, tocmai pentru a va atrage atentia de [..]
citeste si comenteaza
Cate randuri poti scrie despre o statuie aflata in centrul unui oras?!? Aceasta ma [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Exista Wikipedia, exista freesharing si exista torentele, atunci este lesne de inteles ca oricine [..]
citeste si comenteaza
Un invatat spunea „Toate ideile geniale sunt simple, dar nu toate ideile simple sunt geniale!”. [..]
citeste si comenteaza
Una din companiile de prestigiu din lumea orologeriei este fara nicio indoiala si firma elvetiana [..]
citeste si comenteaza
Imi doresc cu multa ardoare, Sa stiu despre calculatoare, Cum se utilizeaza oare! [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate