Turnul cu Ceas din Vatra Dornei

In seria articolelor “Turnul cu Ceas – Romania” ne-am oprit astazi pe minunatele plaiuri bucovinene din municipiul Vatra Dornei. Parte componenta a Palatului Comunal, Turnul cu Ceas a fost ridicat in anul 1897 prin grija primarului (din acea perioada), Vasile Deac, si se afla amplasat pe strada Mihai Eminescu la numarul 17.

Opera a arhitectului Paul P. Brang, Palatul Comunal din Vatra Dornei si-a pastrat peste secole aceeasi arhitectura si impozanta ca la inaugurarea sa (septembrie 1897). Totusi in Primul Razboi Mondial, dupa declansarea luptelor aici in zona Dornelor, un obuz de tipul "Diki Berta" a lovit in plin cladirea, provocand daune serioase, mai ales in interior. Fatadele si acoperisul cladirii au fost distruse aproape complet; mobilierul, elementele decorative, usile, geamurile au suferit, de asemenea, deteriorari substantiale. Cea mai mare pierdere a fost reprezentata de distrugerea oglinzilor de cristal, a frescelor si candelabrelor din holul primariei. Chiar daca distrugerile din cel de-al Doilea Război Mondial au afectat ceva mai putin cladirea Palatului Comunal, candelabrele din sala de protocol au fost principalele obiecte furate de catre armata germana in timpul retragerii de aici din oras.

In perioada de “inflorire si dezvoltare socialista” cladirea Palatului Comunal intra intr-un proces de degradare si indiferenta din partea autoritatilor comuniste, timp in care, in zona sudica a aripii estice au aparut fisuri foarte pronuntate ce amenintau ca minunatul edificiu istoric sa se prabuseasca.Totusi, mandria si ambitia dornenilor au facut ca in perioada 1984-1986, Palatul Comunal sa fie consolidat, renovat si restaurat din fonduri provenite in special din donatie publica. Un punct de referinta, al amplului proces de restaurare, a fost si invitarea mai multor batrani care au cunoscut aceasta cladire in perioada tineretii lor. Discutandu-se, in amanunt, cu fiecare in parte, s-au descoperit multe informatii relevante pentru realizarea unei opere de restaurare cat mai exacte si aproape de aspectul sau original.

In zilele noastre Turnul cu Ceas isi imparte gloria si strajuieste Palatul Comunal impreuna cu alte institutii importante, cum ar fi: Consiliul Local, Muzeul Etnografic, Primaria si alte cateva institutii administrative, devenind un punct de referinta de aici din Vatra Dornei.

Stati linistiti, il veti repera de cum veti ajunge in Vatra Dornei deoarece este vizibil din, aproape, orice colt al statiunii si atrage in continuare privirile oamenilor si obiectivele camerelor foto.

Inregistrat in Lista Monumentelor Istorice din Romania, Turnul cu Ceas reprezinta acel obiectiv turistic de aici, din municipiul Vatra Dornei, care va va capta atentia, atragandu-va inevitabil sa-l vizitati si dumneavoastra, asa ca nu va opuneti acestei atractii catre Turnul cu Ceas din Vatra Dornei!

Nota obtinuta:
10 (14 voturi)
2312 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Miercuri, 24 Decembrie 2014

Etichete pentru acest articol:

Vatra Dornei, turnuri cu ceas, obiective moldova


S-ar putea sa va intereseze si:

“Uite altul care scrie un articol despre Vama Veche!”, va ganditi probabil. Dar [..]
citeste si comenteaza
Fiindca am avut privilegiul sa ajung in spectaculoasa statiune mureseana Sovata, mi s-a [..]
citeste si comenteaza
Potrivit Constitutiei Romaniei (capitolul organizare administrativa), tara noastra are [..]
citeste si comenteaza
Sunt constient de faptul ca acest nou articol al meu s-ar putea transforma (la cererea [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Pe langa bucuria aparitiei celor doua articole ale mele pe domeniul Casa & Gradina a mai aparut [..]
citeste si comenteaza
Toata lumea este speriata de cuvantul „banca” si de orice actiune sau activitate care implica [..]
citeste si comenteaza
”Mamaaa, are George de la 3 un joc tare, iti trebuie o discheta intreaga ca sa-l tragi!”, cam [..]
citeste si comenteaza
Nu foarte multa lume stie ca in statiunea prahoveana Cheia exista si o manastire cu acelasi nume, [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate