Febletea muzeografilor - unicul vizitator la muzeu. Oare de ce?

Cea mai directa, accesibila, aproape si fara complicatii cale, de a acumula noi cunostinte este fara nicio indoiala muzeul!

Fiindca (inca), multa lume considera muzeul o institutie de cultura pe care nu si-o pot permite, fara a se informa in prealabil. Oare de ce mai tinem abonamentul de internet daca nu stim sa cautam lucrurile esentiale si simple, multi dintre noi vor crede initial ca este o greseala pe site cand vor vedea tarife de 4, 3, 2 sau chiar 1 leu pentru a putea vizita un muzeu.

Poate tocmai de aceea eu am fostt de foarte multe ori unicul vizitator dintr-o zi (sau chiar si dintr-o saptamana) in anumite institutii muzeale. Cine stie, poate tocmai de aceea a devenit “febletea muzeografilor”, fiindca pe langa bucuria cu care viziteaza muzeele le mai si promoveaza ulterior, scriind articole prin care, multi dintre dumneavoastra, aflati prima oara de un anumit muzeu dintr-o anumita zona. Muzeele sunt institutii de cultura subventionate de la bugetul de stat si ar putea rezista si fara vizitatori, dar ne intrebam oare de ce trebuie sa asteptam (de fiecare data) sa opreasca un autocar cu turisti straini in fata acelei cladiri pe langa care trecem cu indiferenta, ca sa devenim si noi brusc interesati de un anumit muzeu?!?

 

La muzeu esti intotdeauna primit si individual, si cu iubita, si cu prietenii, si in grup, asa ca nu-ti trebuie neaparat toata clasa (dar este mai distractiv asa), iar ghidul muzeului va fi mereu la fel de bucuros sa-ti prezinte expozitia muzeala si sa te puna la curent cu tot ceea ce se afla acolo. Am fost singurul vizitator la Muzeul de Arta Comparata din Sangeorz-Bai, Muzeul Crama 1777 din Valea Calugareasca, Muzeul Graniceresc Nasaudean, Muzeul Nichita Stanescu din Ploiesti si am avut parte de ghidaje la cel mai inalt profesionalism muzeal. La Muzeul Graniceresc Nasaudean, din orasul bistritean Nasaud, vizita a inceput la ora 12.30 si fascinati de expozitia muzeala, de cunostintele etalate si de informatiile noi aflate, muzeograful si vizitatorul au incheiat turul complet la ... 15.40, insa niciunul dintre ei nu s-a simtit obosit sau plictisit de efortul depus.

 

Fiindca este mult mai cool sa mergi in club sau sa te faci manga la un concert s-a ajuns in situatia ca muzeul sa fie considerata a fi acea institutie de cultura, frecventata de tocilari si ciudati. Este rusine sa te lauzi ca ai dat 2 lei ca sa vizitezi un muzeu, dar este o mandrie sa platesti cateva sute de lei pentru o sticla de bauturi alcoolice intr-un local de fite. Poate ca faptul de a fi unicul vizitator intr-o saptamana m-a transformat in “febletea muzeografilor” adica acel ciudat care alunga monotonia si care prefera sa-si ia informatia direct de la sursa cea mai plauzibila, bine documentata. Asteptam cu totii sa treaca tranzitia si criza economica, uitand sa ne bucuram de lucrurile accesibile oricui si care (cu siguranta) ne vor bucura, delecta si imbogati informational, intr-un cuvant - ne vor culturaliza, asa ca bucurati-va de muzee!

 

Nu ai cum sa nu te intrebi oare cand se va schimba si mentalitatea noastra si muzeele romanesti vor fi si ele pline, iar eu nu voi mai fi singurul vizitator dintr-un muzeu romanesc?!

Nota obtinuta:
10 (22 voturi)
2106 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Marți, 03 Decembrie 2013

Etichete pentru acest articol:

muzee in romania, muzee romanesti


S-ar putea sa va intereseze si:

Din pacate, aveti dreptate. Din fericire…nu-mi pasa. [..]
citeste si comenteaza
“Cand te casatoresti si intri in randul lumii?!?”, “De ce nu faci si tu o facultate [..]
citeste si comenteaza
Orice poveste incepe cu a fost odata, dar povestea inca este, inca poate fi traita cu [..]
citeste si comenteaza
Dintre toti pe care i-am cunoscut, pe tine te-am vrut in mod deosebit. Si doar pe tine nu [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Sincer, nu stiu daca o gara feroviara este o atractie turistica, dar stiu cu siguranta ca gara din [..]
citeste si comenteaza
Rosie, galbena si-albastra, Am arborat acum la fereastra Este chiar natiunea noastra! [..]
citeste si comenteaza
Stiu, numarul foarte mare de articole despre Ploiesti, de recenzii de carti despre Ploiesti, despre [..]
citeste si comenteaza
O noua pagina orologera, inceputa la jumatatea secolului al XX-lea este “scrisa” de un nume [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate