Salbaticiuni domestice?!

Titlul acestui articol nu se vrea a fi ceva spectaculos pentru a va atrage atentia, ci este (din pacate) realitatea de la fata locului sau (mai bine spus) din mediul natural al animalelor, atat cat a mai ramas el.

Ne fac placere stirile gen “Turistii hranesc cu generozitate ursii…” dar ne revoltam atunci cand animalele padurii, din nastere - salbatice, ataca pe cineva in goana lor dupa hrana si habitat.

 

Fiindca nu exista niciun dubiu ca noi - cei peste 7miliarde de oameni - am ocupat cu nonsalanta si fara sa stam prea mult pe ganduri, arealul animalelor. Ne plac la nebunie lebedele care poposesc iarna la Mangalia si le hranim cu generozitate, la fel facem si la Sangeorz-Bai cu veveritele care vin si ne iau alunele si nucile din mana, la Busteni suntem fascinati de ursii care coboara pana in gradina pensiunii unde suntem cazati, la Monteoru ne plac iepurasii care vin pana in curte sa manance verdeturile lasate special pentru ei si ne incanta vacanta, de asemenea ne incanta la Calimanesti pescarusii si le oferim cu generozitate mancare, la Cheia, caprioarele care vin cu gratie sa consume porumbul pe care l-am lasat ostentativ in calea lor, uitam de fiecare data esentialul! Anume ca hranirea animalelor salbatice (de orice fel) nu face cu siguranta bine nimanui, cu atat mai putin animalelor care capata comportament de animal de casa, insa cand ceva le va deranja cu siguranta nu se vor sfii sa atace omul si sa-si reia locul in micul lor habitat salbatic. Auzim mereu asa zisi aparatori ai animalelor care spun ca “sunt si ele niste suflete si trebuiesc ajutate!”, dar absolut nimeni nu spune ce se va intampla cu animalele salbatice care vor ramane in continuare aici dupa ce vacanta “milostivului” se va sfarsi. Sa nu uitam faptul ca turistii vin, de regula, in sezonul estival, atunci cand hrana lor inca se mai gaseste in arealul lor de viata, iar iarna animalele salbatice isi vor aminti ca in centrul statiunii au gasit asta-vara hrana si “intelegere” si vor veni si de aceasta data in curtile localnicilor, cautandu-si hrana fiindca asa au facut si asta-vara si s-a putut.

 

In curand ne v-om trezi ca salbaticiunile au devenit de mult animale de casa si ca, atunci cand mergem la supermarket, o sa includem pe lista de cumparaturi si granule pentru caprioare, mancare rece pentru aligatori sau graunte pentru privighetori, fiindca pe noi, oamenii, au inceput sa ne intereseze mai mult grija pentru noi ca indivizi si uitam de frumusetile naturii, a lucrurilor simple care (inca) ne inconjoara. Lucrurile sunt din ce in ce mai clare si mai alarmante, noi, oamenii, am cam uitat sa respectam natura si (in numele stiintei si al progresului) distrugem sau alteram toate lucrurile simple si frumoase care ar trebui sa ne provoace bucurie si incantare. Oare pana unde si pana cand? Nici macar “salbaticiunile domestice” nu ar putea sa aiba raspunsul la aceasta intrebare.

 

Oricum, pot sa va asigur de faptul ca autorul acestui articol va fi aici, atragandu-va atentia despre actiunile noastre care ne provoaca placeri de moment, dar ne creeaza daune pe termen indelungat.

 

Nu vreau sa fiu inteles gresit, nu sunt pentru exterminarea animalelor salbatice (cate or mai fi ele!), ci doresc ca fiecare dintre noi sa fim mai responsabili si sa ne gandim la solutii pe termen indelungat si nu imediat, fiindca viitorul este mult mai important si depinde in totalitate daca si cum va fi.

Nota obtinuta:
9.9 (28 voturi)
2992 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Marți, 07 Ianuarie 2014

Etichete pentru acest articol:

protectia mediului, protectia animalelor salbatice, habitat natural


S-ar putea sa va intereseze si:

Pentru ca tot mai multe persoane detinatoare a unui animal de companie cauta cele mai [..]
citeste si comenteaza
M-am gandit, ca nu ar strica nimanui, sa va povestesc cate ceva despre scalari [..]
citeste si comenteaza
Stim ca animalele se simt cel mai bine in aer liber, stim ca daca stai la apartament este [..]
citeste si comenteaza
Testarea produselor cosmetice pe animale nu este o practica noua si din nefericire, [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

O alta marca orologera care face valuri in tumultoasa lume a ceasurilor este si Lexon, un brand [..]
citeste si comenteaza
„Avem o tara frumoasa, care asteapta sa fie descoperita!” Poate suna a slogan de agentie de [..]
citeste si comenteaza
Multi dintre domniile voastre stiti deja ca Moneasa este o comuna si statiune balneara in judetul [..]
citeste si comenteaza
Fiindca foarte multi dintre dumneavoastra, cei care ne cititi, ne-ati cerut informatii despre [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate