Ingrijirea animalelor de casa. Vaccinarea animalelor
Asa cum scriam intr-un articol precedent, am decis sa deschidem seria celor 6 articole destinate ingrijirii animalutelor voastre, iar saptamana aceasta discutam despre vaccinarea animalutelor si importanta acestui demers in viata necuvantatoarelor, dar si a voastra!
Ingrijirea animalelor de companie (II). Vaccinam animalele sau nu?
Un animal fericit este un animal sanatos! Daca v-ati hotarat sa adoptati un nou membru de familie (caine, pisica, etc.) poate fi o experienta foarte placuta daca sunt respectate cateva reguli simple:
· control medical periodic;
· deparazitare interna/externa;
· vaccinare regulata;
· toaletare (periaj, toaletare urechi, vidare glande perianale si taiat unghii);
· asigurarea unui regim alimentar de calitate;
· plimbari zilnice;
Animalele, ca si oamenii, sunt expuse atacurilor agentilor patogeni (bacterii, virusuri) daca sistemul imunitar nu este unul puternic care sa ofere protectie. Pentru ca la varste fragede imunitatea animalutului este insuficient formata este necesar sa se intervina din exterior pentru a stimula formarea anticorpilor impotriva diferitelor boli, care pot afecta specia respectiva. Acest lucru se poate face numai prin vaccinare.
Vaccinarea este o procedura simpla, facuta de catre medicul veterinar si este o metoda sigura si eficienta de prevenire a bolilor infectioase specifice animalelor precum Parvoviroza, Maladia Carre, Hepatita Rubarth, Parainfluenta, Leptospiroza, Rabia, Panleukopenie, Rinotraheita, Caliciviroza, etc.)
Ce este vaccinul?
Preparat biologic care contine anumite virusuri atenuate, capabil sa induca dupa administrarea prin injectii sau pe cale bucala, un raspuns imunitar protectiv fata de o anumita agresiune microbiana. Apoi se formeaza anticorpii care protejeaza contra microorganismului corespondent.
Cand trebuie vaccinat un pui?
La nastere puiul primeste o cantitate de anticorpi din sangele mamei, prin placenta iar o alta cantitate importanta de anticorpi vine odata cu primul lapte supt, numit colostru . Anticorpii maternali sunt eficienti doar cateva saptamani, de aceea este foarte important sa se intervina din afara pentru stimularea imunitatii prin vaccinare. Varsta la care trebuie vaccinat puiul difera de la specie la specie. La caini si pisici primul vaccin trebuie facut la varsta de 6-8 saptamani, la iepuri la 6 saptamani, dihorii la 8 saptamani, caii si poneii la 4-5 saptamani. Porcusorii de Guineea sau hamsterii nu trebuie vaccinati.
Este foarte important ca inainte de efectuarea primului vaccin puiul sa nu fie scos afara si sa nu intre in contact cu alte animale. Pentru ca anticorpii sunt activi doar o anumita perioada de timp, este necesara revaccinarea impotriva anumitor boli, la intervale de timp specifice fiecarui vaccin in parte.
Reactii adverse?
In unele cazuri, animalul poate reactiona la vaccin, situatii in care pot aparea semne ca febra usoara, somnolenta, edeme subcutanate, iar rareori pot aparea voma si salivatie abundenta. Daca aceste reactii adverse apar, se va contacta imediat medicul veterinar.
Vaccinarea este o procedura obligatorie si foarte importanta, care asigura o viata mult mai sanatoasa pentru animalele dumneavoastra si este bine sa fie facuta numai de catre medicul veterinar, care va alege schema de vaccinare potrivita.
Un articol realizat cu sprijinul d-lui Dr Mihai Savescu, Medic Veterinar
Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 18 Noiembrie 2014
vaccinarea animalelor, vaccinare caini, vaccinare pisici
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?