Ganduri despre mama la ceas aniversar, 8 martie

Dor de mama

Mari sau mici, copii ori adulti, destul de rar ne gasim ragaz sa-i multumim mamei pentru toata dragostea pe care ne-a oferit-o inca din clipa in care trupurile noastre prea fargile erau imbratisate de mainile calde ale fiintei care ne-a dat viata. Departe de caminul copilariei noastre, pastram in sertarul cu amintiri al vietii imaginea mamei atotstiutoare, al fiintei magice, ale carei puteri tamaduitoare izvorau din neconditionata iubire fata de „puii de om” pe care i-a purtat in pantece. Ne-am dori ca, pentru o secunda, clipele copilariei sa revina, iar bratele mamei sa ne mangaie parul, iar buzele ei sa ne sarute fruntea cu binecuvantare divina.

"Rasfoind" paginile vietii, gasim intr-un colt fragmente din melodia trecutului, unde vocea suava a mamei a ramas impregnata ca un parfum de iasomie imbietor. Zeci  de imbratisari, sute de saruturi, mii de sfaturi, infinite zambete le-am primit, de fiecare data cu emotie din partea celei cu care am impartit bataile inimii timp de noua luni. Cuibariti in bratele protectoare ale mamei, indiferent de varsta, statut social ori preocupari, grijile dispar, iar dorul de a mai fi copil devine tot mai sfasietor.

Acum, cand mainile noastre leagana mogaldete rupte din noi, remarcam cat de bogati sunt parintii. Rasetele din casa, plansetele de rasfat, pereti desenati, jucarii imprastiate sunt averile cele mai de pret ale noastre. Primele cuvinte, primi pasi devin repere la care ne vom raporta toata viata.  Acum, valul de ceata al incertitudinii dispare, caci minunea de a fi mama nu are corespondent in lumea profana. Mamele nu au nevoie de o zi in care sa le uram ,,la multi ani”, ci de o viata in care sa le multumim si sa le iubim zi de zi.

 

Scurt istoric

La inceputul lui martie 1908, in New York, muncitoarele unei fabrici de textile au protestat din cauza conditiilor vitrege in care erau obligate sa munceasca (salarii mici si program indelungat de munca). Greva s-a extins pana pe 8 martie, cand proprietarul a blocat usile cladirii si angajatele au ramas acolo. Se spune ca acea cladire a ars, iar muncitoarele au murit in chinuri groaznice. Aceasta tragedie a facut, ca in anii urmatori, pe 8 martie sa se comemoreze victimele incendiului. In 1910, in timpul unei Conferinte Internationale a femeii Socialiste, la Copenhaga, o activista germana Klara Zetkin propune data de 8  martie sa fie  Ziua  Internationala a femeii.

In timp, s-au multiplicat actiunile de acest gen, militand pentru drepturile femeii; In 1977, Adunarea Generala ONU a proclamat printr-o rezolutie Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor  si Pace Internatioanla. Laleaua este considerata simbolul mondial al acestei zile, gratie gingasiei prin care se caracterizeaza. In Romania se sarbatoreste si Ziua Mamei.

La multi ani tuturor femeilor si, mai ales, mamelor! Pana la urma, indiferent cat suntem de mari, intotdeauna vom ramane copiii parintilor nostri! O primavara plina de soare si zambete va doresc! 

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
2219 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Magda-Vladau Luni, 10 Martie 2014

Etichete pentru acest articol:

traditii de 8 martie, Ziua Mamei, ziua femeii, istoric 8 martie


S-ar putea sa va intereseze si:

Se apropie 1 Martie cunoscut ca Martisorul care prevesteste primavara. De 1 Martie se dau [..]
citeste si comenteaza
Iata cum lasam viata sa treaca pe langa noi. Va sunt cunoscute cele de mai jos? [..]
citeste si comenteaza
Un profesor de la facultate ne spunea ca poti avea atatea trecuturi cate tipuri de viitor [..]
citeste si comenteaza
“Vaaai!!! Ce mult ati slabit!!! Cat? Vreo 5-6 kg, dupa cum va vad, nu?” [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Astazi m-am hotarat, in cele din urma, sa adordez un subiect pe care l-am ocolit de atatea ori, din [..]
citeste si comenteaza
,,Cat traieste, omul invata"; cat traieste, femeia stie ca nimic nu este imposibil in aceasta [..]
citeste si comenteaza
Mari sau mici, copii ori adulti, destul de rar ne gasim ragaz sa-i multumim mamei pentru toata [..]
citeste si comenteaza
Cum femeia stie totul, fiind un fel de enciclopedie care detine raspunsuri la toate intrebarile, [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate