Legenda lunii decembrie
Decembrie: cadouri, colinde, zapada, sarbatori, muuuulta iubire si magia momentelor petrecute alaturi de cei dragi fac ca ultima luna din an sa fie deosebita.
Miliarde de fulgi de zapada, milioane de copii care cred cu tarie in mosuletul imbracat in rosu, sute de cadouri in care sunt ascunse cele mai arzatoare dorinte, zeci de braduti care aduc in casa mirosul ,,tare” al muntilor si infinite zambete transforma luna decembrie in ,,casa fericirii”.
Acest decor de poveste este intretinut, fara indoiala, de puterea credintei; acea credinta care da viata tuturor povestilor, sufland cu praf de stele peste inima noastra imbatranita de atata ,,alergatura” in tot mai vijeliosul drum al vietii. Acum, am readus la viata povestea lunii decembrie, recunoscuta in imaginarul popular ca ,,Neios” pentru ninsorile desprinse din pagini de poveste, pe care Craiasa Zapezii le cerne peste pamantul amortit de gerul regenerator! In mitologia geto-dacilor patroana anotimpului alb este "Aurelia-Eftepir”, o fata foarte frumoasa, victima unui blestem necrutator: se spune ca demult, Printesa Gheturilor urma sa se casatoreasca cu un tanar chipes, pe care vrajitoarele cele rele l-au transformat intr-un copac tanar, cu trunchiul alb. Fata l-a asteptat ani de-a randul, imbracata in rochia de mireasa, plangandu-si soarta, pana ce parul de aur a devenit alb ca neaua; atunci zanele bune, induioasate de suferinta fetei, au facut-o nemuritoare, inzestrand-o cu aripi. De atunci ea traieste intr-un castel de gheata, deasupra norilor, si, coboara an de an, matamorfozata in fulgi de nea, cautadu-si iubitul printre mestecenii albi.
Decembrie este luna a zecea in calendarul roman, cu inceput de an la 1 martie, iar denumirea provine din latinescul ,,decem”(zece); in calendarul romanesc, decembrie se numeste ,,Indrea”, ,,Undrea” sau ,,Andrea”, si provine, dupa parerea specialistilor, de la numele Sfantului Andrei.
In luna decembrie, caci ea este vedeta acestui articol, manifestrile sprituale se intensifica, o serie de sarbatori si obiceiuri marcheaza sfarsitul si inceputul anului calendaristic:
Zilele Bubatului (4-6 decembrie) ciclul de sarbatori consacrate bubatului (varicela), una dintre bolile de temut in mediul taranesc.
Varvara (Sfanta Mare Mucenita Varvara), sarbatorita la 4 decembrie, este protectoarea copiilor, a mamelor, a fetelor, dar si a minerilor; legendele spun ca una dintre cele trei stele de langa luna o infatiseaza pe Sfanta Varvara.
Sfantul Sava se tine pe 5 decembrie; acesta sarbatoare aduce spor in casa si intelegere; in credinta populara, de Sfantul Sava nu se matura si nici nu se da gunoiul afara. Se da pomana fasole fiarta si nuci pentru ,,imblanzirea bubelor” .
Mos Nicolae este divinitatea populara din generatia Sfintilor-Mosi, care a preluat numele si data de celebrare a Sfantului Ierarh Nicolae din calendarul crestin (6 decembrie); in aceasta zi se incheie ciclul de practici magice dedicate lupilor si spiritelor mortilor-strigoi, inceput in mijlocul lui noiembrie si incheiat la inceputul lui decembrie.
Ignat este o divinitate solara care a preluat numele si data de celebrare de la Sfantul Mucenic Ignatie Teoforul (20 decembrie) din calendarul ortodox, care este recunoscut in mentalitatea ramaneasca ca Ignatul porcilor. Este interzis spalatul rufelor. Gravidele tin aceasta sarbataoare cu sfintenie pentru a naste copii sanatosi.
Decembrie ajunge la sfarsit. Cortina cade din nou, pentru a fi ridicata, an dupa an, cu acelasi entuziasm! Craciunul readuce bucuria vietii si magia copilariei. Nasterea unui nou an bate la usa cu bucurii, cu reusite, cu bune, cu rele, toate fiind parte din viata noastra; sa-i deschidem cu mai multa voiosie ca niciodata!
Postat de: Magda-Vladau Joi, 12 Decembrie 2013
decembrie, legenda, traditii, sarbatori
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?
- 5 mituri comune despre casele de amanet si adevarul din spatele lor
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul