Povestea colindului si a culorilor de Craciun

Colindele au fost cantate pentru prima oara in Europa cu mii de ani in urma, insa nu se numeau colinde, asa cum le cunoastem astazi, ci erau cantece pagane, cantate la solstitiul de iarna, cea mai scurta zi a anului, care are loc in jurul datei de 22 decembrie.

Istoria Craciunului se pierde in negura timpului, insa, mici sau mari, ne bucuram cu totii de venirea sarbatorilor de iarna. Ne e drag de Mos Craciun, nu-i asa? El, cel ce vine cu bomboane de pom, cu cadouri si cu bucurie. Chiar si cand impodobim bradul trebuie sa tinem cont de culorile pe care le folosim, pentru ca ele reprezinta lucruri diferite. Simbolistica sarbatorii de Craciun este multipla, diferita si cu incarcatura complexa: culori de Craciun, brad, vasc, bunatati pe masa, dulciuri multe si cadouri.

Colindul se traduce prin cantec de lauda si bucurie

Pornind de la aceasta sarbatoare, crestinii au preluat cantecele pagane si le-au transformat in cantece crestine – care sa bucure lumea si sa vesteasca instalarea iernii si bucuria Craciunului si a Nasterii Domnului. Unul dintre primele cantece de Craciun a fost compus in anul  760 - de catre Comas din Jerusalem pentru Biserica Ortodoxa Greaca. Curand dupa aceea, multi compozitori din intreaga Europa au inceput sa scrie "colinde de Craciun.

Cel mai vechi cantec de Craciun a fost scris in 1410. Din pacate, doar un fragment foarte mic din el s-a pastrat, acesta slujind pe Maria si Iisus. Cele mai multe colinde din aceasta perioada si perioada elizabetana sunt povesti neadevarate, foarte putin bazate pe povestea Craciunului si au fost vazute ca si cantece de divertisment mai degraba decat religioase. Cand repertoriul colindelor a devenit mai vast, in timp, anumiti cantareti locali porneau din casa in casa pentru a canta - incercand astfel sa obtina bani si alte foloase materiale. Astfel s-a nascut obiceiul mersului cu colindul si oferitul darurilor de sarbatoare!

De ce verdele, rosul si auriul sunt culorile Craciunului?

Verde

Plantele verzi, cum ar fi bradul sau vascul, au fost folosite de mii de ani pentru a decora si a lumina cladirile in timpul iernii. In multe parti ale Europei, in timpul Evului Mediu, au fost realizate spectacole in ajunul Craciunului, in cadrul carora s-au impodobit brazi si s-au spus povestiri biblice oamenilor care nu puteau  citi. Acum, cea mai frecventa utilizare a culorii verde asociata Craciunului sunt, bineinteles, brazii impodobiti.

Rosu

Culoarea rosie asociata Craciunului provine de la fructele rosii ale vascului si de la sangele pe care Mantuitorul l-a varsat pe Cruce. Tot rosie era si culoarea robelor episcopilor care sustineau slujbele de sarbatoare. Astazi, de la tinuta episcopilor, rosul a devenit culoarea hainelor lui Mos Nicolae si apoi ale lui Mos Craciun, simbolizand bucuria.

Auriu

Auriul este culoarea Soarelui si a luminii - ambele foarte importante in iarna intunecata. Si atat rosul, cat si auriul, sunt culorile focului care mentine caldura in case pe timpul sarbatorilor. Aurul a fost, de asemenea, unul dintre cadourile aduse copilului Iisus de catre unul dintre intelepti si, in mod traditional, este culoarea folosita pentru a arata steaua pe care au urmat-o Magii.

Sunt multe obiceiuri la romani, dar stii de unde se trage traditia taierii porcului in ajunul Craciunului?

Vezi aici, pe scurt, evolutia lui Mos Craciun. Iar daca vrei sa te relaxezi in fata televizorului iata o selectie de filme de Craciun. Si nu uita ca obiceiul mersului cu plugusorul are cel mai mare farmec la sate, unde traditia inca se pastreaza!

Te gandesti la Revelion, atunci este bine sa stii care sunt superstitiile de Anul Nou in Romania, dar si ce cred strainii, ca sa iti fie bine tot anul viitor. Si daca te gandesti sa te plimbi de Craciun, nu uita ca in Finlanda este chiar casa lui Mos Craciun. Iata si cum petrec tarile scandinave Craciunul altfel.

Nota obtinuta:
10 (5 voturi)
1696 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Sorina-Corneanu Miercuri, 29 Noiembrie 2017

Etichete pentru acest articol:

culori de craciun, istoria craciunului


S-ar putea sa va intereseze si:

Cum femeia stie totul, fiind un fel de enciclopedie care detine raspunsuri la toate [..]
citeste si comenteaza
Casnicia este nodul destinului , in care se innoada rational firele a doua vieti, chiar [..]
citeste si comenteaza
In Anglia exista un obicei din toate timpurile si continua pana astazi, acela de a bea [..]
citeste si comenteaza
An de an, insula Taiwan “se imbraca” in luna februarie in straie de sarbatoare, [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Unghiile, desi nu le acordam la fel de multa atentie cat ii acordam parului si tenului, sunt si ele [..]
citeste si comenteaza
Ziua de 14 februarie poate fi dincolo de cina romantica si plimbarile nocturne un bun moment de [..]
citeste si comenteaza
Coco Chanel spunea ca "Moda trece, stilul ramane". Si, cam tot ce a spus aceasta emblema [..]
citeste si comenteaza
Nu ma intreba nimic! te vad zambind inca. Zambesti altfel...zambeai [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate