Povestea lui Mos Craciun

Cu barba alba, imbracat in straie de culoare rosie si cu desaga plina, coboara pe hornuri si le lasa copiilor sub brad cadouri. Aceasta este povestea lui Mos Craciun, pe care le-o spunem celor mici si pe care si noi, adultii, o credem uneori. In fiecare an, in noaptea de 24 spre 25 decembrie, Mosul vine cu daruri, vise si sperante pentru fiecare.

De la batranul zgarcit, la mosul cel darnic

Legenda spune ca, in vremuri de demult, o femeie careia ii veni ceasul sa nasca ,i-a cerut ajutorul lui Mos Craciun pentru a se adaposti in casa lui. Batranul, care era instarit, a refuzat sa o lase pe femeie sa nasca sub acoperisul sau. Cu toate acestea, sotia lui, Craciuneasa, a incalcat cuvantul barbatului si a primit-o pe femeie in grajdul lor cu vite. In momentul in care Craciun a aflat ca, de fapt, femeia care i-a cerut ajutorul era Maica Domnului, iar cel pe care ea l-a nascut era Iisus Hristos, a inceput sa regrete fapta sa. In semn de cainta, batranul si-a impartit averea copiilor necajiti chiar a doua zi.


Spiridusii lui Mos Craciun

In trecut, gnomii erau acele spirite care locuiau in pamant si pazeau comorile. De aici si ideea ca spiridusii sunt ajutoarele de nadejde ale lui Mos Craciun pentru ca au grija de traista fermecata plina cu daruri pentru copii.

In noaptea de Craciun, renii sunt cei care trag saniile Mosului ca sa-l duca pe la toate casele pentru a imparti cadouri si bucurii. Se spune ca spiridusii, impreuna cu Mos Craciun, au inventat un praf magic care ii ajuta pe reni, in frunte cu Rudolph, sa zboare, cu viteza luminii, in intreaga lume in noaptea de Craciun.

 

Laponia, tinutul de poveste

Cu vremuri in urma, se credea ca Mos Craciun traieste, alaturi de ajutoarele sale, la Polul Nord. Aceasta convingere a fost insa spulberata in 1925, cand s-a descoperit ca nu exista reni in acel tinut. Astfel, s-a stabilit ca tara lui Mos Craciun sa fie Laponia. In fiecare an, potrivit traditiei, milioane de scrisori de la copii ajung in tinutul fermecat. Acestia ii transmit Mosului, prin intermediul ravaselor, ce daruri isi doresc.

In noaptea de Ajun, batranul urca pe sania trasa de reni si pleaca in lume pentru a indeplini dorinte. La miezul noptii, cand toata lumea doarme, iar luminile bradului impodobit licaresc, Mosul coboara pe horn sau intra pe geam si pune sub pomul de Craciun prajituri, nuci,  mere, portocale si jucarii. De multe ori, el lasa doar sperante si vise. Indiferent daca se implinesc sau nu, este bine sa stii ca Mos Craciun exista!

Un articol de: Anca Dinu

Nota obtinuta:
10 (12 voturi)
2491 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Vineri, 19 Decembrie 2014

Etichete pentru acest articol:

istoria lui mos craciun, traditii de Craciun, despre mos craciun



S-ar putea sa va intereseze si:

Stim ca Martisorul este unul din vestitorii primaverii. In trecut, pe data de 1 Martie, [..]
citeste si comenteaza
Pentru majoritatea crestinilor pe 25 decembrie se sarbatoreste Nasterea Domnului, sau [..]
citeste si comenteaza
Cu ceva vreme in urma, cand eram copii, asociam sarbatorile de Craciun si Anul Nou cu [..]
citeste si comenteaza
Cand auziti “fire de tort” probabil va ganditi la ate dulci cu gust de tort sau la un [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

A nu uita constiinta cea strabuna, A fi stiinta ce invie pe cea comuna! [..]
citeste si comenteaza
Pe aripi de zambet, intr-un sfant zbor lin, se apropie minunata sarbatoare pascala, simtindu-se [..]
citeste si comenteaza
Cand doi oameni se iubesc, iar unul din ei, dintr-un anume motiv, trebuie sa stea un timp [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate