Istoria Craciunului
Pentru majoritatea crestinilor pe 25 decembrie se sarbatoreste Nasterea Domnului, sau Craciunul. Putini stiu insa ca sarbatoarea are origini pagane si nu are legatura cu Nasterea Domnului Iisus, care a avut loc, cel mai probabil, la inceputul lunii aprilie.
De unde ii vine numele?
Parerile cercetatorilor in domeniu sunt impartite. Unii afirma ca termenul Craciun provine din latinescul calatio, care la romani semnifica chemarea oamenilor de catre preoti pentru a fi anuntati de sarbatorile de peste an si avea semnificatia generala de sarbatoare. Mai tarziu, cei crestinati au denumit-o sarbatoarea Nasterii Domnului.
Pe de alta parte, si creatio poate fi “stramosul” Craciunului, deoarece inseamna Creatie, care face referire la nastere – Nasterea lui Iisus.
Acestea sunt cele doua etimologii acceptate de un procent mai mare al cercetatorilor, dar printre posibilele etimoane ale Craciunului exista si creationem - cu sensul de copil, crastinum, Karachun (preluat de la slavi odata cu crestinismul) si albanescul kercu, in traducere “bucata de lemn, crenguta, acesta fiind sustinut de obiceiul punerii crengutelor de copac in casa.
Deci... cand il sarbatorim?
Initial crestinii sarbatoreau Craciunul pe 6 ianuarie, mai apoi mutand sarbatoarea pe 25 decembrie, data sarbatoririi vechilor Saturnalii pagane, fapt contestat de multe fete bisericesti, impreuna cu nemultumirea de a serba nasterea, si nu martiriul, care este data la care un sfant se naste cu adevarat in viziunea bisericii. O alta nemultumire era veselia sarbatorii, considerata – ati ghicit - pagana.
Multe popoare tineau sarbatori pe 25 decembrie si 6 ianuarie in cinstea nasterii din fecioare a unor zeitati, printre acestea numarandu-se egiptenii, popoarele germanice, grecii, romanii si chiar si arabii.
O alta explicatie o reprezinta importanta evenimentelor astronomice (mai ales cele legate de soare) in jurul carora se organiza intreaga viata si toate activitatile gospodaresti, deci e si normal ca sarbatorile sa fie si ele legate de evenimentele astrologice.
Si Pomul de Craciun?
Traditia impodobirii unui pom a fost preluata de la germani, fiind ales bradul datorita capacitatii sale de a fi verde tot anul, mai precis este singurul copac ramas verde in luna decembrie.
Obiceiul impodobirii este relativ nou, ca si Mos Craciun, iar la inceput in brad se atarnau fructe si biscuiti; in anul 1878 au aparut primele globuri.
Primii brazi de Craciun au aparut in 1510 – Lituania, 1521 – Franta, 1841 – Anglia, 1749 – America (legalizat abia in 1836, in Alabama) si in 1866 in Romania, in palatul principelui Carol I de Hohenzollern.
Ca si sarbatoarea in sine, si bradul are origini pagane: considerat de catre vikingi pomul lui Odin (zeul mortii si al razboiului) era ars pe 25 decembrie in onoarea renasterii Soarelui si a noului an, iar culoarea sa reprezenta vesnicia si era asociata cu focul de multe ori. Carbunii proveniti din arderea bradului erau considerati ca avand calitati protectoare contra farmecelor, iar un carbune pus in sicriu facilita calatoria mortului spre lumea de dincolo.
Religie si politica
Un rol important in stabilirea sarbatorilor crestine pe fondul celor pagane a avut si politica: este mai usor de acceptat pentru popor ceva deja cunoscut, sau macar auzit, decat ceva total nou, iar cum religia a fost si este cea mai buna modalitate de control a maselor, politicienii din toate vremurile nu au ezitat sa o foloseasca ca unealta.
Postat de: Simona Sâmbătă, 18 Decembrie 2010
craciun, nasterea lui IIsus, traditie, religie, politica, obiceiuri de craciun, traditii-craciun, sarbatoarea-craciunului
De interes in online:
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
“Ceramica de Manises” si “Tribunalul Apelor”- embleme ale culturii “Comunitatii Valenciene” (Spania)
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai inventive idei pentru fotografii frumoase de cununie civila
- Cum sa alegi palaria potrivita pentru forma fetei tale - sfaturi si recomandari
- Cele mai sincere mesaje de buna dimineata pentru el
- Depozitarea gemurilor facute in casa: Cum sa te asiguri ca raman proaspete
- Sfaturi despre alegerea dimensiunii si a formei cutiilor de prajituri de nunta