Traditii si obiceiuri de Ignat

Faptul ca romanul este puternic inradacinat traditiei si crede in superstitii stie toata lumea; iar daca datina ii cere romanului sa manance un sorici bine copt care merge de minune cu o ceasca de tuica fiarta cu muuuult piper troznindu-i zapada pe sub picioare atunci ii musai sa indeplinim. E ,,nitel” mai complicat cu zapada, dar cu o pila de la Cel de Sus, ne-om adapta  situatiei ...

Ignatul da startul sarbatorilor de iarna; pe 20 decembrie este praznuit de biserica crestina Sfantul Mucenic Igantie Teoforul, urmas al apostolilor si ucenic ala Sfantului Evanghelist Ioan.  Nu s-a lepadat de credinta, fiind supus unui martiriu care s-a incheiat odata cu moartea Sfantului, care a fost aruncat la lei, iar oasele lui au fost duse in  Antiohia si venerate ca moaste.

 

Originea sacrificarii porcului

Ritualul sacrificarii porcului aminteste de jertfele de animale practicate de popoarele vechi in pragul de trecere dintr-un an - respectiv anotimp - in altul. Prin intermediul acestui sacrificiu, se ,,ingroapa” anul vechi si se asteapta unul nou.

In credinta vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al divinitatii intunericului, care slabea din puterea Soarelui in cea mai scurta zi a anului, la solstitiul de iarna. Sacrificand porcul, omul venea in ajutorul Soarelui, iar Craciunul devea o sarbatoare a luminii, ziua incepand sa creasca.

Sacrificiul se desfasura prin respectarea anumitor conditii de spatiu si timp: inainte de ivirea zorilor se incepea ritualul care nu trebuia sa depaseasca apusul soarelui. Lumina guverneaza fortele binelui, tinand la distanta spiritele malefice care ar putea umbrii virtutile sacrificiului. Locul in care se va desfasura sacrificiul trebuie sa fie supus unui ritual de puruficare, fiind tamaiat si stropit cu apa sfintita pentru a indeparta duhurile rele.

 

Traditii din prezent

In prezent taiatul porcului si-a mai pierdut din sacralitate, dar ramane un obicei incarcat de voie buna si animat de intreaga familie. De cu seara se pregatesc cutitele,  vasele pentru carne si slanina, paiele si/ sau butelia cu care il parlesc pe bietul Ghita.  Barbatii sunt cei care se ocupa de sacrificarea porcului, iar traditia cere ca acela care taie porcul sa fie curat, sa mearga la biserica si sa spovedeasca. Rolul gospodinel incepe din momentul in care carnea ajunge pe masa din bucatarie. Dupa ce este taiat, carnea se spala si se rostesc cuvintele: Carnea ta sa fie carne aurie! Animalul este parlit cu primele paie secerate in vara, pastrate pentru Ignat cu sfintenie de catre gospodari. In foc se mai arunca ramuri de lemn cainesc si de iasomie ca sa iasa porcul aromat. Se mai spune prin batrani ca dupa ce este gata de parlit, se pune o patura pe porc peste care se urca prichindeii casei. Sa nu uitam de tuica fiarta care se aduce de gospodinele rumene in obraji imediat ce soriciul este gata. Dupa ce fiecare participant la sacrificare a gustat din sorici, se incepe transatul, dar nu inainte ca barbatul sa faca semnul crucii cu cutitul pe fruntea animalului zicand: Doamne ajuta, sa-l mancam sanatosi! Ce urmeaza....ne lasa gura  apa asa ca lasam pe data viitoare: slanina, toba, carnati, caltabosi ...

 

Superstitii de Igant

In ajunul Ignatului se fierbe grau din care mananca toti membrii familiei, iar ce ramane se arunca la pasari. In seara de Ignat se ia un dovleac, i se taie coada si se pastreaza tot anul fiind bun ca leac pentru bube dulci la copii. Se spune ca in noaptea de Ignat umbla vrajitoarele si iau belsugul casei, de aceea se presara  sare in jurul casei si al hambarelor. Parul de porc se pastreaza si cu el se afuma copii despre care se crede ca sunt deochiati. Sangele porcului amestecat cu mei si lasat sa se usuce este bun pentru afumat copiii cand se crede ca s-au speriat. Splina porcului indica durata iernii; daca splina este groasa, va fi iarna lunga, iar daca este subtire va fi o iarna saraca in zapada.

Cu mic, cu mare, sa ne indreptam spre casele bunicilor, si sa retraim anii copilariei cand innotam prin zapada proaspat ninsa, unde cosurile de fum dormeau garbovite sub alba promoroaca si in ferestrele micute licareau felinare. Cozonacul bunicii nu poate inlocui nicio bunatate de Craciun, iar painea proaspat scoasa din cuptor te face sa renunti la maniere si sa rupi din ea, infulecand cu pofta! Un Ignat ca-n copilarie va doresc!:)

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
1951 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Magda-Vladau Miercuri, 16 Decembrie 2015

Etichete pentru acest articol:

ignat, origine, traditi.superstitii


S-ar putea sa va intereseze si:

An de an, insula Taiwan “se imbraca” in luna februarie in straie de sarbatoare, [..]
citeste si comenteaza
Cu siguranta, una dintre cele mai pretioase mosteniri lasate de stramosii nostri o [..]
citeste si comenteaza
Craciunul bate la usa, asa ca fiecare dintre noi se gandeste cum sa petreaca cat mai [..]
citeste si comenteaza
Cand auziti “fire de tort” probabil va ganditi la ate dulci cu gust de tort sau la un [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Uneori, in sirul gandurilor noastre mai apar cugetari pe tema vietii si a mortii. Nu-i tocmai un [..]
citeste si comenteaza
Oamenii se zbat ca niste muste prinse intr-o panza de paianjan imensa, cenusie si lipicioasa care [..]
citeste si comenteaza
Cum femeia stie totul, fiind un fel de enciclopedie care detine raspunsuri la toate intrebarile, [..]
citeste si comenteaza
In mintea unei femei patrunzi cu greu, dar in inima ei nu poti intra niciodata. Suflet incarcat de [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate