Scoala din Deal Sighisoara
Fiindca nu am pomenit mai nimic despre unul din monumentele istorice din Romania, ma simt ”vinovat” si ma prezint in fata dumneavoastra cu un material intreg despre Scoala din Deal (inca activa), unul din obiectivele turistice majore din Cetatea Medievala a Sighisoarei.
Scoala din Deal din Sighisoara este una din cele mai vechi scoli din toata Transilvania. Prima atestare istorica a unei scoli la Sighisoara este din anul 1522, cand sfatul orasului regal Sighisoara doneaza rectorului scolii o haina in valoare de 4 florini pentru ca sa dovedeasca straduinta in munca cu tineretul (Baccalaureato Rectorii scolae causa unis vesti, ut haberet diligensium cum juvenibus). Ciclul superior inca nu exista, absolventii primind titlul de litteratus, nu magister, dar aveau dreptul de a se inscrie totusi la cateva universitati.
In perioada 1402-1520, 95 de studenti sighisoreni studiaza la Universitatile din Cracovia si din Viena. Limba de predare era probabil latina. In anul 1607-1608 se deschide o schola maioris („scoala majora”) pe actualul deal al scolii, iar in 1619 primarul Martin Eisenburger da dispozitie sa se contruiasca inca o cladire langa cladirea existenta, aceasta noua cladire purtand inscriptia Schola Seminarium Reipublicae-1619. Cladirea noua are la baza un turn de aparare provenit de la o fortificatie mai veche. In 1620 rectorul Simon Hartmann organizeaza clasele medii dupa modelul celor mai importante trei scoli din Transilvania la ora aceea (Brasov, Sibiu si Bistrita), absolventii avand acum dreptul de a se prezenta la orice universitate. Se introduc patru nivele: quatra, tretia, secunda si prima. Elevii din clasa prima aveau si un asa-zis coetus (un organ de administratie proprie). Existau grupe de poetica si retorica, iar alumnii avea un convict.
In 1642 se construieste asa-numita Scara acoperita (numita si Scara elevilor), care leaga Orasul de Sus cu scoala. Initial avea 300 de trepte, acum are 176. Incepand cu 1675 se introduc examene regulate, compuneri in limba germana, iar dupa absolvire (care includea o cuvantare libera, publica) elevii primeau o recomandare.
In 1652 scoala angajeaza si un lector in afara rectorului, dupa 1700 inca unul, iar dupa un sfert de secol un al treilea, apoi si un co-rector. In 1676 un incendiu distruge trei sferturi din cladirile Sighisoarei si, chiar daca edificiul scolar nu a fost afectat, aceasta calamitate a dus la scaderea numarului elevilor.
In 1684 se incepe construirea bibliotecii scolare din initiativa rectorului Martin Kelp (1684-1687). In 1686, la scoala erau inscrisi 200 de elevi in ciclul inferior si 19 tineri in clasele superioare. In 1691 parterul incintei de invatamant este ocupat de trupele imperiale, iar in 1709 se declanseaza o devastatoare epidemie de ciuma care omoara o treime din populatie.Ulterior se introduc cursuri de filosofie, limba de predare devine germana, si se incepe predarea materiilor reale.
In anul 1772 legi introduse de rectorul Schenker regleaza printre altele viata internistilor, asa-numitii togati (deoarece purtau togi). (Elevii care nu locuiau la internat purtau o clamida, si erau numiti clamidati - vor primi si ei legile lor in 1818).
Prin 1790 incepe construierea cladirii in care se afla scoala astazi. La intrare are inscriptia „PATRIAE FILIIS VIRTUTI PALLADIQUE SESSE VOVENTIBUS SACRUM“ (Fiilor patriei dedicati virtutii si intelepciunii sa le fie sacru lacas). Initial are doar parter si un etaj.
In secolul al XIX-lea, prin anul1823, rectorul Paul Binder prezinta un nou plan de invatamant conform caruia scoala urma sa fie impartita in trei: un seminar pentru invatatori si predicanti, scoala cetateneasca si „scoala de invatati”.
Din 1850 scoala este o scoala gimnaziala cu 8 clase, unde studiul stiintelor naturii va sta in prim plan. Sunt acum acceptati si elevi ale altor confesiuni religioase, si se introduce studiul limbilor maghiara si romana ca materii facultative.
In 1901 se reconstruieste cladirea principala, se adauga un etaj, si se va numi Gimnaziul Episcop Teutsch, dupa fostul rector.
Incepand cu 1924-1925 scoala va adopta legile scolare din Romania ca urmare a unirii Transilvaniei cu Romania. Deutsche Volksgruppe Rumäniens preia administratia scolii de la Biserica evanghelica in 1942.
Dupa cel De-al Doilea Razboi Mondial, intre anii 1945-1948 scoala este din nou sub administratia Bisericii evanghelice, si din 1947 coetus-ul este dizolvat definitiv, elevii trebuind sa devina membrii ai Uniunii Asociatiilor Elevilor din Romania.
Odata cu reforma scolara din 1948 autonomia scolii ia sfarsit, scoala este preluata de stat si devine Scoala pedagogica germana, care va exista pana in 1956 cind va fi transformata in Scoala medie mixta (clasele 8-11).
Din 1952 se va numi Liceul nr. 2, o scoala romana cu sectie germana. Cu ocazia aniversarii a 450 de ani, scoala va primi din nou un alt nume, Liceul Joseph Haltrich, in amintirea fostului rector si scriitor. Din 1980, ca urmare a reorganizarii liceelor, scoala se va numi Liceul industrial Joseph Haltrich. Dupa evenimentele din decembrie 1989, scoala se va numi Liceul teoretic Joseph Haltrich, cu limbi de predare romana si germana. Tot aici langa Scoala din Deal gasim si Muzeul Scolii, acolo unde vizitatorul poate afla despre istoria si traditia de (aproape), o jumatate de … MILENIU de scoala si educatie din Sighisoara!
Postat de: Robert-Codescu Sâmbătă, 27 Septembrie 2014
sighisoara, despre Sighisoara, prima scoala, scoli in transilvania
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?