Obiective turistice in Romania: catedrala Calimanesti

Catedrala_Calimanesti1

Care sunt sansele ca o catedrala inconjurata de manastiri istorice cu peisaje superbe sa reuseasca sa iasa in evidenta si sa-si creeze propria identitate religioasa si spirituala!? Asa s-au intrebat, probabil, autoritatile locale valcene, in anul 1910 cand au decis construirea unei catedrale aici in frumosul oras Calimanesti.

Lucrarile de constructie de aici de la Catedrala „Sfintii Apostoli Petru si Pavel" au inceput din initiativa si stradania preotului Constantin Constantinescu, in anul 1910, cu contributia locuitorilor orasului Calimanesti de atunci, dar si a foarte multor altor crestini. Problemele de ordin economic precum si Primul Razboi mondial au facut ca toate lucrarile si proiectul insasi sa fie abandonate.

Totusi credinta si dorinta locuitorilor din Calimanesti a fost mai mare si astfel, data de 23 septembrie 1920 este una memorabila pentru credinciosii din Calimanesti, fiind ziua in care P. S. Episcop Vartolomeu al Ramnicului a savarsit slujba de sfintire a noului sfant locas, de aici de pe malul Oltului.

Pictura catedralei a fost realizata in stil neo-bizantin, de catre Alexandru Hentia, nimeni altul decat fiul celebrului pictor Sava Hentia, care s-a implicat foarte mult in acest proiect iconografic al catedralei. Faptul ca, atat pictura, cat si vitraliile sunt predominant galbene nu fac decat sa confere interiorului o stralucire divina.

 

Manastiri "concurente" pe o raza de 10 km in jurul catedralei Calimanesti

Manastirea Cozia (ctitorie Mircea cel Batran 1388), Manastirea Ostrov (ctitorie a lui Neagoe Basarab, din 1522), Manastirea Turnu (ctitori Pustnicii Daniil si Misail, din sec. XV-lea), Manastirea Stanisoara (datata din secolul al XVII-lea), Schitul Sf. Ioan (din secolul al XIII-lea), Biserica de Piatra (datata 1711), cu asa lacasuri de cult ortodoxe ce sanse putea sa aiba o ctitorie crestina de data recenta!?

Totusi, amplasarea catedralei chiar la intrarea in Calimanesti, in drumul calatorului catre obiectivele mai sus mentionate, in vecinatatea pietei centrale a orasului, langa Primaria Calimanesti au constituit si constituie inca un mare atu pentru promovarea si popularitatea catedralei.

Hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si praznuirea lui in zilele insorite din vara, constituie fara doar si poate, de asemenea, un punct forte pentru acest lacas din orasul Calimanesti.

Arhitectura deosebita a catetralei Calimanesti

Dar fara doar si poate, cel mai important element care promoveaza Catedrala din Calimanesti este arhitectura si dimensiunile sale impresionante si impozante. Arhitectura ei in stil neoromanesc de inceput de secol XX, cu trei turle, una pe naos si doua pe pronaos, total diferit de ceea ce se afla in jurul ei si dimensiunile sale care impun respectul si atrage intotdeauna privirile admirative ale celor ce ajung aici.

Cineva ma intreba, mai in gluma, mai in serios, (citind articolele mele despre Calimanesti din cele online si cele din presa scrisa) cam cate articole pot sa scriu despre o singura localitate si ce beneficii imi ofera autoritatile locale pentru promovarea pe care o fac Calimanestiului in paginile acestor publicatii si siteuri !?  Imi permit, cu voia domniilor voastre,  sa dau raspunsul pentru toata lumea chiar aici in paginile revistei online: „Fara nicio indoiala ca despre locurile unice si spectaculoase de la noi din Romania am scris, scriu si voi scrie intotdeauna din placere, convingere si dragoste pentru frumos. Cat despre beneficii din partea autoritatilor locale pe care le-am promovat si le voi promova pana acum nimic, poate mai incolo dupa ce trece criza, dar nu sunt asa de sigur ca articolele vor fi la fel de pasionale si reflective atunci cand vor fi scrise la comanda!"

Asa ca am sa inchei acest articol aici (lasand fotografiile sa faca restul de promovare pentru acest superb locas de cult), dar cu invitatia, ca atunci cand veti vizita Calimanestiul sa mergeti si dumneavoastra sa vizitati Catedrala Sfintii Apostoli Petru si Pavel din superbul oras de pe malul Oltului, eu va asigur ca veti fi total incantati si mai ales fascinati de ceea ce veti gasi aici.

Nota obtinuta:
9.7 (25 voturi)
3132 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Sâmbătă, 25 August 2012

Etichete pentru acest articol:

manastiri in Romania, biserici, spiritualitateS-ar putea sa va intereseze si:

Ca reper, pe harti, se poate lua localitatea Magura, manastirea fiind plasata in imediata [..]
citeste si comenteaza
In inima muntilor, departe de freamatul lumii e un colt de rai. E locul de evadare din [..]
citeste si comenteaza
Manastirea Moldovita este una dintre vechile asezari monarhale din nordul Romaniei. [..]
citeste si comenteaza
Toata lumea vorbeste numai de Biserica Domneasca si Manastirea Caraiman, atunci cand [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Fiindca deja ma stiti foarte bine ca imi place sa descopar locuri noi din Romania, iar redactia [..]
citeste si comenteaza
Nu ma indoiesc de faptul ca ati auzi cu totii de Sighisoara acest superb municipiu din judetul [..]
citeste si comenteaza
Aceasta este alternativa care te zapceste atunci cand vrei sa-ti achizitionezi un ceas nou. Pe care [..]
citeste si comenteaza
Ca Ploiestiul este plin de cladiri monument istoric se stie deja, ca Ploiestiul este o comunitate [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate