Casa memoriala Constantin si Ion Stere
Poate multi dintre noi nu stim cine a fost Constantin Stere, asadar, citirea acestui articol poate reprezenta momentul ideal de prezentare a Casei Memoriale Constantin si Ion Stere.
Inclusa in circuitul muzeal in data de 26 iunie 2010, in parcul memorial cu acelasi nume de la marginea Ploiestiului, Casa Memoriala Constantin si Ion Stere cinsteste memoria a celui de a fost Constantin Stere!
Localizare
Muzeul se afla undeva in fundul parcului memorial, dupa ce treceti de gradina Zoologica si de cladirea administratiei parcului, ajungeti (teoretic) pe malul celalalt al lacului si gasiti, intr-o liniste deplina: Muzeul Memorial Constantin si Ion Stere care tine de Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova. Pentru a ajunge aici, la Parcul Memorial Constantin Stere va trebui sa luati din spate de la catedrala, traseul R. A. T. P. 40B, nu simplu (1,6 lei per calatorie)! Administrativ (ca intreg Parcul Memorial) se afla pe teritoriul comunei Bucov cu care Primaria Ploiesti se afla intr-un litigiu etern!
Cladirea muzeului
Desi multi dintre noi nu credeau ca va iesi vreodata vreo sectie muzeala aici, in cladirea unde ani de-a randul a functionat o carciuma cu pretentii de restaurant (amendata permanent de Sanepid), iata ca realitatea si rezultatul final au reusit sa uimeasca pe toata lumea.
La parter se afla holul de primire, salonul, sufrageria si casa scarii. La etajul 1 se afla dormitorul mare si dormitorul Silviei, biroul de lucru, cu biblioteca; in mansarda birourile Fundatiei Culturale „Constantin Stere”. De asemenea, o sala multifunctionala, pentru organizarea unor expozitii temporare, auditii si vizionari de filme, intalniri si dezbateri culturale este amenajata aici la muzeu.
Patrimoniu
Muzeul detine piese de o inestimabila valoare culturala si istorica: vase si accesorii vestimentare, mobilier si ustensile de scris, carti si caiete, registre si fotografii, pagini scrise de mana sau dactilografiate, carti postale si tablouri, icoane si bibelouri, toate aranjate in asa fel incat sa aminteasca si sa cinsteasca memoria lui Constantin Stere in cel mai armonios fel.
Personalitatea
Unii dintre noi stiu cine a fost Constantin Stere tocmai pentru ca locuiesc in Ploiesti. Iata ce este interesant de stiut, indiferent in ce oras locuim: Constantin Stere s-a nascut in data de 1 iunie 1865, la Ciripcau in judetul Soroca, din Basarabia si a fost un om politic, jurist, savant si scriitor roman, militant activ pentru Unirea Basarabiei cu Romania. De altfel, Constantin Stere, a fost cel de-al doilea presedinte al Sfatului Tarii (2 aprilie - 25 noiembrie 1918). Anul trecut, odata cu inaugurarea muzeului, a fost ales membru post-mortem al Academiei Romane.
Tarife de muzeu
4 lei/vizitator, sau cu 50% mai putin daca sunteti copil, pensionar, elev student sau revolutionar! Daca sunteti individual si solicitati ghidaj, mai achitati o taxa de 3 lei, grupurile organizate nu platesc aceasta taxa, ea fiind inclusa in tarif. De asemenea, exista si taxele de documentare: fotografiere 25 lei, filmare 50 lei/ora ziua si 100 lei/ora noaptea.
Sincer va spun ca nu m-am indurat sa dau 3 beri si 2 mititei pentru taxa foto asa ca momentan va trebui sa va multumiti cu fotografii de exterior.
Concluzii
Este un interesant muzeu situat intr-o zona linistita (uneori prea linistita), animata doar in weekend-uri cand este “luata cu asalt” de catre ploiesteni si comerciantii ambulanti care dau drumul manelelor la maxim.
Totusi, muzeul este unul care va va incanta cu siguranta prin eleganta si ordinea pe care le veti gasi aici. Asa ca haideti si dumneavoastra aici, la Muzeul Memorial Constantin si Ion Stere din Bucov!
Postat de: Robert-Codescu Marți, 15 Noiembrie 2011
muzee, Romania
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa