Muzeul Etnografic si al Mineritului - Rodna

Una din institutiile muzeale de interes este si Muzeul Etnografic si al Mineritului din comuna nasaudeana Rodna, o sectie muzeala a Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud. Si cum am avut oportunitatea sa-l vizitez am considerat a fi frumos din partea mea sa va povestesc cate ceva “direct de la fata locului”.

Acestea fiind auspiciile date, in continuare veti avea prilejul sa lecturati un scurt articol despre Muzeul Etnografic si al Mineritului din Rodna.

Istoria muzeului

Muzeul Etnografic si al Mineritului din Rodna isi are originile undeva prin anii 1959-1960, cand prof. Hegedus Terezia Elena impreuna cu elevii scolii din Rodna incep amenajarea muzeului intr-o sala de clasa. Urmatorul reprezentant al satului, care va dezvolta muzeul si il va muta in fosta cladire a inchisorii rodnene este Leontin Silvestru Muresianu. Acesta organizeaza exponatele pe sectii: istorie, minerit, Florian Porcius, agricultura si unelte agricole, ceramica, port popular, casa taraneasca si il deschide pentru a primi vizitatori. Inca din anii ‘70, cel care urmeaza sa preia fraiele institutiei se ocupa intens de culegerea si achizitionarea obiectelor pentru muzeu, care primeste si un nou spatiu: etajul Caminului Cultural din Rodna, situat in centrul comunei. Domnul profesor Liviu Paius este si acum muzeograf, iar fostii sai elevi le recomanda turistilor pe care ii intalnesc sa treaca pragul Muzeului Etnografic si al Mineritului, pentru a putea fi initiati chiar de catre dumnealui in istoria si cultura tinutului Rodnei.

 

Amenajarea muzeului a fost terminata in anul 1973, primind numerosi vizitatori, localnici, din tara, dar si din strainatate. Cu timpul s-a dovedit ca localul acesta nu corespundea adapostirii obiectelor din cauza umezelii si a igrasiei peretilor si, in urma mai multor memorii si a articolelor din presa judeteana, s-a hotarat mutarea exponatelor in holul de sus al caminului cultural unde s-au reamenajat sectiile, conform vechii organizari apartinand profesorului Paius, care a preluat muzeul de la Leontin Silvestru Muresianu in anul 1988 cand acesta s-a pensionat. Muzeul a fost imbogatit cu multe obiecte: partea culturala a muzeului formata din lucrari de arta si din cartile autorilor rodneni, obiecte bisericesti, obiecte de fauna rodneana, precum si costume populare sau inventar pentru minerit si obiecte casnice.

 

Incepand cu anul 2008, din luna iulie, Muzeul Etnografic si al Mineritului Rodna a intrat in componenta si administrarea Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud prin concursul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud. Colectia muzeala este constituita din bunuri etnografice, esantioane de minerale, unelte de minerit. Un loc distinct il ocupa piesele de mobilier care au apartinut acad. Florian Porcius (1816 - 1906), botanist, descoperitor a numeroase specii si varietati noi de plante, membru al Academiei Romane din 1882. Bunurile sunt expuse in nu mai putin de sapte incaperi situate la etajul cladirii Caminului Cultural Rodna. Nu lipsesc din muzeu nici principalele lucrari scrise de autorii rodneni: Emil Balai, Iacob Gusa, Adrian Istrate, Gherasim Solovestru Domide, Aurel Cleja, Leontin Domide, Mircea si Leontin Muresianu, Liviu Paius, Cornel Filip Domide, Toma Rocneanu, Ana Berengea, Dan Popescu, Ion Bureaca, Florin Moldovan.

 

Cum si cand se poate vizita?

Amplasamentul Muzeului Etnografic si al Mineritului este unul maxim, chiar in centrul comunei Rodna pe Strada Principala la nr. 1192. Programul de vizitare este Octombrie-Martie: 9-17, Aprilie-Septembrie: 10-18, iar lunea si martea muzeul este inchis. Acum ca aveti cunostinta de toate aceste informatii redactia FemeiaStie.ro va invita, cu cea mai mare caldura, si pe dumneavoastra sa va faceti putin timp pentru o incursiune in acest fascinant muzeu si sa descoperiti traditiile, indeletnicirile si obiceiurile romanilor din aceasta parte a Romaniei, redactorul nostru va asigura ca veti fi incantati de absolut tot ceea ce veti gasi aici!

Nota obtinuta:
10 (8 voturi)
2093 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Miercuri, 14 Octombrie 2015

Etichete pentru acest articol:

muzeu, Rodna, turism, Nasaud, traditie, minerit, etnografie


S-ar putea sa va intereseze si:

De cativa ani, in incinta Mausoleului Eroilor din Primul Razboi Mondial de la Marasesti [..]
citeste si comenteaza
Sunt foarte multe locuri pe langa care trecem de foarte multe ori in viata, fara sa ne [..]
citeste si comenteaza
Faptul ca si cel mai mare si cunoscut cimitir bucurestean se numeste Bellu mi-a creat [..]
citeste si comenteaza
Una din cladirile emblematice ale Ploiestiului este, fara doar si poate, si cladirea [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Fiindca multi dintre cititorii acestei rubrici ne-ati intrebat si ne-ati cerut informatii despre [..]
citeste si comenteaza
Muzeul se afla localizat pe strada (cum altfel !?) Nicolae Simache, la numarul 1, in Ploiesti, [..]
citeste si comenteaza
Fiindca multa lume ne-a cerut informatii despre acest reputat brand orologer elvetian si fiindca [..]
citeste si comenteaza
Nascut in anul 1933, profesorul de Educatie Fizica, de la Robert E. Lee High School (din [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate