Bilete muzee

“Haide domnule, du-te de aici, ce eu am bani sa imi iau bilet sa vizitez muzee!?”, aceasta este replica preferata a multor amici de-ai mei, dar si a multor altor romani. Totusi, toti raman muti de uimire cand afla ca (in foarte multe cazuri), intrarea la un muzeu nu atinge valoarea de .... 1 euro!

Tocmai acest lucru isi propune si acest articol: sa va reaminteasca de aceasta imensa oportunitate de educatie si cultura din orasul dumneavoastra, pe care (din cauza greutatilor zilei), am cam uitat-o cu desavarsire. Iar neinformarea noastra (chiar daca avem net pe mobil!), ne face sa ne imaginam sume colosale, pentru intrarea la un muzeu. Nu vreau sa par snob, exista institutii muzeale cu prestigiu international (Palatul Parlamentului, Castelul Peles, “Antipa” sau Muzeul National de Arta al Romaniei), care au tarife de acces destul de mari pentru romanul deja saracit de atatea biruri si taxe. Insa (din fericire) exista mult mai multe muzee al caror tarife de intrare variaza intre 1 – 3 lei si sunt foarte spectaculoase.

Imi amintesc in 2013 cand am vizitat, intr-o excursie, Manastirea Barsana din Maramures, ca aici, in curtea manastirii era un muzeu („Muzeul de icoane si carte veche Gavril de Bârsana”), iar toti turistii care erau in autocar se fereau sa intre in muzeu din cauza costului mare al biletului de intrare. Personal mi se pare o tampenie sa ajungi intr-un loc spectaculos la sute de kilometri de casa si sa nu-l vizitezi, asa ca vizitarea muzeului a reprezentat ceva firesc pentru mine. Colegii de autocar nu ma intrebau ce am vazut inauntru, ci “Cat a costat biletul?”, imi amintesc ca acum, ca efectiv 10 minute a trebuit sa le explic, prin aratarea unei bancnote corespunzatoare, ca taxa de intrare la muzeu era de ...1 leu! Dupa ce s-au lamurit, au “invadat” cu totii muzeul descoperind cu uimire si ei patrimoniul muzeal alcatuit din manuscrise si carti sfinte de patrimoniu national, datand din secolele XVI - XIX, icoane vechi si bogata colectie de obiecte de arta populara maramureseana. Cum spuneam, exista muzee spectaculoase ce pot fi vizitate doar cu cateva monede, sau in unele cazuri chiar gratis, insa ne-am obisnuit sa ne lamentam ca multe muzee fascinante au fost inchise, din lipsa de vizitatori.

Uitam insa ca un muzeu are nevoie de un singur lucru: vizitatori; si eu, dumneavoastra, turistii straini (cam putini) suntem cei care sustin un muzeu si daca nu putem avea pretentia la turistul neamt sa vina anual sa ne viziteze muzeul, poate ca nu ar fi rau pentru muzeul din orasul dumneavoastra sa va organizati un grup (50% reducere, de regula) si sa mergeti sa vizitati muzeul/muzeele din oras. Intr-adevar doamna muzeograf va fi uimita sa va vada in numar mare, dar va fi extrem de bucuroasa de oaspeti ce-i trec pragul.

Tocmai de aceea, in incheiere, subsemnatul acestui scurt material va invita, cu cea mai mare caldura, pe toti sa treceti pragul institutiilor muzeale si sa va faceti si dumneavoastra o colectie de ... bilete de muzee!!

P.S. face cineva schimb?!?:)

Nota obtinuta:
10 (11 voturi)
2229 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Luni, 07 Iulie 2014

Etichete pentru acest articol:

bilete muzeu, muzee romania


S-ar putea sa va intereseze si:

Inca de la inceputul articolului doresc sa-mi pun cenusa in cap, sa-mi fac mea culpa, sa [..]
citeste si comenteaza
Muzeul Natura Vaii Teleajenului, este un muzeu amplasat in localitatea prahoveana Valenii [..]
citeste si comenteaza
Amplasat pe strada Republicii la numarul 68 in centrul orasului Sangeorz-Bai, undeva mai [..]
citeste si comenteaza
Toata lumea se pricepe la ceasuri, toata lumea stie ce e acela un ceas, toata lumea are [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Inca de la inceputul articolului tinem sa mentionam ca nu s-a gresit amplasarea acestui articol la [..]
citeste si comenteaza
Titlul acestui articol reprezinta o nedumerire pe care subsemnatul o avea in legatura cu acest [..]
citeste si comenteaza
Avand hramul Acoperamantul Maicii Domnului, manastirea Dorna Arini se afla amplasata (asa cu i-o [..]
citeste si comenteaza
Glashutte este un orasel in landul Saxonia din Germania. Totodata Glashutte este una din dovezile [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate