Manastirea Dorna Arini

Avand hramul Acoperamantul Maicii Domnului, manastirea Dorna Arini se afla amplasata (asa cu i-o spune denumirea) pe raza comunei Dorna Arini, din judetul Suceava. Cum redactia FemeiaStie.ro a avut un redactor detasat in statiunea Vatra Dornei, iata ca avem un material “direct de la fata locului”, despre acest lacas ortodox, amplasat intr-un cadru natural desprins parca din povesti.

Amplasata in satul Gheorghiteni, din comuna Dorna Arini, manastirea a fost construita intre 1999 si 2000, iar biserica este o constructie din lemn realizata in stil maramuresean, dar cu cateva inovatii care ii dau o identitate inconfundabila pentru aceasta zona a Bucovinei. Este un asezamant monahal de maici si este o ctitorie a IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Acest sezamant monahal a fost construit in satul natal al ierarhului, chiar pe locul casei parintesti. Manastirea a fost sfintita pe data de 20 octombrie 2004 de catre Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului si PF Teoctist. Dar cum putem ajunge la manastire ne veti intreba: cum iesi din Vatra Dornei pe strada Chilia, pe langa Manastirea Sf. Dimitrie mai mergi putin pana ajungi la indicatorul catre Schitul Sf. Nectarie si pe partea stanga a raului Bistrita, chiar la poalele Varfului Barnarel se afla aceasta manastire, in total 5 – 6 km. care intr-o zi insorita ii puteti parcurge intr-o ora, o ora jumate.

 

Fiindca bucovinenii sunt oameni veseli si petrecareti, manastirea a primit 3 hramuri de praznuit pentru a avea mai multe zile de sarbatoare, dupa cum urmeaza: Acoperamantul Maicii Domnului (1 octombrie), Sfantul Mare Mucenic Procopie (8 iulie) si Sfanta Cuvioasa Elisabeta (24 aprilie). Un an mai tarziu (2005), manastirea a primit in administrare si un hotel cu 5 etaje cu un pavilion administrativ aferent si spatii de productie, precum si terenuri de pana la 20 de hectare, aceste noi dotari si utilitati starnind (ca de obicei, am spune noi) controverse si scandaluri despre banii si investitiile Bisericii Ortodoxe Romana. Totusi, redactia FemeiaStie.ro se delimiteaza de orice astfel de polemica si va prezinta acest lacas ca pe o atractie turistica si loc de reculegere spirituala si nicidecum ca pe o afacere de tip booking. Si ca recuperarea sa fie atat spirituala, cat si fizica, in luna martie a anului 2011 s-a inaugurat in incinta manastirii si o  baza de tratament medical recuperator, ceea ce a dat din nou apa la moara celor care in urma cu numai cativa ani hulisera dotarile monahale si turistice ale acestei manastiri. Tocmai din cauza dotarilor sale moderne si la standarde de invidiat, manastirea creaza vii controverse, hotelierii din zona considerand a fi o concurenta neloiala din partea Bisericii Ortodoxe Romane.

 

Bineinteles ca si prezentul articol este predispus unor viitoare acuzatii (total nefondate!) de promovare a unei unitati de cazare si de publicitate mascata. Dar asa cum deja am smai scris, redactia FemeiaStie.ro se detaseaza de orice fel de tendinta publicitara, prezentandu-va acest lacas ortodox ca pe o atractie turistica pe care nu trebuie sa o ratati cand veti ajunge in Tara Dornelor. Incheiem acest articol lasandu-va site-ul oficial al manastirii alaturi de invitatia de a face orice efort de a intreprinde si dumneavoastra o cat de scurta incursiune la Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului din comuna suceveana Dorna Arini.

Nota obtinuta:
10 (4 voturi)
2943 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Sâmbătă, 07 Februarie 2015

Etichete pentru acest articol:

manastiri bucovina, manastire dorna


S-ar putea sa va intereseze si:

Fiindca foarte multi dintre dumneavoastra, cei care ne cititi, ne-ati cerut informatii [..]
citeste si comenteaza
Daca ati citit articolul despre Calimanesti-Caciulata, poate sunteti interesate sa aflati [..]
citeste si comenteaza
Una din cele mai cunoscute manastiri din judetul Prahova este si manastirea Suzana. [..]
citeste si comenteaza
Eram ferm convins ca v-am povestit despre Manastirea Varbila, din judetul Prahova, dar se [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Chiar daca titlul acestui articol va va face sa va ganditi la marele compozitor german Robert [..]
citeste si comenteaza
Fara nicio indoiala ca unul din numele sonore ale tumultoasei industrii orologere este si [..]
citeste si comenteaza
Rosie, galbena si-albastra, Am arborat acum la fereastra Este chiar natiunea noastra! [..]
citeste si comenteaza
Fiindca ne-am luat angajamentul sa va povestim despre toate marcile de ceasuri, indiferent de [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate