Despre oboseala, numai de bine!
Cati dintre noi nu am trecut periodic - sau nu numai - prin stari de oboseala, care parca nu se mai lasa duse cu nimic? Cand devenim mult prea obositi, chiar si dupa concediu, ajungem sa ne intrebam ce este in neregula cu noi...Oare avem nevoie de o vizita la medic?
Ne gandim ca dupa un concediu bine meritat, revenim acasa cu forte proaspete, gata de a lua in piept noile incercari la care suntem supusi in fiecare zi, ne gandim ca... gata cu stresul si asa mai departe.
Dar...surpriza!
Te trezesti a doua zi de dupa revenirea din concediu, si a treia zi, si a patra...., tot mai obosita, din ce in ce mai obosita si fara chef de nimic.
Am cautat prin diverse surse, ce spun medicii sau diversi specialisti despre oboseala. Cert este ca de patit o patim cu totii la un moment dat. Ne apuca asa o sfarseala, nu mai suntem buni de nimic, n-avem picatura de energie, strop de motivatie, simtim ca mai bine am dormi 24 de ore pe zi. Putem fi epuizati fizic, stresati emotional, chiar si plictisiti. Insa, cand starea noastra de epuizare n-are legatura cu dormitul insuficient, cu o alimentatie nesanatoasa sau cu vreun mediu ori eveniment stresant, ar trebui sa ne gandim la o programare la medic. Aceasta am aflat de la aproape toti specialistii.
De ce? Fiindca poate fi un semn clar de suferinta al organismului nostru.
Citeam intr-o revista de specialitate ca expertii americani au facut o lista cu posibile afectiuni strans legate de oboseala: alergii, anemii, insomnia, probleme cu tiroida, anorexia sau alte tulburari de alimentatie, artrita, cancerul, diabet, boli cardiovasculare, infectii, boli de rinichi, boli de ficat, malnutritie. Sunt si anumite medicamente care ne pot da o stare de sfarseala: antihistaminicele pentru alergii, pilulele pentru tensiune, somniferele, diureticele.
Solutii pentru a trata oboseala
Nu sunt eu expert intr-ale oboselii, dar fiindca am trecut (si inca trec!) prin asa ceva, m-am gandit sa spun cum am reusit eu sa depasesc cat de cat aceste episoade destul de neplacute.
O cura de vitamine si minerale, in special vitamina D, poate uneori face minuni. Totusi, este bine de avut in vedere ca singura modalitate prin care puteti afla cu exactitate daca valorile vitaminelor sau mineralelor dvs. sunt scazute, sunt analizele de sange.
Mergeti la medic!
Apoi, tulburarile tiroidiene sunt iarasi o cauza posibila. Poti afla simplu, tot din analizele de sange. Eu ma confrunt cu hipotiroidie de doi ani, pentru care urmez tratament, si pot spune din proprie experienta ca tratamentul isi face efect, insa trebuie stiut ca este neaparat necesar control la 6 luni.
Si sa mai aveti totusi in vedere ca hipotiroidia cauzeaza oboseala si slabiciune musculara. Exercitiile cum ar fi mersul pe bicicleta sau urcatul scarilor devin dificile. Alte manifestari includ pierderea inexplicabila in greutate, senzatia permanenta de cald, cresterea frecventei cardiace, scurtarea si scaderea freventei ciclurilor menstruale si senzatia de sete. Hipertiroidia este cel mai frecvent diagnosticata la femeile cu varsta intre 20-30 de ani.
Fac o pledoarie pentru cei care amana pentru mai tarziu rezolvarea unei astfel de suferinte.
Fiindca, oboseala persistenta a devenit un adevarat flagel al vietii moderne. Stilul nostru stresant si solicitant, hrana de proasta calitate, dezechilibrul cu noi insine, ne transforma in niste zombi lipsiti de vlaga. Nu realizam decat prea tarziu ca oboseala persistenta devine o problema cronica, care ne afecteaza in mod sever calitatea vietii si capacitatea de indeplinire a sarcinilor zilnice.
Asa ca, despre oboseala.... numai de bine!
Postat de: Catalina-Morar Marți, 24 Martie 2015
oboseala, oboseala permanenta, cum faci fata oboselii
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?