Ce ascunde mancatul compulsiv?

Daca sunt momente in care mananci chiar daca nu ti-e foame, daca in timpul zilei simti o pofta nebuna de ceva dulce, ceva anume...pofta de "ceva bun", daca ai obiceiul de a rontai intre mese doar pentru simplul fapt ca te plictisesti atunci este limpede ca exista o problema la nivel emotional de care esti sau nu constienta si pe care este obligatoriu sa o rezolvi.

Uneori actionezi din impuls fiindca deja ti-ai creat un obicei si mananci fara ca macar sa simti gustul mancarii...alteori acest impuls satisface o nevoie emotionala presanta. Chiar ai impresia ca ai gasit solutia salvatoare. O ciocolata, o prajitura vine cu aportul ei de glucide care iti aduc starea de bine insa asta se intampla in detrimentul caloriilor si a kilogramelor acumulate in exces. Sentimentele de rusine, de vinovatie pot lua locul satisfactiei mai ales ca in scurt timp emotiilor vor reveni iar starea de spirit va va fi din nou tulburata.

 

Ce poti face sa scapi de acest obicei nociv?

Pai, in primul rand cand apare "asa-zisa pofta" ia-ti un moment de respiro si gandeste-te la ceea ce ai nevoie cu adevarat. Care este de fapt cauza acestei alegeri? Ai nevoie de mancare atunci cand prietena ta cea mai buna nu-ti raspunde la telefon? Ai nevoie sa mananci ceva dulce cand te certi cu iubitul iar el nu mai da niciun semn de viata timp de doua zile? Ai nevoie de ciocolata cand ai dormit prea putine ore si te simti epuizata? Care e de fapt sursa acestei nemultumiri? Cine ti-a provocat-o? De unde vine frustrarea, ce poti face sa scapi de ea, care e nevoia ta fizica si emotionala in acel moment?

Identificand si exprimand in mod clar propriile nevoi, respectandu-te si luand decizii in acord cu propria persoana, gestionand emotiile si sentimentele de orice natura insotite de acceptarea propriei persoane cu blandete si bunatate iti pot fi de folos in acest razboi cu tine insati. Daca te ingrijesti ca nivelul stimei de sine sa fie constant si pozitiv atunci poti elimina cel putin o parte din factorii de risc ai mancatului compulsiv.

 

Cum facem fata emotiilor?

Daca esti trista alegi sa mananci...daca esti fericita faci acelasi lucru! Solutia ar fi sa impartasesti emotiile tale cu o alta persoana ce se dovedeste empatica.....ori sa stabilesti o regula de baza ca atunci cand ai ceva de sarbatorit sa o faci in prezenta benefica a prietenilor. Circumstantele iti pot fi aliat! Socializarea si conectarea la energia pozitiva a grupului poate inlocui o pofta de mancare exagerata si nejustificata.

 

Depresia, insomnia sau anxietatea nu se trateaza cu mancare!

Tulburarea de dispozitie aduce excese alimentare periculoase pentru oricine. In cazul in care aceste stari te insotesc de-o vreme e timpul sa ceri ajutorul unui specialist. Cate cure de slabire nu ai incercat pana acum fara succes? Cate kilograme ai reusit sa dai jos si cate ai pus la loc intr-o perioada relativ scurta?  

Ideea este ca o data constientizate aceste stari poti face ceva sa te detasezi de ele. Procesul e de lunga durata dar merita efortul. Fireste ca e greu sa mergi la sala cand tu dormi doar 5 ore pe noapte. Totul depinde de tine si de ceea ce alegi sa faci cu viata ta. Poti fi in continuare captiva mancatului compulsiv sau poti alege sa iti schimbi modul de a trai.

Schimbarea se va produce prin crearea unor obiceiuri noi perpetuate o perioada mai lunga de timp. Fireste ca mai exista si posibilitatea sa te hotarasti sa faci ceva pentru tine in momentul cand starea de sanatate iti este afectata iar medicul iti trage un semnal de alarma, ori  in cazul cel mai fericit cand gasesti o motivatie interioara care sa domine orice impuls.

 

De ce ti se intampla tocmai tie?

Sunt mai multe cauze care pot declansa mancatul pe fond emotional. Una dintre ele poate fi predispozitia genetica. La nivelul creierului, o disfunctie a hipotalamusului poate fi responsabila cu senzatia exagerata de foame. Deasemenea, un nivel scazut de serotonina, hormomul fericirii poate fi o cauza. Aceasta serotonina este produsa de organism la nivelul tractului digestiv si este influentata de alimentele pe care le consumam. Concluzia este ca un dezechilibru chimic ar crea o disfunctionalitate. Pe de alta parte insa, creierul secreta si el propria serotonina influentat fiind de lumina soarelui, activitatea fizica si chiar de amintirile placute.

O alta cauza este cea sociala si uneori are radacini adance ascunse in copilarie. Daca mancarea a fost folosita drept recompensa, sau dimpotriva ti-a lipsit in anumite perioade atunci e foarte posibil sa perpetuezi acest obicei si la maturitate. Mancarea inseamna uneori alinare, alteori recompensarea afectiunii sau lipsa ei.

Cea din urma cauza si cea mai frecventa este cauza psihologica. Daca stima de sine are de suferit, daca te simti singura si nefericita, daca ai insomnii, daca esti trista mai multe zile la rand fara un motiv anume inseamna ca esti intr-o perioada depresiva. Depresia este o afectiune des intalnita iar vestea buna este ca se trateaza.

 

Asadar mancatul compulsiv este doar un simptom iar vindecarea vine prin tratarea cauzei si nu al efectului. Regasirea echilibrului emotional, preuarea controlului actiunilor proprii, imbuntatirea rezistentei la stres  si un control mai bun al emotiilor pot fi solutia salvatoare inainte ca acest obicei sa iti puna sanatatea in pericol.

Alegerea iti apartine! Tu cine vrei sa fii?  Vrei sa traiesti pentru a manca sau vrei sa mananci pentru a trai?!

Nota obtinuta:
10 (15 voturi)
1954 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Psiholog-Florentina-Dumitru Miercuri, 27 Septembrie 2017

Etichete pentru acest articol:

mancat compulsiv


S-ar putea sa va intereseze si:

Traim in secolul XXI, intr-o lume unde conteaza doar ce este la suprafata, planul [..]
citeste si comenteaza
Persoanele care isi doresc sa isi puna un implant dentar Bucuresti trebuie sa se [..]
citeste si comenteaza
Cati dintre noi ne gandim la sanatatea…ochilor? Putini, foarte putini. In special aceia [..]
citeste si comenteaza
V-ati mai luat ceva de suflet in ultima vreme?! Un rimel de calitate?! Parfumul [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Simte mai mult si judeca mai putin! Iubirea e un sentiment complex. Nichita spunea ca “suntem [..]
citeste si comenteaza
Nu stiu daca altcineva a inventat reteta asta, insa fiica mea de 12 ani o gateste cu mare placere [..]
citeste si comenteaza
Craciunul se apropie cu pasi repezi.Copilul tau aude la scoala tot felul de discutii si pe zi ce [..]
citeste si comenteaza
Sunt momente cand si tu simti frica, neliniste sau ingrijorare fara niciun motiv? Ai palpitatii, [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate