In spatele poftelor exagerate se ascund de fapt problemele de sanatate

Deseori avem pofte de la care nu ne putem abtine, fie de alimente dulci, fie de alimente sarate. Credeti ca aceste pofte sunt intamplatoare?

Pofta exagerata nu este niciodata intamplatoare. Aceasta indica lipsa unor nutrienti importanti pentru organism, pofta fiind doar o reactie din partea organismului care ne obliga sa consumam un anume aliment de care acesta are nevoie.

 

Ce ascunde pofta de dulce?

Pofta de dulce este normala atat in cazul copiilor, cat si a adultilor, insa cu conditia ca ea sa nu devina exagerata. Daca simtim nevoia sa devoram o punga intreaga de bomboane de ciocolata atunci este clar ca acolo exista o carenta de nutrienti. Pofta exagerata de dulce indica lipsa de magneziu si crom. Multi considera ca nu au de ce sa se alarmeze daca manifesta anumite carente, insa nutritionistii avertizeaza ca aceste carente de magneziu si crom provoaca pofte exagerate de dulce si prin urmare se pot produce tulburari ale metabolismului ce duc la aparitia diabetului zaharat.

De asemenea, pofta exagerata de dulce indica faptul ca persoana care manifesta aceasta pofta trece printr-o perioada de stres. Specialistii spun ca avem nevoie de dulce cand trecem printr-o perioada de stres deoarece zaharurile stimuleaza secretia de serotonina (hormonul fericirii) si drept urmare ne echilibreaza functiile organismului in momentele stresante.

Excesul de carbohidrati rafinati precum: painea alba, spaghetele, pot provoca in egala masura pofta exagerata de dulce deoarece aceste alimente au un index glicemic ridicat ceea ce induce formarea unui nivel de insulina ridicat. Specialistii recomanda potolirea poftei de dulce cu fructe proaspete si in niciun caz cu indulcitori. Indulcitorii sunt nocivi iar cand organismul un va mai primi acesti indulcitori cu care s-a obisnuit, va intra in stres metabolic ceea ce va provoca un mai mare consum de indulcitori.

Exista alimente care regleaza nivelul zaharului din sange si care tempereaza pofta de dulce. Aceste alimente sunt: legumele crude, cerealele integrale, cartofii dulci, dar si dovlecelul.

 

Ce ascunde pofta de sarat?

Pofta de sarat indica cresterea hipertensiunii arteriale sau chiar ca organismul este deshidratat. Pofta de sarat indica de asemenea anumite carente de calciu sau potasiu.

Se stie ca sodiul este un antagonist al potasiului si calciului producand eliminarea acestora din oase, plasma sanguina si celulele corpului.

Potrivit specialistilor acesta este motivul pentru care excesul de sare grabeste aparitia osteoporozei, dar si aparitia aritmiilor cardiace.

In acest caz pentru a nu se consuma sare in exces este recomandat consumul de banane, patrunjel sau citrice, aceste alimente fiind bogate in potasiu.

Articol scris de: Daniela Matache

Nota obtinuta:
10 (12 voturi)
4381 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 04 Februarie 2013

Etichete pentru acest articol:

pofta de dulce, pofta de sarat


S-ar putea sa va intereseze si:

In toata luna iunie, la clinicile stomatologice Dr. Leahu oferim o consultatie gratuita [..]
citeste si comenteaza
Ti s-a intamplat vreodata ca sutienul sa iti provoace neplaceri? In cazul acesta trebuie [..]
citeste si comenteaza
Foarte multe persoane se confrunta cu durerea si , mai ales, sangerarea gingivala. Cele [..]
citeste si comenteaza
Sindromul picioarelor grele afecteaza femeile si persoanele in varsta, in general. Acesta [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Asa, cu jumatati de masura incepe ceva...fara titlu sau introducere, fara avertizare se instaleaza [..]
citeste si comenteaza
Aceasta legenda este ideala pentru copii, tinand cont de faptul ca ii invata sa fie mai buni cu cei [..]
citeste si comenteaza
Te cunosc de langa acel copac secular, Pe care-l vizitez des in mirajul orar, Ii purtai atat [..]
citeste si comenteaza
Motto: Increderea in sine la atei este o utopie, credinta fiind schimbata pe superstitii... Si, [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate