In spatele poftelor exagerate se ascund de fapt problemele de sanatate
Deseori avem pofte de la care nu ne putem abtine, fie de alimente dulci, fie de alimente sarate. Credeti ca aceste pofte sunt intamplatoare?
Pofta exagerata nu este niciodata intamplatoare. Aceasta indica lipsa unor nutrienti importanti pentru organism, pofta fiind doar o reactie din partea organismului care ne obliga sa consumam un anume aliment de care acesta are nevoie.
Ce ascunde pofta de dulce?
Pofta de dulce este normala atat in cazul copiilor, cat si a adultilor, insa cu conditia ca ea sa nu devina exagerata. Daca simtim nevoia sa devoram o punga intreaga de bomboane de ciocolata atunci este clar ca acolo exista o carenta de nutrienti. Pofta exagerata de dulce indica lipsa de magneziu si crom. Multi considera ca nu au de ce sa se alarmeze daca manifesta anumite carente, insa nutritionistii avertizeaza ca aceste carente de magneziu si crom provoaca pofte exagerate de dulce si prin urmare se pot produce tulburari ale metabolismului ce duc la aparitia diabetului zaharat.
De asemenea, pofta exagerata de dulce indica faptul ca persoana care manifesta aceasta pofta trece printr-o perioada de stres. Specialistii spun ca avem nevoie de dulce cand trecem printr-o perioada de stres deoarece zaharurile stimuleaza secretia de serotonina (hormonul fericirii) si drept urmare ne echilibreaza functiile organismului in momentele stresante.
Excesul de carbohidrati rafinati precum: painea alba, spaghetele, pot provoca in egala masura pofta exagerata de dulce deoarece aceste alimente au un index glicemic ridicat ceea ce induce formarea unui nivel de insulina ridicat. Specialistii recomanda potolirea poftei de dulce cu fructe proaspete si in niciun caz cu indulcitori. Indulcitorii sunt nocivi iar cand organismul un va mai primi acesti indulcitori cu care s-a obisnuit, va intra in stres metabolic ceea ce va provoca un mai mare consum de indulcitori.
Exista alimente care regleaza nivelul zaharului din sange si care tempereaza pofta de dulce. Aceste alimente sunt: legumele crude, cerealele integrale, cartofii dulci, dar si dovlecelul.
Ce ascunde pofta de sarat?
Pofta de sarat indica cresterea hipertensiunii arteriale sau chiar ca organismul este deshidratat. Pofta de sarat indica de asemenea anumite carente de calciu sau potasiu.
Se stie ca sodiul este un antagonist al potasiului si calciului producand eliminarea acestora din oase, plasma sanguina si celulele corpului.
Potrivit specialistilor acesta este motivul pentru care excesul de sare grabeste aparitia osteoporozei, dar si aparitia aritmiilor cardiace.
In acest caz pentru a nu se consuma sare in exces este recomandat consumul de banane, patrunjel sau citrice, aceste alimente fiind bogate in potasiu.
Articol scris de: Daniela Matache
Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 04 Februarie 2013
pofta de dulce, pofta de sarat
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?