Andivele - legume remineralizante

In ultimii 2 ani, din ce in ce mai multe persoane opteaza pentru o alimentatie sanatoasa. Se poate sa fie de la explozia de informatii si sfaturi de genul “pentru o viata sanatoasa, evitati consumul de zahar, sare si grasimi“ sau pur si simplu, datorita faptului ca apar din ce in ce mai multe boli, care mai de care mai “originale”, cu simptome “mixate”, preluate de la alte boli cunoscute.

Semnalul de alarma dat de multitudinea de boli si-a pus amprenta prin schimbarea in proportie de cel putin 60% a alimentatiei persoanelor din Romania. De la magazinul de la scara blocului pana la hypermarket-uri, gasim fructe si legume proaspete, care mai de care mai exotice. Pe unele nu stim cum sa le preparam, cu altele suntem obisnuiti. Fiecare leguma este unica prin aportul de vitamine si minerale continute si se recomanda intr-o anume cantitate.

O planta minunata, o leguma care face furori in ultima vreme in rafturile cu legume este ANDIVA .

100 de grame de andive proaspete contin: 1,25 g proteine, 0,20 g lipide, 3,35 g glucide, 3,1 g fibre vegetale, 52 mg calciu, 0,83 mg fier, 15 mg magneziu, 28 mg fosfor, 314 mg potasiu, 22 mg sodiu, 0,79 mg zinc, 6,5 mg vitamina C.

Ca aspect, andiva are frunze mari de 30 cm, alungite, dispuse sub forma de rozeta. Forma lor variaza intre cele cu marginile dantelate si cele cu marginea usor ondulata, variatii intalnite in functie de soi. Tulpina florala apare in cel de al doilea an, inalta pana la 1 metru si jumatate, in varful careia se afla o inflorescenta de culoare albastru-deschis. Radacina andivei este pivotanta, ingrosata. Contine substante amarui precum inulina, proprietate datorita careia radacina se poate usca si macina, putand fi astfel folosita ca inlocuitor al cafelei.

Cum se pastreaza andivele?

Incearca sa alegi  andivele cu frunze de un alb curat, fara pete, cu galben spre varfuri si care au frunzele lipite unele de altele la varf.
Acasa le poti pastra in frigider, in lada pentru legume, timp de cateva zile. Atunci cand le consumi, ar fi indicat sa fie cat mai proaspete sau sa le gusti inainte de a le manca, astfel incat sa vezi cat de amare sunt. Incearca sa le tii intr-o punga de hartie sau din plastic inchisa la culoare, pentru ca andivele devin amarui in contact cu lumina.

Cum le putem prepara?

Gratie acestei compozitii, consumate sub forma de salata, andivele sunt pe cat de gustoase, pe atat de sanatoase. La salatele de andive, simple sau combinate cu alte legume, se poate adauga otet diluat sau, in locul acestuia,  zeama de lamaie. Daca se pune putin ulei presat la rece, salata ramane sanatoasa, dar devine mai consistenta. Se poate adauga si branzica.

Salata este destul de satioasa si ideal ar fi sa nu o combini cu carne. Incearca sa iti faci o salata din andive, morcovi, ardei gras, rosii, ceapa si branzica. Poti adauga si putin iaurt slab, ca sa se “lege” salata.

Poti scoate gustul amarui prin a lasa andivele in jur de 10-15 minute in apa cu putin otet, insa gustul amar are un efect extraordinar asupra ficatului, prin urmare incearca sa o consumi ca atare. Prima data iti va fi greu, insa apoi te vei obisnui.

Enjoy you salad! :)

Nota obtinuta:
10 (7 voturi)
5114 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alexandra-Lapugeanu Luni, 17 Ianuarie 2011

Etichete pentru acest articol:

salata, andive, aport de vitamine, fosfor, sanatate


S-ar putea sa va intereseze si:

Revelionul este aproape. Cumparaturile sunt pe sfarsite. Acum se cumpara doar ce s-a [..]
citeste si comenteaza
Salate de toamna sanatoase si delicioase. O salata de toamna gustoasa, cu peste si [..]
citeste si comenteaza
Nimic nu se compara cu mesele gustoase pregatite acasa de catre gospodinele iscusite. [..]
citeste si comenteaza
Ti-am pregatit o super idee de cocktail special. Fie ca il prepari acasa, fie ca il [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cate dintre voi nu ati fost intrebate in cadrul unui interviu :” Ati activat ca si voluntar in [..]
citeste si comenteaza
Pentru unele persoane, fructele de mare sunt un subiect tabu, asta datorita aspectului si/sau [..]
citeste si comenteaza
„Nimic nu va fi atat de benefic pentru sanatatea oamenilor si nu ne va mari sansele de [..]
citeste si comenteaza
Prezervativul, anticonceptionalele, pilula de urgenta, diafragma, steriletul – sunt metodele de [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate