Depresia si medicamentele

-        “Esti stresata, te simti nefericita, nu stii cum sa iti mai imparti timpul, nu iti mai face placere sa faci lucrurile pe care le faceai odata, nu te mai intelegi cu nimeni? “

-        “Da, chiar nu stiu ce e cu mine in ultima vreme…”

Cu siguranta ai avut cel putin o data aceasta conversatie cu medicul tau de familie sau cu cineva apropiat,  si urmatorul lucru cu care te-ai “impacat” a fost un calmant sau mai grav, un antidepresiv.

In ziua de astazi e natural sa fi stresat, sa doresti ca ziua sa aiba macar 25 de ore si nu 24, sa doresti ca fiecare lucru pe care il realizezi sa aiba o rasplata pe masura. Insa trebuie sa adaptezi la ideea ca lucrurile sunt din ce in ce mai complicate. Nu, nu trebuie sa te sperii, nu am vrut sa spun ca lucrurile sunt mai grele, ci noi suntem cu fiecare secunda, minut, ora, zi, saptamana, luna si an, cu mult mai perfectionisti, cu o gandire mult mai complexa, mult mai cuprinzatoare. Zilnic ni se ofera o paleta extrem de larga de informatii, care mai de care mai utile (sau nu), iar fiecare persoana face fata intr-un mod unic la avalansa de noi evenimente.

 

 De fapt, ce este depresia / anxietatea si cum ne dam seama daca o avem sau nu?

Nu voi folosi termeni medicali pentru a descrie depresia, ci iti voi spune urmatorul lucru: depresia NU este o boala. Da, stiu, cand un individ este depresiv, daca sunt avansate simptomele, prima persoana pe care trebuie sa o consulte este psihiatrul. Nu e vorba de nebunie aici, sa fiu clara; se pun in discutie simptome ce duc la un comportament schimbat fata de perioada anterioara aparitiei acestora. Nu exista o dovada clara, exacta, a ceea ce inseamna depresia / anxietatea, ci stim doar de (ne)cheful de absolut nimic, lipsa poftei de viata, izolare, slabire / ingrasare, devierea de comportament etc. Daca iti rupi un picior, la radiografie se poate vedea cu ochiul liber osul rupt, daca ai anumite boli, corpul trimite semnale specifice bolii respective, daca ai o tumora, se poate vedea pe un RMN, daca exista o problema la nivel ocular, prin diferite teste se poate vedea anomalia etc; deci , exista niste dovezi concrete ale tuturor bolilor ce se trateaza prin medicamentatie. Dar depresia / anxietatea? Cu ce se masoara, cum, unde, cand se poate vedea exact, concret, o anomalie a organismului care sa denote ca un individ a dobandit-o? Deci clar doctorul se bazeaza pe niste simptome, si NU pe ceva “viu”.

 

Daca iau medicamente, ma afecteaza in vreun fel?

Desigur! Orice medicament, indiferent cat de ‘nevinovat’ este, naste un efect imediat in organismul nostru. Un antidepresiv poate duce la ingrasare excesiva, scadere in greutate, poate da dependenta (de fapt majoritatea antidepresivelor dau), poate influenta capacitatea de a conduce autovehicule, ne facem sa fim mai agitati sau din contra, mult prea moi, delasatori, ne poate influenta comportamentul intr-un mod semnificativ. Nu uita ca antidepresivele sunt medicamente pure,  NU sunt pe baza de plante!

 

Exista tratament naturist, alternativ ?

Bineinteles! Sunt sigura ca stii ca pentru aproape orice boala exista un leac ce are la baza una sau mai multe plante. Inainte de a apela la un calmant sau la un antidepresiv prescris de psihiatru, incearca totusi sa iti procuri dintr-un plafar un tratament pe baza de plante precum: angelica, tinctura de sunatoare, tinctura de armurariu, ceai de tei, tinctura de valeriana, ulei din flori de lavanda si maghiran etc. Unul din aceste tratamente + putin sport in fiecare zi, iti pot schimba starea semnificativ. Daca nu simti prea curand o schimbare, poti apela si la un psiholog, pentru cateva sedinte de psihoterapie. Acestea te vor ajuta sa te redescoperi, sa punctezi prioritatile tale, sa localizezi nucleul problemelor tale. Avand acest “buchet” de solutii, sunt absolut  sigura ca vei deveni cu mult mai puternica decat inainte de aparitia simptomelor si vei vedea viata cu totul si cu totul altfel! :)

 

Ce sa fac ca sa nu ajung depresiva?

Este foarte important sa te cunosti, sa iti cunosti sufletul asa cum este el, sa iti acorzi mai multa importanta pe zi ce trece. Nu, nu inseamna sa fii egoista, daca la asta te-ai gandit, ci inseamna sa fii TU cea mai buna prietena a ta, sa stii sa iti controlezi mintea si sufletul in fiecare situatie din viata ta. La fel de important este sa stii sa te exteriorizezi, sa comunici cu cei din jurul tau, sa cunosti cat mai multe persoane, sa ai o alimentatie sanatoasa, sa te implici in cat mai multe activitati ce sunt pe placul tau, pentru a-ti face bagajelul pentru lunga calatorie numita VIATA! :)

Nota obtinuta:
8.4 (7 voturi)
4098 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Alexandra-Lapugeanu Miercuri, 05 Ianuarie 2011

Etichete pentru acest articol:

tratamente naturiste, alternative, tratament-depresie, simptome-depresie


S-ar putea sa va intereseze si:

Multi spun ca sunt alergici fara sa stie exact ce inseamna de fapt acest cuvant. Alergia [..]
citeste si comenteaza
Odata cu racirea vremii, organismul nostru este mai expus virusurilor. De aceea, ianinte [..]
citeste si comenteaza
Noua gama Eurovita Osteo Vitactiv include trei produse cu calciu si vitamina D3, elemente [..]
citeste si comenteaza
Anxietatea este o emotie umana normala, pana la un punct, traita de toti oamenii in [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cate dintre voi nu ati fost intrebate in cadrul unui interviu :” Ati activat ca si voluntar in [..]
citeste si comenteaza
Daca ati citit prima parte a acestui articol “A fi sau a nu fi vegetarian” , ati observat ca am [..]
citeste si comenteaza
„Nimic nu va fi atat de benefic pentru sanatatea oamenilor si nu ne va mari sansele de [..]
citeste si comenteaza
Prezervativul, anticonceptionalele, pilula de urgenta, diafragma, steriletul – sunt metodele de [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate