Tinutul branzei – branza de Gruyere, Elvetia

Astazi iti prezint povestea vacii Cireasa. O vacuta fericita din Gruyere, tare mandra de branza care se realizeaza din laptele pe care il da ea.

Afla: care sunt tipurile de branzeturi

 

Botezata Cireasa de catre proprietarul ei pentru ca s-a nascut in frumoasa perioada a cireselor, vacuta se lauda ca este de rasa si are numai produse alese.

Ati ajuns vreodata in Gruyere? Daca nu, este momentul sa luati asta in calcul pentru viitor pentru ca e o experienta culinara - si nu numai – minunata.

Vacuta Cireasa paste numai iarba de calitate si plante aromate: cimbru, chimen, orhidee vanilata. Cate 100 de kilograme de iarba pe zi, pentru a a 25 de litri de lapte. Mulsi de masina speciala. Cireasa trece si prin multe controale pentru ca laptele ei sa fie 100% pur si sa nu existe probleme cu produsele, iar lumea sa fie 200% fericita si multumita de gustul deosebit al produselor pe care le imparte cu bucurie enorma.

Pe durata presarii branzei – cascaval care dureaza 16 ore, aceasta este stoarsa regulat. De la o presiune initiala de 300 de kilograme, aceasta ajunge la 900 kg.

Toate branzeturile primesc ingrijiri, se uniformizeaza cu grija inconjurul fiecarei roti si pornesc catre baia de sare unde stau 20 de ore la o temperature de 14 grade cu un continut de sare de 20% din care ele vor extrage jumatate in sarura finala.

Urmeza ca rotile de branza sa plece catre afanare in pivnita cu iz de amoniac, la o temperatura de 13-14 grade.

In branza realizata din laptele vacutei Cireasa se simte gustul tuturor aromelor consumate de aceasta, in numar de 75 – spun cercetatorii: castana, menta, aschie de lemn, violeta, aluna si...multe altele.

In final, branza va sta in pivnita 5 luni pentru un gust desavarsit.

Sau, cum spune vacuta "Cireasa - "sunt nascuta in timpul cireselor. Este o perioada scurta. Precum viata e scurta. Atunci cand este frumoasa ca asta”!

Nota obtinuta:
8.5 (6 voturi)
1213 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Sorina-Corneanu Joi, 18 August 2016

Etichete pentru acest articol:

branza elvetiana, tipuri de branza


S-ar putea sa va intereseze si:

Ca nu o facem cu totii este deja alta poveste. Dar daca ai sti ca iti poti pregati in [..]
citeste si comenteaza
Cum afara este cald si frumos nimeni nu mai are chef sa stea in bucatarie multe ore sa [..]
citeste si comenteaza
Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Daca am primi cate 100 de lei pentru [..]
citeste si comenteaza
Vremea frumoasa contribuie fara indoiala la starea de bine a noastra. Acum este un moment [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

La inceputul lunii septembrie am facut o scurta calatorie prin tara in care am trecut prin multe [..]
citeste si comenteaza
Daca este pentru prima data cand organizezi o seara romantica de Valentine’s Day si ti-ai propus [..]
citeste si comenteaza
Daca ai nevoie de o experienta culinara noua, noi venim in sprijinul tau cu o dubla surpriza - iti [..]
citeste si comenteaza
Ce costume de baie sunt la moda in 2015? Vine vara, bine-mi pare, imi fac bagajul...plec la mare! [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate