Clasificarea branzeturilor. Cele mai cunoscute si apreciate branzeturi si proprietatile lor

Tehnologia de producere a branzeturilor este diferita, la fel ca si categoriile de produse fabricate. Principiul de baza care face diferenta pentru diferite tipuri de branza este procentul de umiditate. De asemenea, clasificarea branzeturilor ia in calcul si ingredientele, dar si intreg procesul de fabricare.

Branza tanara

Acest tip de branzeturi se refera la produse cu un continut ridicat de umiditate (peste 70%), ca urmare a faptului ca tehnologia de productie a acestora nu presupune o lunga perioada de maturare. Cele mai cunoscute tipuri de branza din aceasta categorie sunt: branza feta, mascarpone, burrata, ricotta, crema de branza, branza indiana paneer.

 

Branzeturile moi

Sunt produse cu mai mult de 65% umiditate. De asemenea, aceste branzeturi sunt maturate la exterior si mai putin la interior, prin urmare ele au o consistenta neuniforma (moale la interior, o crusta mai tare la exterior). Cele mai cunoscute tipuri de branza din aceasta categorie sunt: feta, Brie, Camembert, Gorgonzola.

 

Branzeturi din lapte acru

Acest tip de branza consta in 60 - 70 % apa. Sunt branzeturile fermentate obtinute din cheag adaugat la lapte, care au un continut de grasime foarte scazut (aprox. 10%), de aceea sunt utilizate in diete. Acest tip de branza este specific Germaniei si Austriei.

 

Branzeturi semi-dure tip Lomteva

Aceste branzeturi au o paleta foarte diversificata de arome si sunt caracterizate de 50 - 65% umiditate. Perioada de maturare a branzeturilor este de la 3 saptamani pana la 2 luni. Din aceasta categorie fac parte: branza crema, branza Bonbel, branza Esrom (de origine din Danemarca), branza Roquefort, Gouda, Maasdam. Continutul de grasime variaza 35 - 55%.

 

Branzeturi dure

Au cel mai mic continut de umiditate, pana la 55%. si o duritate crescuta. Perioada de maturare este de la 3 luni la 3 ani. Au un gust puternic si o aroma puternica. Cele mai cunoscute soiuri de acest gen sunt: parmezanul, Emmental, Cheddar, Chester.

Nota obtinuta:
9.1 (13 voturi)
2959 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Ana Joi, 26 Noiembrie 2015

Etichete pentru acest articol:

tipuri de branza, tipuri de branzeturi, soiuri de branza, cele mai bune branzeturi


S-ar putea sa va intereseze si:

Au trecut si Sfintele sarbatori de Paste si dupa cum fiecare s-a asteptat kilogramele in [..]
citeste si comenteaza
Este sandwich-ul poate cel mai usor de preparat, intrucat gasim in orice frigider toate [..]
citeste si comenteaza
A venit sezonul vinetelor, legumelor proaspete. Acum se pot face o multime de salate. Se [..]
citeste si comenteaza
Primele retete de salata bulgareasca dateaza din anii 1950 si au fost scrise pentru a [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Aceasta este o reteta usoara, pentru biscuiti fragezi, sanatosi, numai buni pentru bebelusii care [..]
citeste si comenteaza
Care sunt tendintele la moda in 2014? Ce tunsori se poarta in 2014? Ce tunsori sunt potrivite [..]
citeste si comenteaza
Cateva case de lemn, care abia se mai vad din zapada, in Siberia. Acolo a trait o familie formata [..]
citeste si comenteaza
Carnea de pui se imbina perfect cu fructele: mere, ananas, portocale sau chiar prune. Aceasta [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate