Clasificarea branzeturilor. Cele mai cunoscute si apreciate branzeturi si proprietatile lor

Tehnologia de producere a branzeturilor este diferita, la fel ca si categoriile de produse fabricate. Principiul de baza care face diferenta pentru diferite tipuri de branza este procentul de umiditate. De asemenea, clasificarea branzeturilor ia in calcul si ingredientele, dar si intreg procesul de fabricare.

Branza tanara

Acest tip de branzeturi se refera la produse cu un continut ridicat de umiditate (peste 70%), ca urmare a faptului ca tehnologia de productie a acestora nu presupune o lunga perioada de maturare. Cele mai cunoscute tipuri de branza din aceasta categorie sunt: branza feta, mascarpone, burrata, ricotta, crema de branza, branza indiana paneer.

 

Branzeturile moi

Sunt produse cu mai mult de 65% umiditate. De asemenea, aceste branzeturi sunt maturate la exterior si mai putin la interior, prin urmare ele au o consistenta neuniforma (moale la interior, o crusta mai tare la exterior). Cele mai cunoscute tipuri de branza din aceasta categorie sunt: feta, Brie, Camembert, Gorgonzola.

 

Branzeturi din lapte acru

Acest tip de branza consta in 60 - 70 % apa. Sunt branzeturile fermentate obtinute din cheag adaugat la lapte, care au un continut de grasime foarte scazut (aprox. 10%), de aceea sunt utilizate in diete. Acest tip de branza este specific Germaniei si Austriei.

 

Branzeturi semi-dure tip Lomteva

Aceste branzeturi au o paleta foarte diversificata de arome si sunt caracterizate de 50 - 65% umiditate. Perioada de maturare a branzeturilor este de la 3 saptamani pana la 2 luni. Din aceasta categorie fac parte: branza crema, branza Bonbel, branza Esrom (de origine din Danemarca), branza Roquefort, Gouda, Maasdam. Continutul de grasime variaza 35 - 55%.

 

Branzeturi dure

Au cel mai mic continut de umiditate, pana la 55%. si o duritate crescuta. Perioada de maturare este de la 3 luni la 3 ani. Au un gust puternic si o aroma puternica. Cele mai cunoscute soiuri de acest gen sunt: parmezanul, Emmental, Cheddar, Chester.

Nota obtinuta:
9.1 (13 voturi)
2102 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Ana Joi, 26 Noiembrie 2015

Etichete pentru acest articol:

tipuri de branza, tipuri de branzeturi, soiuri de branza, cele mai bune branzeturi


S-ar putea sa va intereseze si:

Ai nevoie de: ►felii de paine ►ficatei de pui la cuptor (evitati sa ii [..]
citeste si comenteaza
Primele retete de salata bulgareasca dateaza din anii 1950 si au fost scrise pentru a [..]
citeste si comenteaza
Pentru unele persoane, fructele de mare sunt un subiect tabu, asta datorita aspectului [..]
citeste si comenteaza
Ai nevoie de: ►felii de paine (prajita) ►ou fiert (feliat in rondele) ►ciuperci [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Anul Maimutei, asa cum este denumit 2016 in cultura asiatica, aduce in moda nuante intense precum [..]
citeste si comenteaza
O reteta de inghetata de casa simpla, rapida, fara zahar si doar din ingrediente naturale. Este [..]
citeste si comenteaza
Colectiile rochiilor de mireasa 2016 si-au facut deja aparitia pe podiumurile internationale. Vezi [..]
citeste si comenteaza
Catalog de imagini coafuri de mireasa in stil grecesc. In ziua nuntii va doriti o coafura de [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate