Clasificarea branzeturilor. Cele mai cunoscute si apreciate branzeturi si proprietatile lor

Tehnologia de producere a branzeturilor este diferita, la fel ca si categoriile de produse fabricate. Principiul de baza care face diferenta pentru diferite tipuri de branza este procentul de umiditate. De asemenea, clasificarea branzeturilor ia in calcul si ingredientele, dar si intreg procesul de fabricare.

Branza tanara

Acest tip de branzeturi se refera la produse cu un continut ridicat de umiditate (peste 70%), ca urmare a faptului ca tehnologia de productie a acestora nu presupune o lunga perioada de maturare. Cele mai cunoscute tipuri de branza din aceasta categorie sunt: branza feta, mascarpone, burrata, ricotta, crema de branza, branza indiana paneer.

 

Branzeturile moi

Sunt produse cu mai mult de 65% umiditate. De asemenea, aceste branzeturi sunt maturate la exterior si mai putin la interior, prin urmare ele au o consistenta neuniforma (moale la interior, o crusta mai tare la exterior). Cele mai cunoscute tipuri de branza din aceasta categorie sunt: feta, Brie, Camembert, Gorgonzola.

 

Branzeturi din lapte acru

Acest tip de branza consta in 60 - 70 % apa. Sunt branzeturile fermentate obtinute din cheag adaugat la lapte, care au un continut de grasime foarte scazut (aprox. 10%), de aceea sunt utilizate in diete. Acest tip de branza este specific Germaniei si Austriei.

 

Branzeturi semi-dure tip Lomteva

Aceste branzeturi au o paleta foarte diversificata de arome si sunt caracterizate de 50 - 65% umiditate. Perioada de maturare a branzeturilor este de la 3 saptamani pana la 2 luni. Din aceasta categorie fac parte: branza crema, branza Bonbel, branza Esrom (de origine din Danemarca), branza Roquefort, Gouda, Maasdam. Continutul de grasime variaza 35 - 55%.

 

Branzeturi dure

Au cel mai mic continut de umiditate, pana la 55%. si o duritate crescuta. Perioada de maturare este de la 3 luni la 3 ani. Au un gust puternic si o aroma puternica. Cele mai cunoscute soiuri de acest gen sunt: parmezanul, Emmental, Cheddar, Chester.

Nota obtinuta:
9.1 (13 voturi)
2753 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Ana Joi, 26 Noiembrie 2015

Etichete pentru acest articol:

tipuri de branza, tipuri de branzeturi, soiuri de branza, cele mai bune branzeturi


S-ar putea sa va intereseze si:

Dupa sarbatori si meniurile fastuoase, revenim la senzatia de corp usor cum stim mai [..]
citeste si comenteaza
Timp de preparare: 30 min Numar de portii: 2-3 portii (depinde de cantitatea pe care [..]
citeste si comenteaza
Dragele mele, astazi va propun o reteta simpla si rapida, dar si sanatoasa! Este [..]
citeste si comenteaza
Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Daca am primi cate 100 de lei pentru [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Probabil ca vi s-a intamplat sa stati la plaja prea mult sau fara protectie solara corespunzatoare. [..]
citeste si comenteaza
Daca ai o boala autoimuna vei retine cu siguranta concepte cheie precum sistem imunitar care ataca [..]
citeste si comenteaza
Iata un catalog de imagini cu tunsori pentru parul lung, scurt si mediu, cu breton, in tendinte in [..]
citeste si comenteaza
Stresul si oboseala se diminueaza considerabil daca mergi la un masaj de relaxare. Ce uleiuri sunt [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate