Clasificarea branzeturilor. Cele mai cunoscute si apreciate branzeturi si proprietatile lor
Tehnologia de producere a branzeturilor este diferita, la fel ca si categoriile de produse fabricate. Principiul de baza care face diferenta pentru diferite tipuri de branza este procentul de umiditate. De asemenea, clasificarea branzeturilor ia in calcul si ingredientele, dar si intreg procesul de fabricare.
Branza tanara
Acest tip de branzeturi se refera la produse cu un continut ridicat de umiditate (peste 70%), ca urmare a faptului ca tehnologia de productie a acestora nu presupune o lunga perioada de maturare. Cele mai cunoscute tipuri de branza din aceasta categorie sunt: branza feta, mascarpone, burrata, ricotta, crema de branza, branza indiana paneer.
Branzeturile moi
Sunt produse cu mai mult de 65% umiditate. De asemenea, aceste branzeturi sunt maturate la exterior si mai putin la interior, prin urmare ele au o consistenta neuniforma (moale la interior, o crusta mai tare la exterior). Cele mai cunoscute tipuri de branza din aceasta categorie sunt: feta, Brie, Camembert, Gorgonzola.
Branzeturi din lapte acru
Acest tip de branza consta in 60 - 70 % apa. Sunt branzeturile fermentate obtinute din cheag adaugat la lapte, care au un continut de grasime foarte scazut (aprox. 10%), de aceea sunt utilizate in diete. Acest tip de branza este specific Germaniei si Austriei.
Branzeturi semi-dure tip Lomteva
Aceste branzeturi au o paleta foarte diversificata de arome si sunt caracterizate de 50 - 65% umiditate. Perioada de maturare a branzeturilor este de la 3 saptamani pana la 2 luni. Din aceasta categorie fac parte: branza crema, branza Bonbel, branza Esrom (de origine din Danemarca), branza Roquefort, Gouda, Maasdam. Continutul de grasime variaza 35 - 55%.
Branzeturi dure
Au cel mai mic continut de umiditate, pana la 55%. si o duritate crescuta. Perioada de maturare este de la 3 luni la 3 ani. Au un gust puternic si o aroma puternica. Cele mai cunoscute soiuri de acest gen sunt: parmezanul, Emmental, Cheddar, Chester.
Postat de: Ana Joi, 26 Noiembrie 2015
tipuri de branza, tipuri de branzeturi, soiuri de branza, cele mai bune branzeturi
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?
- Top 5 experiente de neratat in Dubai: de la safari in desert la cumparaturi de lux
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?