Prepararea fructelor de mare
Pentru unele persoane, fructele de mare sunt un subiect tabu, asta datorita aspectului si / sau mirosului acestora. De asemenea, majoritatea considera ca pretul acestora este piperat. Nu este extrem de mare pretul, daca stim de unde sa cumparam si daca luam in vedere si faptul ca fructele de mare se consuma cam o data pe saptamana, sau poate chiar la doua saptamani.
Acest articol iti va oferi cateva informatii legate de preturi, valoarea nutritiva, modul de preparare, dar va si “zdrobi” cateva mituri.
As incepe prin a afirma faptul ca mirosul este exact acela de peste, iar legat de aspect, te vei obisnui cu ele cu timpul.
Cum / De unde aleg fructele de mare? Care este pretul lor / cantitate?
Este recomandat sa cumperi o cantitate mai mare, de genul 2 kg sau 2,5 kg, aceasta pentru ca pungutele micute, de 200-300 g costa mult prea mult. Poti cumpara o punga de 2,5 kg de fructe de mare din cadrul hypermarket-urilor, care un pret cuprins intre 35-55 lei. In punguta gasesti un cocktail de scoici, surimi, creveti si calamar, spre exemplu. Punguta o gasesti de obicei in frigidere, congelata. Insa, daca doresti, poti sa cumperi si fructe de mare la kg, proaspete.
Valori nutritionale…este cazul?
Pestele si fructele de mare sunt o sursa excelenta de proteine usor de digerat, de vitamine, minerale si acizi grasi esentiali. Au, deci, valoare nutritiva mare determinata de proteine complete, grasimi usor digerabile, continutul ridicat in vitamina A si В si in substante minerale (fluor, iod). Cu un continut bogat de beta-caroten, vitamina A, minerale si aminoacizi care au proprietatea de a mentine in organism un continut ridicat de colagen (necesar pentru buna functionare a tesutului conjunctiv), fructele de mare sunt un bun tratament anti-imbatranire. Fructele de mare sunt o sursa principala de caroteni naturali cum ar fi vitamina A (beta-caroten) si bioflavonoide, antioxidanti care ajuta la o imbunatatire a vederii, eliminand resturile celulare acumulate la nivelul ochilor.
Cum le gatesc?
Se decongeleaza fructele de mare, se spala cu apa rece pt ca mai au impuritati pe ele si se pot face in 2 feluri. Ori fierte 10 minute, ori calite 10-15 minute in putin unt sau 4-5 linguri de ulei. Se prepara la foc mediu pana se evapora aproape toata zeama pe care o lasa (daca se fac la tigaie si nu fierte). Dupa ce se stinge focul se adauga 2-3 catei de usturoi zdrobit, suc de lamaie, patrunjel tocat, piper si / sau alte condimente, dupa gustul fiecaruia. Nu prea e nevoie de sare pentru ca ele au ceva sare datorita provenientei acestora (provin din mare / ocean).
Pofta buna!
Postat de: Alexandra-Lapugeanu Miercuri, 09 Februarie 2011
fructe de mare, peste, fructe-de-mare-retete, preparare-fructe-de-mare
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa
- Beneficiile otetului de mere: utilizari in bucatarie si sanatate
- Secretele unei petreceri reusite: 5 reguli de care sa tii cont
- Tipuri de saltele pentru anumite categorii de oameni si/sau obiceiuri de dormit
- Sanatatea cerebrala: care sunt investigatiile care ajuta in evaluarea acesteia?