Interviu cu Dani Sirbu, instructorul de inot al copiilor
Si-a inceput activitatea sportiva la varsta de 4 ani. A practicat sportul de performanta pana la varsta de 19 ani dupa care a inceput studiile universitare. In cei 15 ani de sport a cunoscut atat antrenori, cat si adevarati pedagogi si mentori de la care a invatat cat este de important sa sustii, sa inveti si sa indrumi persoanele care sunt la inceput catre o viata activa si sanatoasa si, de ce nu, chiar catre o cariera in sport. “In acesti ani, am invatat ce inseamna colegialitatea, am invatat ce inseamna sa fii sustinut, indrumat si, mai ales, cat de mult conteaza sa ai pe cineva care sa iti intinda o mana atunci cand esti la pamant. Consider ca este normal sa te uiti la un om de sus doar atunci cand il poti ajuta sa ajunga langa tine. Aceste lucruri m-au determinat sa imi incep cariera de antrenor”, povesteste Dani Sirbu.
In momentul de fata, este Masterand in anul I la Masterul de Fitness si Performanta Motrica din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Desi detine deja informatiile si a dezvoltat abilitatile necesare unui antrenor, tanarul spune ca va continua cu specializarea inot. “Consider ca mereu este nevoie sa inveti lucruri noi ca sa te poti mentine in top. Dorinta mea este sa fiu cel mai bun pentru oamenii cu care lucrez. Vreau sa fie mandri de faptul ca au ales sa lucreze alaturi de mine, fie ei clienti sau antrenori”, adauga tanarul.
Iubit de copii, indragit de parinti
Faptul ca este instructor de inot si ca petrece astfel atat de mult timp in preajma copiilor, il face pe Dani sa reflecte la micile bucurii ale vietii si sa realizeze ca acestea sunt de fapt lucrurile care conteaza cu adevarat. Este suficient sa-l auzi cum vorbeste despre munca sa pentru a realiza ca pasiunea si dedicarea sa il fac sa fie un adevarat profesionist. “Am realizat ca eu nu sunt bogat de cand a inceput sa creasca numarul clientilor. Sunt bogat din clipa in care, am facut primul copil sa rada, din clipa in care am oprit primul copil din plans, din momentul in care am lasat primul copil sa imi turteasca nasul, acesta spunand ca este distractiv si mai ales din momentul in care am vazut zambetul unei mame, strangerea puternica de mana a unui tata si bucuria de nedescris din ochii acestora in momentul in care prima data am spus ”Da, va voi invata copilul” si momentul in care acestia isi vad copilul venind cu rezultate”, spune bucuros tanarul instructor de inot.
FemeiaStie.ro: Cum ai devenit instructor de inot?
Dani Sirbu: Mi-am inceput cariera de instructor de inot in urma practicii pedagogice din cadrul Facultatii de Educatie Fizica si Sport sub indrumarea profesorilor de specialitate. Am ales specializarea inot si, in urma absolvirii acestei facultati, am obtinut carnetul de instructor de inot, dupa care mi-am format propria grupa de copii.
FemeiaStie.ro: De ce le recomanzi parintilor sa-si inscrie copiii la inot?
Dani: Inotul este o activitate care stimuleaza dezvoltarea fizica armonioasa a copiilor, cu multiple implicatii pozitive pentru sanatate. Beneficiul major este dat de faptul ca aceasta forma de exercitiu fizic antreneaza musculatura intregului organism fara sa puna presiune pe articulatii, un aspect important si in cazul adultilor, dar cu atat mai important in cazul copiilor care au incheieturile mult mai „laxe” si mai vulnerabile. In plus, inotul este o forma de aerobic, adica un sport care favorizeaza oxigenarea si stimuleaza activitatea cardiaca, de aceea ar trebui practicat de la varste cat mai mici. Potrivit Asociatiei de Fitness in Apa din Statele Unite, U.S. Water Fitness Association (USWFA), inotul aduce beneficii fizice care includ cresterea flexibilitatii si a masei musculare, precum si refacerea mai rapida a leziunilor in urma chirurgiei sau accidentelor, fiind o forma ideala de kinetoterapie.
Beneficiile emotionale pe care le presupune inotul sunt foarte importante, mai ales in conditiile in care si din punct de vedere psihic copilul se afla in dezvoltare. Inotul poate imbunatati starea emotionala, contribuie la scaderea anxietatiii si este un factor major in privinta cresterii increderii in sine. Acest lucru este dat de faptul ca cel mic invata sa inoate, isi depaseste frica de apa si castiga in plus abilitati de supravietuitor.
FemeiaStie.ro: Cum contribuie inotul la dezvoltarea psihica si fizica a copilului?
Dani: Inotul practicat de la varste fragede ne ajuta copiii sa se dezvolte armonios atat pe plan fizic, cat si emotional. Ii va intari rezistenta la boli, oboseala, il ajuta sa dobandeasca o pozitie corecta a corpului, sa aiba un program pe care sa il respecte si va avea beneficii si pe plan emotional si social.
Inotul aduce beneficii semnificative chiar si copiilor care sufera de afectiuni cardiace, ajutandu-le inima sa pompeze sangele regulat, contribuind totodata la irigarea creierului cu sange. Tocmai de aceea, inotul este considerat de cei mai multi specialisti ca fiind un sport foarte indicat pentru a fi practicat in primii ani de viata ai unui copil mai ales daca acesta se naste cu probleme.
Ducand copilul la inot nu vom avea numai un copil care se va bucura de o dezvoltare armonioasa a corpului, o sanatate de fier si cu prioritati bine stabilite, vom avea si un copil dezinvolt, extrovertit, sociabil, comunicativ datorita faptului ca va putea sa socializeze cu ceilalti copii inscrisi la orele de inot si, de ce nu, sa lege prietenii.
FemeiaStie.ro: Este dificil sa lucrezi cu copiii? Care este diferenta intre un adult si un copil, care invata mai repede?
Dani: Facand sport de la o varsta frageda acum imi este mult mai usor sa inteleg substraturile unei activitati fizice fapt care imi creeaza un avantaj in meseria de instructor. Intelegand ce inseamna efort fizic, oboseala fizica si multe alte aspecte ale unui antrenament imi ofera avantajul de a adapta metodele de initiere in functie de capacitatea psihica si fizica a fiecarui individ. Dificil nu este sa lucrez cu copiii, ci faptul ca mereu trebuie sa fiu un exemplu pozitiv pentru micuti si nu am voie sa gresesc niciodata. Trebuie sa fiu atent ce cuvinte folosesc, cum ma comport atat in societate, cat si in mediul de lucru deoarece copiii sunt cei mai buni speculanti si observatori, iar ei urmeaza mereu persoanele care le sunt date sa-i invete.
FemeiaStie.ro: Multi oameni se feresc sa mai incerce noi sporturi pentru ca sunt de parere ca anumite lucruri trebuiau sa le invete cand erau mici. Cat adevar este in spatele acestui enunt?
Dani: Inotul este o activitate care poate fi practicata de absolut orice om indiferent de varsta acestuia. Diferenta dintre o persoana adulta si un copil este capacitatea de a intelege. Un copil nu are capacitatea si cunostintele necesare pentru a intelege descrierea verbala a unui procedeu sau a unei tehnici pe cand o persoana adulta intelege foarte usor indicatiile. In etapele de lucru difera metodele prin care predau copiilor fata de cele pe care le aplic persoanelor adulte, rezultatele si obiectivele fiind aceleasi. Daca unui copil ii demonstrez si ii transform exercitiul intr-un joc, persoanei adulte ii explic dupa care ii demonstrez pentru a vizualiza corectitudinea executarii exercitiului. De ce invata micutii mai usor decat adultii? Deoarece cunostintele lor despre pericole sunt cu mult reduse fata de cele ale unui adult, fapt care ii directioneaza concentrarea catre activitatea insasi.
Recomand oamenilor sa incerce si sa practice cat mai multe sporturi indiferent de varsta pe care o au acestia deoarece sportul, miscarea in sine ofera corpului si psihicului o stare de bine.
FemeiaStie.ro: In cat timp invata o persoana sa inoate?
Dani: Nu exista o regula in privinta asta. Sunt mai multi factori care trebuiesc luati in calcul cum ar fi frecventa acestora la cursurile de inot, conditia fizica pe care o are persoana respectiva, capacitatile motrice si multi alti factori. Acesti factori difera de la om la om si lipsa unuia din acesti factori nu duce la neatingerea obiectivului si anume acela de a invata sa inoate. Fiecare din acesti factori se vor schimba in bine atata timp cat exista bunavointa din partea persoanei respective. Din experienta mea, pot estima ca o persoana se poate deplasa in apa prin inot dupa 20 de ore sau aproximativ 2 luni la o medie de 2 sedinte pe saptamana.
FemeiaStie.ro: Cum se desfasoara o sedinta cu tine? Ce pot invata copiii inca de la prima sedinta?
Dani: In primele sedinte, lucrez foarte mult la castigarea increderii clientului in mine. Programul incepe cu acomodarea persoanei cu mediul acvatic, exercitii in urma carora invata respiratia acvatica, plutirea si alunecarea. In urmatoarele sedinte, continui cu invatarea miscarii de picioare treptat indroducand si miscarile de brate. Cand se ajunge la o executie corecta din punct de vedere tehnic a acestor miscari , implementez coordonarea globala (miscarile de picioare si brate cu respiratia).
FemeiaStie.ro: Ce varste au copiii care vin la tine? Care a fost cel mai tanar cursant?
Dani: Copiii sunt adusi la cursurile de inot de catre parintii lor incepand de la varsta de 3 ani. Acestia se acomodeaza foarte usor cu apa datorita jocurilor distractive in apa. Dupa acomodarea acestora cu apa si cu mediul, acestia incep treptat sa intre in programul de initiere.
Cel mai tanar cursant cu are am lucrat avea 8 luni, acesta intrand in apa alaturi de mama lui pana si-a castigat increderea in mine, dupa care a fost mult mai usor sa lucrez cu micutul. Sedinta era mult mai scurta , undeva in jurul a 20-25 de minute.
FemeiaStie.ro: Am observat ca premiezi cei mai bun cursanti. Ce reactie au copiii cand primesc diplome si premii?
Dani: La concursurile pe care le organizez sunt premiati toti copiii. Nu fac diferenta intre copii deoarece ei vin la cursurile de inot pentru a invata sa inoate, in primul rand, pentru a socializa cu alti copii si pentru activitatile distractive pe care le organizez in cadrul orelor de curs. Consider ca fiecare copil merita sa primesca o diploma, un cadou si bucuria de a-l vedea pe Mos Craciun la festivitatile de premiere din cadrul concursurilor de iarna. Pentru fiecare copil, in parte, o diploma, o medalie si bucuria de a fi felicitat de catre antrenor, parinti si alte persoane reprezinta mai mult decat orice, acestea crescandu-i increderea de sine si oferindu-i puterea psihica necesara pentru a continua si pentru a incepe sa inteleaga ce este ambitia, prin fapte si nu prin vorbe. Evenimentele pe care le organizez sunt pentru a le demonstra micutilor cat sunt de buni si pentru a le arata parintilor realizarile acestora. Evenimentele nu sunt de tip competitie deoarece atunci ar insemna sa fie premiati cei mai buni in urma unei competitii de inot, iar cei mai putin pregatiti sa participe si sa nu fie premiati si felicitati. Eu premiez toti copiii deoarece consider ca fiecare om este cel mai bun in felul lui.
FemeiaStie.ro: Ai avut vreun cursant care avea frica de apa? Cum se vindeca aceasta fobie?
Dani: In general, persoanele adulte au frica de apa. La copiii cu varste fragede problema nu este frica de apa deoarece ei nu cunosc pericolele si nu pot constientiza anumite riscuri. La copii apare problema despartirii acestora de catre painti, mediul nou in care micutul este adus, persoanele noi cu care intra in contact (antrenor, copii). Adultii contientizeaza riscurile si de aceea este mai dificil. Aceasta fobie se vindeca in urma castigarii increderii clientului in antrenor si in timp, prin cunoasterea mediului acvatic si a anumitor aspecte care tin de siguranta acestuia in mediul acvatic. De frica de apa se poate scapa relativ repede chiar si din prima ora de curs, in urma programului de acomodare cu apa.
FemeiaStie.ro: Ce satisfactie iti aduce munca ta?
Dani: Am realizat ca eu nu sunt bogat de cand a inceput sa creasca numarul clientilor. Sunt bogat din clipa in care am facut primul copil sa rada, din clipa in care am oprit primul copil din plans, din momentul in care am lasat primul copil sa imi turteasca nasul, acesta spunand ca este distractiv si mai ales din momentul in care am vazut zambetul unei mame, strangerea puternica de mana a unui tata si bucuria de nedescris din ochii acestora in momentul in care prima data am spus ”Da, va voi invata copilul” si momentul in care acestia isi vad copilul venind cu rezultate.
"Ne ingrijoram despre ce ar putea deveni in viitor un copil , dar uitam ca el este cineva si acum!"
FemeiaStie.ro: Cum te pot gasi cei care vor sa-si inscrie copiii la inot?
Dani: De mai bine de un an, am creat si o pagina de Facebook, pagina care este publica si poate fi accesata si de catre persoanele care nu detin un cont in aceasta retea de socializare, adresa paginii fiind https://facebook.com/timisoarainot. Mai pot fi contactat si la numarul de telefon 0746 090 352 .
Sursa foto: Arhiva personala Dani Sirbu
Interviu realizat de: Andreea Samoila
Postat de: Andreea-Samoila Vineri, 15 Mai 2015
Dani Sirbu, instructor inot Timisoara, lectii de inot copii, antrenor, tanar sportiv, ore de inot pentru copii
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
Interviu cu Andreea Raducan: „Nici nu pot sa ma gandesc cum ar fi aratat viata mea fara gimnastica!”
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- 5 ingrediente de evitat in samponul tau si de ce
- Cat dureaza o interventie pentru implantarea unei proteze de genunchi?
- Sfaturi pentru un zambet de invidiat: cat de des e bine sa mergi la dentist?
- 5 mituri comune despre casele de amanet si adevarul din spatele lor
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul