Interviu cu balerina Runia Hanza, bursiera in Germania

11281628_966385566734428_1568253189_o

Pe Runia Hanza o descopeream, in urma cu trei ani, cand scriam despre ea un reportaj amplu. Probabil ca sunteti curiosi, si voi, la fel ca mine sa vedeti cum a evoluat acest copil frumos si talentat. De aceea, i-am luat Runiei un nou interviu si sunt bucuroasa sa descopar ca micuta balerina studiaza, in prezent, la una dintre cele mai prestigioase academii de balet, “John Cranko Balletschulle” din cadrul Scolii de Stat al Teatrului de Stat Württemberg, unde este bursiera si munceste foarte mult pentru a ajunge acolo unde viseaza cu atata ardoare: sa fie prim-balerina!

La varsta de doar 9 ani, micuta balerina romanca, Runia Hanza, avea sa participe la primul concurs international, din viata ei, International Ballet Competition for Children “Little Stars” care avea loc tocmai in capitala Bulgariei, la Sofia. De aici, Runia se intorcea cu locul 1 la categoria dans clasic si contemporan. De atunci si pana in prezent, a mai participat la numeroase competitii de unde s-a intors cu premii si distinctii care ne fac mandri. Va invit, cu drag, sa cititi cum reuseste un copil, talentat, din Constanta, precum Runia Hanza sa fie bursiera in Germania si sa faca performanta in balet.

FemeiaStie.ro: Runia pentru ca pe 13 aprilie a fost ziua ta de nastere, redactia Femeia Stie iti ureaza “La multi ani!” si mult succes in cariera frumoasa de balerina pe care ai inceput sa ti-o conturezi. Cum se vede viata la 13 ani?

Runia Hanza: Multumesc frumos pentru urari! La 13 ani, viata este la fel de frumoasa ca la 11 sau 12 ani, doar ca este mai multa munca si mai multa responsabilitate in ceea ce fac, adica balet.

 

FemeiaStie.ro: Stiu ca practici baletul de la o varsta frageda. Povesteste-ne de la ce varsta ai inceput si care a fost primul tau contact cu baletul. Din cate retin, ai urmat cursurile de balet chiar in orasul tau natal, Constanta.

Runia Hanza: Practic balet de la 5 ani si primii pasi din alfabetul baletului i-am invatat de la domnul profesor Oleg Danovski Jr. care avea sala de balet foarte aproape de serviciul mamei. Asta a fost un noroc pentru mine!

Baletul m-a atras mai mult decat gimnastica ritmica pe care o practicam de la varsta de 3 ani jumatate. Am vazut la TV un spectacol intreg si am fost fascinata! Apoi cautam pe internet si incercam sa execut prin casa miscarile. Tin minte ca dadeam spectacole cu diferite variatii invatate de pe internet, de fiecare data, cand veneau bunicii sau prietenii la noi, acasa, si ma suparam foarte tare daca ei nu faceau liniste totala. La spectacolele mele, nimeni nu avea voie sa vorbeasca. Eu chiar credeam, in acele momente, ca sunt pe scena si puneam tot sufletul in ceea ce faceam!

 

FemeiaStie.ro: Dupa participarea la multe competitii si obtinerea zecilor de premii si diplome, te-ai decis ca este momentul sa urmezi cursurile unei scoli de balet din strainatate. Cum ai ales Germania si cand ai plecat mai exact?

Runia Hanza: La un moment dat, s-a rupt ceva (nu prea vreau sa vorbesc despre asta), dar am simtit ca locul meu nu mai este in acea sala si ca e timpul sa zbor! Si… am zburat, indrumata si pregatita de doamna profesor coregraf, Stela Cocarlea. Am dat auditie si la Berlin, si la John Cranko Schulle, Stuttgart si am fost acceptata la ambele. Am ales Stuttgart pentru ca aici cei mai multi profesori sunt de origine rusa si se preda metoda Vaganova.

 

FemeiaStie.ro:  Iti este dificil uneori departe de parinti? 

Runia Hanza: Bineinteles ca mi-este foarte greu departe de tara, de surioara si de parinti, dar la asta ma gandesc doar seara la culcare sau duminica, pentru ca nu am activitate. In rest, nu prea am timp sa ma gandesc…

 

FemeiaStie.ro: Locuiesti, in acest moment, in Stuttgart. Iti place aici, te-ai acomodat repede?

Runia Hanza: A fost destul de greu la inceput, nu intelegeam limba, nu cunosteam pe nimeni, dar am trecut cu bine si cred ca destul de repede pentru ca am avut vointa si sete de cunoastere. Am vrut sa inteleg singura ce-mi cereau profesorii, am lucrat si peste program ca sa-i ajung pe ceilalti, mi-am facut temele si am reusit! Eu veneam cu o intarziere de o luna si jumatate, mai exact pe 27 octombrie am ajuns In Germania, iar scoala incepuse pe 15 septembrie 2013.

FemeiaStie.ro: In prezent, urmezi cursurile Academiei de Balet “John Cranko” din cadrul Scolii de Stat al Teatrului de Stat Württemberg. Cum este sa fii eleva acestei prestigioase scoli?

Runia Hanza: Sunt foarte bucuroasa ca am ales aceasta scoala. Dupa cum am spus, profesorii sunt veniti de la prestigioase scoli din Rusia si asta este un punct forte. Este o scoala cu reguli foarte bine puse la punct, cu regim strict pentru dieta si mentinerea in forma, iar pe plan artistic, mereu in colaborare cu Opera de aici. Ceea ce este foarte important pentru noi, viitorii balerini!

 

FemeiaStie.ro: Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai invatat de cand urmezi cursurile acestei scoli de balet?

Runia Hanza: Ooo, am invatat foarte multe lucruri de la profesorii cu care am lucrat, fie ei de balet clasic, contemporan sau caracter. Am vazut ca ei apreciaza, cel mai mult, munca si bucuria ta de a dansa. Profesoara de balet are un caiet in care-si noteaza tot ce nu facem corect la ore, apoi ni-l preda pentru a fi semnat de catre parinti sau tutore. Daca repeti greselile, inseamna ca nu-ti dai interesul. In alta ordine de idei, am invatat sa-mi port singura de grija, pentru ca viata din internat vine la pachet cu muuuulte reguli.

 

FemeiaStie.ro: Ai mai avut spectacole, unde?

Runia Hanza: Am avut bucuria sa particip chiar dupa 6 luni de la venirea mea, in acesta scoala, la primul spectacol ce s-a tinut la Kammertheatre. Se numea “Blick hinter die Kulissen” si am dansat in 3 variatii. Am fost singura din clasa selectata sa danseze atat de multe. Tin minte ca atunci, fiind primul spectacol, ne-au pus sa ne prezentam si sa spunem tara de unde venim. Am fost tare mandra ca vin din Romania si, prezentandu-ma la fiecare dans, domnul director, Tadeusz Matacz, mi-a retinut numele si mi-a raspuns intr-o zi la salut cu un romaneste pocit “Buna dimineata, Runia”. A fost pentru mine mai mult decat trofeele castigate la concursuri! N-am sa uit niciodata asta! Apoi au urmat spectacolele din vara (6-13 iulie la Opera din Stuttgart) unde am fost selectata sa dansez “ Die Spieluhr” (“Cutiuta muzicala”) pe muzica de Anatolij Liadov, coregrafie Serge Legat, profesor Natalia Gasmaeva. Am avut ca partener, un coleg de clasa mai mare, Paolo Terranova. Cu acelasi dans, am participat si la “Aktion Weihnachten” (Spectacolul de Craciun) desfasurat tot la Opera. Atunci am avut parte de o surpriza ce mi-a ramas vie, in amintire, si cred ca multi ani de acum in colo… Pe coperta programului de spectacol eram eu si partenerul de dans. Nu mi-a venit sa cred ochilor!!!! Apoi, dupa spectacolul intreg oferit de elevii scolii noastre, pentru ca a fost un succes, Ziarul “Stuttgarter Nachrichten” a publicat un articol. Intre timp, am participat la foarte multe spectacole de strangere de fonduri pentru construirea unei noi Academii de balet, John Cranko. Chiar si luna aceasta, dupa examenul de balet , am un alt spectacol de acest gen. Apoi urmeaza seria “Dornroschen” adaptare dupa “Frumoasa din padurea adormita” de Charles Perrault. Vor fi 10 spectacole, in luna iulie, la Opera, alaturi de balerinii din Compania Stuttgarter Ballett.

      

FemeiaStie.ro:  Cand vorbim de balerine, ce modele ti-ai ales?

Runia Hanza: Pentru mine, pe primul loc este Alina Cojocaru pentru ca este romanca, apoi Zvetlana Zakharova care cred ca atinge perfectiunea, apoi Ulyana Lopatkina, Anna Osadchenco. De la fiecare, daca le privesti, poti invata cate ceva…

 

FemeiaStie.ro: Mai ai o sora mai mica. Ea viseaza sa-ti calce pe urme?

Runia Hanza: Surioarei mele, din pacate, nu-i place foarte mult baletul. Ea canta la pian, invata spaniola si practica inot.

 

FemeiaStie.ro: Cate ore pe zi te pregatesti? Cum decurge o saptamana de scoala pentru tine?

Runia Hanza: Ma trezesc la 6.30, la 7 avem micul dejun, apoi plec spre scoala gimnaziala. Am ore normale (germana, mate, istorie, biologie, franceza, engleza, muzica) pana la ora 13.15. Masa de pranz, apoi lectii. Urmeaza incalzirea si pregatirea pentru orele de balet. Avem 2 ore de balet clasic, apoi dans contemporan o ora si daca se intampla se avem si repetitie pentru spectacol…La finalul zilei, masa de seara, dusul si somn.

 

FemeiaStie.ro: Cum te intelegi cu colegii si profesorii? Ai reusit sa inveti limba germana?

Runia Hanza: Am inceput sa ma descurc destul de bine cu germana, avand in vedere ca merg la o scoala unde se preda numai in germana, mai am cateva scapari cu articolul “der, die, das”, dar ma straduiesc, duminica, sa citesc in germana, sa fac exercitii si sa ma perfectionez.

 

FemeiaStie.ro: Runia, de la ce varsta nu te mai joci cu papusile? Ce le poti spune fetitelor care se gandesc sa devina si ele balerine? Este nevoie de multe sacrificii?

Runia Hanza: Eu nu prea m-am jucat cu papusile decat putin timp. Nu prea mi-au placut! Acasa, am multe papusi Barbie balerine, dar sunt intacte (ma rog, erau). Mie imi placea sa fac spectacole de balet cu decoruri, inventate si regizate de mine. Asta era joaca preferata! Cred ca orice copil care alege sa devina balerin nu considera sacrificiu faptul ca nu are timp de joaca. Bucuria lui trebuie sa fie dansul, baletul. Cu timpul, joaca se transforma in munca si nici nu-ti dai seama, pentru ca iubesti ce faci!

 

FemeiaStie.ro: La ce te gandesti atunci cand esti pe scena?

Runia Hanza: Pe scena, nu sunt Runia. Sunt doar personajul pe care-l interpretez.

 

FemeiaStie.ro: Cand nu esti la balet, cum iti petreci timpul?

Runia Hanza: In timpul liber (sambata dupa balet sau duminica) merg uneori la internet caffe sa vorbesc cu parintii sau citesc, fac temele pentru luni sau, daca este cald, merg cu fetele in parc. Dar nu trece nicio duminica fara macar putin balet.

 

FemeiaStie.ro: Cand termini scoala, cati ani mai ai? Pe urma ce planuri ai, ramai in Germania? Unde iti doresti sa ajungi ca balerina? Care este cea mai mare dorinta a ta?

Runia Hanza: Eu sunt clasa a treia de balet. Mai am inca 3 ani, apoi urmeaza examenul pentru Academie. Daca reusesc, mai fac 2 ani de balet. Dupa asta, urmeaza auditiile pentru companii. Depinde cat esti de bun pentru standardele lor. Doresc sa fiu sanatoasa si sa pot sa-mi implinesc visul de a ajunge prim-balerina! Pana atunci, ma gandesc la prezent si muncesc pentru ca mai am multe de invatat pentru acest vis!

Premii

La 9 ani primul concurs

(2011 - 8 iulie) Sofia, Bulgaria.  International Ballet Competition for Children “ Little Stars “

 Locul 1 dans clasic si contemporan

(2012 - 10 martie)   Bucuresti. “Dance World Cup” Romania Open

 Locul II dans contemporan si calificarea pentru finala “DWC “ Austria  - (neparticipare la finala)

(2012- 17 martieBucuresti. “ESDU”  “ DanceStar World Tour”  Romania Open

  Locul I dans contemporan si Premiul Special pentru cea mai buna prezenta scenica la sectiunea dans clasic si  calificarea pentru Porec, Croatia

(2012 - 19 mai) Porec, Croatia. Finala “Dance Masters World” (ESDU)

Locul I dans contemporan si Locul II dans clasic

Nominalizare pentru “ Cel mai bun talent feminin”

Singura romanca  selectionata sa danseze o variatie pentru  Show-ul de televiziune  nationala “ Star Night” din  Croatia

(2012 - 6 septembrieSibiu. Concursul international “World Balet Competition” Romania Open

 Medalia de bronz si calificarea pentru Finala” WBC “din luna iunie 2013  Orlando, USA

(2013 - 8 iunie) Bucuresti.  Concursul “ Marele Premiu de Coregrafie”

Locul I dans clasic, Locul I dans contemporan

(2013 - 15 iunie) Orlando, USA  “World Ballet Competition”

Clasificarea in Top 10 mondial – Locul 7

(2013- 5 iulie) Hellas, Grecia   “International Dance Competition “

Locul I dans clasic

Locul II dans neoclasic

(2013 - septembrie) Berlin, Germania. Obtine auditia la” Staatliche Balletschule Berlin”

(2013 - octombrie) Stuttgart, Germania. Obtine auditia la John Cranko Schule

2014 – Premiu de Excelenta pentru merite deosebite din partea Televiziunii “ Litoral TV”, Navodari

2014 - 2015  Bursiera la  “John Cranko Balletschulle” Stuttgart, Germania

2015 - 2016  Bursiera la  “John Cranko Balletschulle” Stuttgart, Germania

Sursa foto: Arhiva personala Mirela&Runia Hanza

Interviu realizat de: Andreea Samoila

Nota obtinuta:
10 (51 voturi)
4449 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Andreea-Samoila Luni, 08 Iunie 2015

Etichete pentru acest articol:

Runia Hanza, balerina romanca, germania, balet, John Cranko Balletschulle, balerini romani, tineri talentati



S-ar putea sa va intereseze si:

Alice Macrina Cornea este Psiholog, Trainer si Coach Certificat John Maxwell TEAM. [..]
citeste si comenteaza
Ina Lolescu este un nume cu greutate in voluntariat. Si-a inceput experienta ca voluntar [..]
citeste si comenteaza
La prima vedere, intre economie, contabilitate si design vestimentar nu exista nicio [..]
citeste si comenteaza
Asociatia francofila Lugoj se pune la mintea prescolarilor. In meseria de dascal, fiecare [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Designerul Ludmila Corlateanu le-a pregatit o surpriza frumoasa femeilor care urmeaza sa fie [..]
citeste si comenteaza
Desi nu este inca foarte raspandita in fata publicului romanesc, tehnica spiralarii fasiilor de [..]
citeste si comenteaza
Si-a inceput activitatea sportiva la varsta de 4 ani. A practicat sportul de performanta pana la [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate