Despre Boala Lyme, boala muscaturii de capusa, interviu cu Mihaela Tabacaru, pacient
Boala Lyme este cunoscuta si sub numele de borelioza sau “boala cu o mie de fete” pentru ca simptomele manifestate de bolnav sunt atat de diferite incat pot fi confundate cu alte afectiuni. (scleroza multipla, Parkinson, boli psihiatrice). Diagnosticul se pune cu dificultate si doar laboratorul de analize stabileste cu exactitate daca boala este sau nu prezenta.
Mihaela Tabacaru are 46 de ani si are acest diagnostic de aproximativ 5 ani. Ne va impartasi in acest interviu cateva lucruri despre aceasta boala si lupta ei permanenta impotriva acestui parazit.
FemeiaStie.ro: Mihaela, spune-ne te rog cum ai descoperit boala?
Mihaela Tabacaru: Se inmultisera zilele in care aveam migrene inexplicabile. Intr-o zi m-am saturat sa mai iau analgezice si mi-am facut o programare la neurologie. Am primit un tratament pentru o alta afectiune. Fireste ca durerile nu au disparut. Simteam o tensiune in zona ochilor ca si cum ochii imi erau obositi si privirea usor incetosata.
FemeiaStie.ro: Unde a fost urmatoarea vizita?
Mihaela Tabacaru: Fireste, in cabinetul oftalmogului care a descoperit ca aveam o tensiune oculara exagerat de mare si riscam sa orbesc oricand. Din nou am primit tratament, insa nu am scapat de dureri. La recomandarea medicului m-am hotarat sa-mi fac analizele.
FemeiaStie.ro: Sunt analize specifice care se fac pentru a depista aceasta boala? Te-ai gandit vreodata ca ai putea avea acest parazit?
Mihaela Tabacaru: Nici nu mi-a trecut prin cap. Mai ales ca niciodata nu am fost muscata de vreo capusa sau cel putin nu-mi amintesc de vreun incident in trecut. Analizele mele au confirmat prin prezenta anticorpilor in sange, existenta bolii.
FemeiaStie.ro: Incotro te-ai indreptat, apoi?
Mihaela Tabacaru: Am inceput sa adun informatii despre boala. Internetul mi-a fost de mare ajutor. Asa am cunoscut si alti bolnavi si la recomandarea prietenilor, dar si a medicului neuro-oftalmolog am hotarat sa merg in Ungaria, la Budapesta, sa-mi fac din nou analizele mai amanuntit. Acolo se afla medicul Boszik Bela Pal unul dintre cei mai buni medici infectionisti din Europa. Depistarea parazitului se face printr-o analiza in camp intunecat, este o analiza mai speciala.
FemeiaStie.ro: Care au fost costurile? Ti le puteai permite?
Mihaela Tabacaru: Analizele au costat 200 de euro, insa cheltuielile au fost mai mari datorita transportului si cazarii.
FemeiaStie.ro: Cine ti-a prescris tratamentul in tara? Cat te costa reteta lunara si cat deconteaza statul roman?
Mihaela Tabacaru: Cu rezultatul analizelor din Ungaria am mers la medicul neuro-oftalomog. Doctorul Boszik prescrisese tratamentul in scrisoarea medicala. Era foarte dur, greu de respectat si impunea si regim alimentar sever. Costul lunar al retetei se ridica la circa 4000 de lei. Reteta nu trece pe la medicul de familie pentru ca medicamentele nu se gasesc in Romania si diagnosticul de pe reteta nu poate fi completat cu Boala Lyme, stadiul cronic pentru ca nu este recunoscuta la noi.
FemeiaStie.ro: In ce fel te-a afectat pe tine boala?
Mihaela Tabacaru: Pe langa migrenele deja obisnuite, acum prezint tulburari ale memoriei, oboseala accentuata, dureri articulare, dureri musculare, tulburari de somn si concentrare si multe alte dureri aparent inexplicabile.
FemeiaStie.ro: Ai prieteni, cunostinte care au si ei boala asta? Ei ce simptome au?
Mihaela Tabacaru: Boala asta actioneaza in doua sensuri: ori iti afecteaza motricitatea, ori ai tulburari la nivel neurologic. De exemplu, o cunosc pe Daniela, o fata tanara care la varsta de numai 40 de ani a fost diagnosticata cu boala Parkinson. Nu-si mai putea misca o mana si un picior si aceasta aproape a imobilizat o la pat. Intr-o zi a fost insa depistata ca purtatoare a acestui parazit si acum urmeaza un tratament corespunzator. Cateodata il vizitam impreuna pe doctoral Boszik. Il mai stiu si pe Ionut. El a orbit inexplicabil la varsta de 18 ani dupa ce a dezvoltat un glaucom. Cu totii au fost uimiti insa cand au descoperit in cele din urma ca avea Lyme si parazitul isi facuse de cap in lipsa tratamentului.
FemeiaStie.ro: Ce sanse de vindecare exista? Ce spun medicii?
Mihaela Tabacaru: Boala se cronicizeaza foarte rapid. Nu exista vindecare. Parazitul nu poate fi eradicat total. Se poate incetini doar procesul de degradare a starii de sanatate a pacientului, aceasta in cazul in care este destul de rezistent fiindca din cauza duritatii tratamentului pot ceda organele interne unde exista sensibilitate.
FemeiaStie.ro: Mihaela, ce recomandare ai pentru cei care sunt muscati de o capusa?
Mihaela Tabacaru: Daca nu stiu exact cum trebuie sa procedeze pentru a scoate corect capusa, mai bine sa se prezinte la medic. Sa-si noteze exact ziua cand au fost muscati caci acest parazit are perioada de incubatie 28 de zile. Doar atunci vor putea vedea la analize daca au fost sau nu contaminati. Tratamentul cu antibiotice trebuie sa inceapa imediat ,dar numai la recomandarea medicului.
FemeiaStie.ro: Te vad zambitoare, vesela si plina de energie? Cum faci sa ai un asemenea tonus in pofida situatiei in care te afli?
Mihaela Tabacaru: Incerc sa ma bucur de fiecare zi, de fiecare raza de soare si sa gandesc pozitiv. Nu ma gandesc prea mult la boala atat numai cand ma simt coplesita de dureri. Apreciez faptul ca starea mea de sanatate nu este nici pe departe la fel de degradata precum a altor pacienti, mai ales ca printre ei sunt si foarte multi copii.
Imi doresc din tot sufletul macar pentru ei sa se poata face ceva in Romania, iar autoritatile sa nu se mai prefaca ca aceasta boala nu exista.
Daca ai animale de companie: citeste si despre efectele capuselor asupra cainilor
Postat de: Psiholog-Florentina-Dumitru Luni, 12 Octombrie 2015
boala lyme, muscatura capusa, efecte capuse, daca te-a muscat o capusa
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?