Povestea lui Sergiu Jiduc, tanarul explorator roman de la National Geographic (II)

A plecat din Romania, in 2010, dupa ce a absolvit Colegiul National “Moise Nicoara” din Arad. Motivul principal, spune Sergiu, a fost dorinta de a studia la o universitate de prestigiu din Europa de Vest si mai ales de a se perfectiona in domeniul de care este pasionat, stiintele pamantului. “Am vrut sa beneficiez de oportunitati mai bune in materie de cariera si dezvolvare personala. De asemenea, impartasesc o curiozitate puternica pentru locuri noi, oameni diferiti si provocari interesante”, povesteste tanarul.

Probabil atunci cand va ganditi la un tanar ca Sergiu, ambitios, dornic de aventuri si explorari in noi tinuturi greu accesibile omului de rand, va intrebati si voi la fel ca mine daca i s-a intamplat sa treaca o zi si sa nu iasa din casa; oare ce-o face Sergiu Jiduc atunci cand “sta pe acasa”. Ei bine raspunsul vine de la el:

“Cand stau acasa, lucrez la proiectele viitoare, citesc, ascult muzica sau ma joc cu cainele meu. De asemenea, imi place sa socializez si sa filozofez cu prieteni apropiati. Ador discutiile in contradictoriu deoarece multe aspecte ies la iveala despre caracterul si inteligenta unui om din astfel de discutii. Imi place sa gatesc, de asemenea”, ne marturiseste Sergiu. Nu se vede stabilit intr-un loc anume, deocamdata. “Cred ca imi voi schimba domicilul regulat, dat fiind natura intreprinderilor mele”, a spus Sergiu. Daca ar fi sa aleaga un loc unde sa isi inceapa o familie crede ca ar alege Elvetia, Noua Zeelanda sau Argentina.

 

Curiozitati despre sederea in Edinburgh-Scotia

 

FemeiaStie.ro: De ce Scotia? Te-ai acomodat usor?

Sergiu Jiduc: Am ales Scotia pentru ca este un taram muntos, misterios si cu o populatie care beneficiaza de un sistem educational, social si medical foarte bine pus la punct. Fiind pasionat de alpinism si explorare montana, Muntii Cairngorms, Highlands sau Cuillin, cu caracterul lor izolat si abrupt, sectionati de lacuri si fiorduri spectaculoase si paziti de castele vechi de sute de ani, a fost o tentatie prea mare. De asemenea, Universitatea din Edinburgh este una dintre cele mai prestigioase universitati din lume, clasandu-se periodic in top 20 universitati la nivel global. Cursul pe care l-am studiat, Environmental Geoscience with Honours, este un curs foarte bine construit si renumit in Marea Britanie. Mai mult decat atat, Scotia este considerata un centru al Renasterii cu multi pionieri precum James Hutton, Charles Darwin, David Hume, Adam Smith si James Clerk Maxwell profesand si lansand teorii care au schimbat lumea. O particularitate care m-a fascinat mereu a fost faptul ca in Edinburgh s-au pus bazele Geologiei Moderne in special prin Teoria Uniformitarismului (James Hutton) si Teoria Glaciatiunilor (Louis Agassiz) – pentru un geolog nu poate exista un loc mai potrivit pentru a studia acesta ramura a stiintei.

 

FemeiaStie.ro: De cate ori pe an iti vezi parintii? Mai ai frati?

Sergiu: Imi vad parintii aproximativ de doua ori pe an, de obicei de sarbatori. Mai am o sora vitrega mai mare ca mine.

 

FemeiaStie.ro: Studiezi/ ai studiat la Universitatea din Edinburgh, universitate care este clasata pe locul 17 in lume. Cum a fost aceasta perioada?

Sergiu: Experienta la Edinburgh a fost una deosebita care m-a dus pe culmi inalte, dar si joase. Am cunoscut oameni foarte inspirationali care m-au influentat intr-un mod cat se poate de pozitiv. De la profesori, lideri in domeniul lor de cercetare, la alpinisti de top si fotografi sau dj’s foarte creativi. Am crescut ca si om din toate punctele de vedere si am reusit sa devin mai independent. Nu a fost tocmai usor sa te muti intr-o tara straina, intre oameni pe care nu ii cunosti, insa, in acelasi timp, a fost o oportunitate importanta sa ma reinventez si redescopar. A trebuit sa invat arta echilibrului, o provocare mare as spune eu pentru oricine indiferent de varsta. De la a te mentine sanatos la a-ti gestiona bine timpul, energia si resursele materiale cand vine vorba de universitate si cerintele sale, activitati sociale cu popularele petreceri si initiative muzicale si sport, mai precis antrenament pentru alpinism, precum si iesiri in Muntii Scotiei.

Calitatea buna de predare, dar si nivelul inalt de cercetare din interiorul facultatii m-au inspirat si educat foarte mult, astazi reusind sa inteleg concepte geologice, geografice, meteorologice, hidrologice si biologice destul de complicate. In timpul studiilor mele de la Universitatea din Edinburgh, am investigat in profunzime mediile Pamantului si procesele care il intretin si modifica, precum si modul in care procesele interne interactioneaza cu mediile de la suprafata atat pe uscat precum si in ocean si modul in care acestea au evoluat pe parcursul a milioane de ani si continua sa se schimbe in prezent. Am investigat impactul evenimentelor naturale si activitatilor umane, de la eruptii vulcanice si schimbari climatice la contaminarea terenurilor si a oceanelor. Am fost instruit in metode si tehnici de laborator, calcul, practica de teren, cartare precum si tehnici de esantionare si analiza utilizate in prezent in industria de mediu. Am dobandit abilitati de gandire analitica si critica, precum si cunostinte de operare cu diverse aplicatii software cum ar fi: ArcGIS, ERDAS, Ocean Data View, Adobe Creative Suite, Microsoft Office. 

 

FemeiaStie.ro: In fiecare vara, orasul devine gazda mai multor festivaluri, amintim aici cel de stiinta. Ai participat?

Sergiu: Am participat ca si spectator la festivalul Fringe, cel mai mare festival de arta din lume care are loc anual, in luna august, in Edinburgh. Festivalul dateaza din anul 1947 si aduna o multime de artisti experimentali, inovativi si, de ce nu, periculosi, care imping limitele artei teatrale. Festivalul este vital pentru devoltarea culturala din Scotia, dar si de pretutindeni pentru ca stimuleaza idei si viziuni noi. Timp de o luna, orasul este invadat de o multime de turisti care asista la numeroase spectacole de teatru, dans, muzica, comedie, cabaret si expozitii. Festivalul cuprinde sute de locatii si mii de spectacole care incanta si cele mai pretentioase minti. Este o experienta aparte, care merita incercata. Daca sunt doritori sa vizite Scotia, august este luna cea mai potrivita.

 

FemeiaStie.ro: Cum sunt scotienii, au simtul umorului? Clisee care circula despre scotieni: roscovani, bautori de whisky si zgarciti. Comenteaza.

Sergiu: Unele clisee sunt pe jumatate sau in totalitate adevarate. Scotienii beau destul de mult in comparatie cu alte tari europene, iar whiskey-ul este o preferinta. Nu toti scotienii sunt zgarciti, de fapt eu am intalnit oameni foarte darnici si prietenosi. Sunt un popor cu un simt al umorului dezvoltat si foarte prietenosi.

 

FemeiaStie.ro: Este engleza scotiana dificil de inteles?

Sergiu: Depinde de locatie. In Edinburgh de exemplu se vorbeste o engleza corecta gramatical si fonetic, insa in vestul tarii precum in Highlands zona Glasgow, accentul scotian devine mai greu de inteles. Te obisnuiesti cu timpul.

 

FemeiaStie.ro: Ai purta/t kilt?:)

Sergiu: Da, chiar la festivitatea de absolvire.

 

FemeiaStie.ro: Cum este mancarea? Dar cu anotimpul ploios si racoros te-ai obisnuit?

Sergiu: Mancarea este relativ buna. Micul dejun scotian nu ai cum sa il ratezi caci cu un astfel de dish satios nu mai ai nevoie de mancare toata ziua. Haggis-ul, care e una dintre mancarurile lor traditionale, e foarte gustos in ciuda descrierii mai putin apetisante. De asemenea, sunt multe restaurante asiatice, fiind o comunitate destul de mare de indieni, pakistanezi, arabi si chinezi care te incanta cu delicatesele lor. Sunt un mare fan al bucatariei asiatice. Clima din Scotia este una de tip temperat oceanica ceea ce inseamna ca ploua destul de mult. Cu ploaia m-am obisnuit. Insa problema cea mai mare a fost lipsa luminii in timpul sezonului rece. Ziua este foarte scurta, iarna, iar din aceasta cauza unii oameni sufera de un sindrom de depresie sezoniera. As putea spune ca ultima iarna petrecuta in Scotia a fost destul de grea pentru mine, dat fiind faptul ca am avut si alte provocari.

 

FemeiaStie.ro: Ai aflat care-i treaba cu Nessie? :)Exista sau nu monstrul din Loch Ness, legenda care a facut inconjurul lumii?

Sergiu:  Nessie? Cred ca l-am vazut odata in drum spre Isle of Skye – este foarte sfios ;)

 

FemeiaStie.ro: Ai invatat sa canti la cimpoi sau ai incercat dansurile locale ?

Sergiu: Nu am invatat sa cant la cimpoi, insa am invatat sa dansez ceilidh.

 

FemeiaStie.ro: Edinburgh-ul este faimos pentru whisky-ul scotian. Iti place?

Sergiu: Da, in special “Laphroaig” din Isle of Islay cu gustul sau afumat.

 

FemeiaStie.ro: Unde te vezi stabilit sau crezi ca-ti vei schimba mereu domiciliul?

Sergiu: Nu ma vad stabilit intr-un loc anume deocamdata. Cred ca imi voi schimba domicilul regulat, dat fiind natura intreprinderilor mele. Daca ar fi sa aleg un loc unde sa imi incep o familie cred ca as alege Elvetia, Noua Zeelanda sau Argentina.

 

FemeiaStie.ro: Daca un scotian sau orice alt turist ar veni pentru prima oara in Romania, care este top 3 locuri de bifat de la noi din tara pe care i l-ai recomanda.

Sergiu: a) Pentru trekking si alpinism l-as duce pe turist in Muntii Retezat, Fagaras si Piatra Craiului.

             b) Pentru aspecte culturale, l-as duce intr-un road trip prin Transilvania vizitand asezari umane si zone precum: Deva, Sarmisegetuza, Castelul Huniazilor, Sibiu, Sighisoara, Bran, Sovata, Salina Turda, Cimitirul Sapanta.

             c) Pentru distractie as promova Vama Veche.

 

FemeiaStie.ro: Ca geolog ce ai observat? Ce impact are poluarea, incalzirea globala asupra mediului inconjurator? Ar trebui sa ne ingrijoram?

Sergiu jiduc: Shimbarea climei pamantului este fara echivoc dupa cum putem vedea din observatii precum: cresterea temperaturii medii globale in atmosfera (aproximativ cu 0.7°C in ultimii 100 de ani) si in ocean, topirea ghetarilor montani si a calotelor glaciare, si cresterea nivelului oceanului planetar. Aceste schimbari se datoreaza in principal activitatilor antropice precum: arderea hidrocarburilor, schimbarea activitatilor agro-tehnice si agriculturii intensive.

Desi schimbarea climei este un fenomen natural, oamenii accelereaza acest proces la o scala nemaintalnita in sistemul natural. In doar 250 de ani, am reusit sa marim concentratiile de dioxid de carbon, metan si oxid de azot la un nivel fara precedent in perioada pre – industriala. Modificarea concentratiilor gazelor de sera si aerosolilor din atmosfera, a iradierii solare si a proprietatilor scoartei pamantului, modifica in consecinta bilantul energetic din sistemul climatic. La nivel global, continental si regional observam foarte multe schimbari de lunga durata precum modificarea: i) temperaturilor din zona arctica, ii) cantitatii si distributiei de precipitatii, iii) salinitatea oceanelor, iv) circulatia curentilor de aer si v) frecventa si intensitea fenomenelor meteorologice extreme (secete si canicule, furtuni si cicloni tropicali, precipitatii extreme). Tin sa precizez ca in ultimii 10 ani, au fost observate mai multe fenomene extreme si de o severitate mai mare decat in oricare alt deceniu de cand au inceput masuratorile meteorologice in sec. XVIII. Este logic sa concluzionam ca ceva nu e in regula cu pamantul nostrum, iar vina principala o poarta activitatile umane.

Exista insa o speranta si anume sa schimbam acest model, business-as-usual, total nesustenabil cu un model de crestere economica, tehnologica, si energetica sustenabil, proportional cu resursele si capacitatea de intretinere a planetei. O dezvoltare sustenabila. Este important sa schimbam modul cum producem si consumam energie. Cred cu tarie ca folosirea metodelor de producere a energiei regenerabile, precum: centrale eolione, solare, biomasa, geotermale si de ce nu si nucleara in special cele care functioneaza cu thorium fiind mai eficiente si sigure, pana iesim din impas. De asemenea, trebuie sa ne gandim si la cresterea populatiei globale si la modul cum vom hrani pe cei 9 miliarde de oameni in 2050. Metode inovative de producere a hranei precum agricultura hidroponica ne poate salva. Este nevoie de o schimbare radicala de comportament in fiecare individ, de la modul cum se spala pe dinti pana la mijlocul de transport pe care il foloseste. Trebuie sa devenim cu totii constienti de schimbarea climei si in consecinta sa ne adaptam. In caz contrar, vulnerabilitatea va creste atat de mult pana la nivelul de extinctie. Politicul poate sa impuna anumite legi si reguli care sa faciliteze dezvoltarea “verde”, insa schimbarea principala trebuie sa vina de la individ, de la tine.

 

FemeiaStie.ro: Topirea ghetarilor este un fenomen ingrijorator? La ce sa ne asteptam in viitor?

Sergiu: Topirea ghetarilor e cel mai vizibil efect al schimbarii climei. In viitorul apropiat, umanitatea va trebui sa se adapteze la schimbarea nivelului oceanului planetar, precum si la diminuarea resurselor de apa potabila. Asezarile umane din zonele de coasta si montane vor fi cele mai afectate. Este posibil sa asistam la unele migratii si refugiati climatici. Muntii sunt sursa de apa pentru trei miliarde de oameni. Mai mult decat atat, muntii sunt refugii pentru plante si animale si depozite de energie si minerale. Serviciile oferita de ecosistemul montan trebuie conservate pentru a garanta supravieturirea rasei umane. As vrea sa ii pot spune cu mandrie fiului meu ca generatia mea a reusit sa schimbe macazul dezvoltarii economice, tehnologice si sociale al umanitatii spre o directie sustenabila si verde.

 

Completeaza, te rog, urmatoarele enunturi...

 

Mi-ar fi frica sa incerc…

Sergiu: Nu mi-e frica sa incerc nimic, nici moartea, e doar o transformare a energiei. Sunt deschis oricarei provocari sau oportunitati.  Nu imi place monotonia, in schimb.

 

Cea mai mare dorinta a mea este sa…

Sergiu: Vreau sa las ceva in urma mea de care sa beneficieze umanitatea pe o perioada mai lunga de timp. Imi doresc ca numele meu sa traiasca mai mult decat corpul meu, bazat pe o inventie sau pe un beneficiu adus maselor de oameni.

 

Nu am reusit pana acum, dar imi propun sa...

Sergiu: Vreau sa circumnavighez intreaga planeta folosind diferite mijloace de transport precum camile, canoe, motociclete si piolet si explorand toate grupele majore de relief. Ma atrag foarte mult locuri precum: Mongolia, Kamchatka, Madagascar si Patagonia.

Sursa foto: Arhiva personala Sergiu Jiduc

Feature realizat de: Andreea Samoila

Nota obtinuta:
10 (15 voturi)
3437 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Andreea-Samoila Vineri, 23 Ianuarie 2015

Etichete pentru acest articol:

Sergiu Jiduc, explorare, munti, geolog, tanar explorator roman, National Geographic, aradeanul Sergiu Jiduc, alpinism, performanta, tineri remarcabili


S-ar putea sa va intereseze si:

Ne-am cunoscut la un curs despre nutritie, e vesela, prietenoasa, dar cand isi aminteste [..]
citeste si comenteaza
Vrei sa-ti surprinzi iubita cu un mesaj frumos pentru a sarbatori un an de cand formati [..]
citeste si comenteaza
Iti insenineaza diminetile cu zambetul ei fermecator si iti dezvaluie ce ti-au pregatit [..]
citeste si comenteaza
Adopta, nu cumpara! De cate ori ai auzit acest indemn? Deseori, probabil. Numai eu il tot [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Este o realitate de care cu totii ne lovim, insa poate unii dintre noi aleg sa se inchida in ei si [..]
citeste si comenteaza
Vrei sa-ti surprinzi iubita cu un mesaj frumos pentru a sarbatori un an de cand formati un cuplu, [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate