Dansul intre manageriat si pasiune
In secolul vitezei, pasiunile sunt pe ultimul loc in ierarhia activitatilor prioritare. Dansul insa va ramane o arta nemuritoare ce mereu va cere pasiune si implicare. Cum sa imbinam utilul cu placutul si sa obtinem si success ne va spune Dumitru Balan, manager al scolii de dans “Latino Time”.
FemeiaStie.ro: In primul rand multumesc ca ai acceptat invitatia mea. Spune-mi te rog cum ai intrat in aceasta lume a dansului?
Dumitru Balan: Am acceptat invitatia ta de a raspunde acestor intrebari cu mare placere, mai ales cand stiu ca esti o fana declarata a dansului.
Scoala de dans Latino Time a fost infiintata in anul 2005, decizia fiind luata in urma vizionarii filmului “Dance with me”. Pur si simplu, am luat aceasta hotarare pe loc, la cateva zile distanta reusind sa frecventez lectiile de dans organizate in incinta unei Scoli.
Am urmat cursurile acestei Scoli timp de cateva luni, timp in care mi-am dat seama ca acesta scoala prezenta unele dezavantaje (numarul mare de participanti intr-o grupa - peste 30 persoane, conditiile si dotarile destul de modeste, pozitionarea defectuoasa etc).
In toata aceasta perioada, am promovat prin viu grai scoala respectiva tuturor colegilor si cunostintelor, aducand in acest mod peste 20 clienti. Intr-o faza ulterioara, i-am propus managerului acestei scoli cateva solutii in vederea cresterii gradului de retentie printre clientii sai, insa am fost refuzat, pe motivul ca numarul extrem de mare de solicitanti existent la acea perioada poate compensa in orice moment plecarile din interiorul scolii.
In acel moment, m-am retras si alaturi de cel mai bun prieten (Razvan) am gasit o locatie foarte buna, punand in acest fel si temelia de baza a Scolii de dans Latino Time. In 2 luni de la acel moment, fiecare dintre noi a luat-o pe cai diferite, ramanand astfel singurul asociat al Scolii Latino Time si continuand planurile de dezvoltare ale Scolii recent infiintate.
FemeiaStie.ro: Este acesta un domeniu ce are parte de o concurenta acerba pe piata din Romania?
Dumitru Balan: Domeniul Scolilor de dans din Romania are parte de o concurenta mai putin numeroasa, intrucat veniturile pe cap de locuitor sunt extrem de reduse in majoritatea judetelor, serviciile noastre adresandu-se unor categorii de nevoi superioare.
Acest fapt a cauzat absenta prestatorilor de servicii in domeniul dansului, intrucat potentialul de crestere in teritoriu este extrem de scazut.Spre deosebire de provincie, bucurestenii beneficiaza de cele mai mari venituri pe cap de locuitor, acest aspect favorizand in mod evident si aparitia nevoii de a dansa.
Dupa anul 2003 si pana in prezent, numai in Bucuresti s-au infiintat peste o suta de Scoli de dans, ramanand in acest moment cateva zeci de sali operative. Majoritatea scolilor de dans din Bucuresti isi desfasoara activitatea in incinta salilor de sport ale Scolilor Generale si Liceelor si numai cateva dintre acestea reusesc sa le ofere clientilor niste servicii de calitate.
In acest moment, consider ca maxim zece scoli de dans vor reusi sa se pastreze pe piata in urmatorii ani, intrucat in randul acestora intalnim un grad de fidelizare mai ridicat decat in cazul celorlaltor scoli concurente.
Cand o scoala de dans reuseste sa atinga un procent de min. 50% din veniturile totale generate de segmentul Grupelor Superioare (Intermediari, Avansati si Coregrafie), atunci putem spune ca aceasta scoala are ca prim scop indeplinirea dorintelor si asteptarilor propriilor cursanti.
Cand o scoala are ca prim obiectiv obtinerea profitului bazat pe un numar mare de participanti intr-o grupa (peste 15-20 persoane/1 grupa), atunci este clar ca pe termen lung nu va rezista, intrucat plecarile si recomandarile negative generate vor cauza iesirea de pe piata a scolii respective.
Cand o scoala de dans ofera niste servicii personalizate cursantilor sai, atunci concluzionez ca sansele de reusita vor tinde sa creasca,mai ales pe termen mediu si lung.
FemeiaStie.ro: Ce asteptari au cursantii in urma orelor petrecute in sala?
Dumitru Balan: Sunt de parere ca participantii nostri isi doresc sa se elibereze de energiile negative acumulate in timpul unei zile obisnuite de serviciu, reusind sa gaseasca in incinta Salii noastre un loc primitor in care vor reusi intotdeauna sa se simta bine, sa socializeze cu ceilalti cursanti, sa slabeasca, sa se distreze si sa invete foarte multe lucruri utile, urmand a le pune in practica in cadrul diferitelor petreceri si evenimente la care vor participa.
Unii cursanti sunt mai timizi si un pic tematori in prima faza a desfasurarii Modulului de Incepatori, pe motiv ca nu vor reusi sa acumuleze anumite abilitati si deprinderi intr-un orizont de timp foarte scurt, insa pe masura ce presiunea rezultatului imediat scade, atunci majoritatea dintre ei constientizeaza ca lucrurile trebuie sa isi urmeze un curs firesc si natural. In etapa urmatoare, lectiile de dans fac parte din agenda saptamanala a cursantului nostru, reusind in acest fel sa isi gaseasca motivatia si dorinta de a evolua catre Nivelele superioare.
FemeiaStie.ro: Recunosc ca am o slabiciune pentru dansuri si vor ramane mereu pasiunea mea cea mai mare, de aceea te intreb mai exista interes pentru acest nobil domeniu?
Dumitru Balan: Pot spune cu toata certitudinea ca in acest moment cererea pentru cursurile de dans desfasurate in Bucuresti este suficient de mare cat sa asigure supravietuirea majoritatii Scolilor de dans.Totusi, pe masura ce Scolile de dans vor aparea ca si “ciupercile dupa ploaie”, atunci legea pietii va stabili cu siguranta cine va mai ramane in acest joc.
Important este sa te focusezi atat pe retentia cursantilor, cat si pe asigurarea celor mai bune conditii de desfasurare (instructori bine pregatiti, dotari, pozitionare, servicii personalizate).
FemeiaStie.ro: Intr-o tara imbatata de “pseudovalori” cine alege sa urmeze aceste cursuri?
Dumitru Balan: Pentru a raspunde la aceasta intrebare, ar trebui sa fac un prim efort considerabil in a-mi aminti care a fost ultima emisiune promovata in randul mijloacelor de comunicare in masa care face trimitere directa la valorile si aspiratiile tinerilor de perspectiva din Romania.
In clipa in care majoritatea dintre acestia au ca prim tel “exodul”, atunci incep sa ma gandesc ca ierarhia valorilor este usor rasturnata.Totusi, in momentul in care un tanar iese in fata si isi declara in mod evident dorinta si motivatia de a ramane in aceasta tara, in vederea schimbarii mentalitatii conservatoare dobandite in urma regimului dictatorial, atunci imi dau seama ca nu este totul pierdut.
In urma unor recente cercetari, am identificat mai multe segmente de cursanti care aleg serviciile noastre si pot afirma ca mai mult de 80% dintre acestia au studii superioare. Personal, sunt mandru de acest aspect, reusind in acest fel sa comunic intr-un mod extrem de deschis si liber cu majoritatea cursantilor Scolii Latino Time, acest lucru fiind esential in stabilirea, consolidarea si dezvoltarea relatiilor purtate prin intermediul acestora.
FemeiaStie.ro: Care sunt provocarile unui manager in domeniul dansului? Ce hop-uri intalneste cel mai des?
Dumitru Balan: Cred ca una dintre provocarile semnificative ale momentului este aceea care duce in mod inevitabil la posibilitatea extinderii Scolii noastre de dans. Acest lucru nu este imposibil de atins, insa asteptam o perioada mult mai favorabila, caracteristica expansiunii economice, context in care ne-ar fi mult mai usor sa punem bazele si altor locatii.
In mod oficial, am iesit din recesiune (conform statisticilor), insa in mod real situatia stagneaza. Cand populatia va inceta sa mai puna pe primul loc in topul prioritatilor acoperirea si satisfacerea nevoilor elementare, tinzand sa le acopere si pe cele superioare, atunci putem sa luam in calcul si posibilitatea dezvoltarii.
Acum este prioritar sa eficientizam toate resursele in mod echilibrat si rational, urmand ca in perioada de boom economic sa le fructificam si sa le gestionam in scopul cresterii activitatii. Actionam dupa principiul “Laissez faire laissez passer le monde va de lui meme”, adica “lasam lucrurile sa isi urmeze propriul curs firesc.”
FemeiaStie.ro: Ofera-le cititoarelor mele trei motive de ce ar alege sa urmeze cursuri de dans si sa aleaga sa descopere magia dansului?
Dumitru Balan: Sunt sigur ca majoritatea cititoarelor tale indragesc domeniul fascinant al dansului, avand astfel mai multi factori de prima orientare, printre acestia regasindu-se si urmatoarele aspecte:
1. Dansul este o metoda optima de “destresare”.
2. Dansul inseamna miscare si distractie, deci in mod implicit si “viata”.
3. Dansul duce in final la indeplinirea celor mai senzuale si aprinse “dorinte”.
Iti multumesc pentru timpul acordat si iti urez mult succes! Asadar, doamnelor si domnisoarelor, let's dance!
Un interviu realizat de: Ecaterina Virgolici
Postat de: Ecaterina-Virgolici Sâmbătă, 03 Decembrie 2011
scoli de dans, dansuri, pasiune, arta, scoala dans
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?