Cand ati citit ultima oara o carte?

Am uitat sa citim pentru ca apar atatea filme cu scenariul bazat pe romane celebre. Am uitat sa citim, pentru ca la scoala nu ne mai invata literele, ci ne invata sa devenim roboti, masini de facut bani. Am uitat sa citim, pentru ca nu mai stim sa ne bucuram de lucruri marunte.

Imi place sa cred ca ea a ramas cea mai buna prietena a mea. Nu ma asculta, dar imi spune povesti pe care n-as putea vreodata sa le uit, ma vindeca de orice durere.

Ea este doar o carte, dar are de multe ori o putere tamaduitoare. Este mai de ajutor de multe ori decat cel mai bun prieten, care poate atunci cand nu ai starea necesara te incarca cu problemele lui, care poate atunci cand nu esti in stare sa asculti, vorbeste neincetat, care atunci cand vrei sa ai liniste, incearca sa te invioreze si nu iti da pace. Cartea e facuta doar din niste file subtiri care suporta o greutate mai mare decat orice, greutatea cuvintelor, a ideilor, a sentimentelor, de multe ori expuse de autori extrovertiti. Ea tace, nu vorbeste, doar iti arata, te conduce, te lasa sa iti creezi propriile imagini, sa iti lasi imaginiatia sa zburde si astfel te vindeca, te vindeca pentru ca iti intrerupe pentru cateva momente contactul cu realitatea, te vindeca pentru ca este medicamentul de fericire atunci cand esti trist, e siropul de liniste atunci cand nu ai pace. Nu pot sa i te destainuiesti in cuvinte, cu voce tare, dar poti sa te gandesti la ce te apasa si ea te va intelege si iti va da sansa sa te regasesti in povestile pe care ti le spune.

 

Biblioteca este mai saraca decat memoria externa si stick-urile pline cu filme. Noi suntem atat de saraciti de cultura, dar atat de plini de nimicuri.

Trebuie sa recunosc faptul ca au aparut de-a lungul timpului, de cand a aparut arta cinematografiei, filme extraordinare, filme la care nu te poti abtine sa nu plangi chiar daca le vezi de mai multe ori, filme pe care nu poti sa le uiti indiferent cate altele ai mai urmari, filme la care razi copios. Nu sunt impotriva filmelor, imi place sa merg la cinema de cate ori am ocazia, imi place sa ma uit la filme in timpul liber, acasa, cu prietenii, insa ador sa rasfoiesc paginile unei carti in scurtele pauze de masa, dimineata cand ma trezesc sau sa adorm cu cartea deschisa langa mine, in pat. Imi plac filmele, actorii, sunt pasionata chiar de acest lucru, insa stiu ca un regizor bun, cel care se ocupa de imagini, un scenarist si toata echipa sunt niste oameni foarte cititi, care pun in scena lecturile de care s-au bucurat ani in stiri. Dar oamenii acum daca au vazut filmul, nu vor mai citi sub nicio forma cartea din care s-a inspirat. La ce folos? Nu intelegeti ca cei care au facut filmul sunt niste oameni cititi, culti si ca sa puteti intelege si observa detaliile pe care le pun in scena trebuie inainte sa va creati propriile imagini pe baza textului? Nu, se vede clar ca nu intelegeti.

 

Imi plac autorii moderni, postmodernistii, nonconformisti, dar citesc cu drag din Jules Verne, Eliade, Balzac sau Voltaire.

Nu imi place sa cataloghez o carte buna dupa autorul sau, cu atat mai putin dupa coperta. Nu imi place sa cred ca un autor mai slab, care nu a impresionat pana acum, nu poate avea un moment de inspiratie si o imaginatie de moment capabila sa placa si sa iasa din tipar. Imi place sa citesc povestea, nu numele si titlul de pe coperta. Recunosc ca deseori uit numele scriitorului, uneori chair si numele cartii pe care o citesc, dar povestea nu o uit niciodata. Iar imaginatia si mintea mea au lucrat constant. Creativitatea, vocabularul si sufletul meu acumuleaza incet, incet, cu timpul. Nu am un autor preferat, pentru ca nu ma pot decide, ador povestile de dragoste, dar ma captiveaza romanele politiste, imi plac SF-urile, dar ma impresioneaza dramele si poeziile romantice. Sunt doar un cititor umil, care admira literatura in sine, nu scriitorii romani sau pe cei straini. Sunt un cititor care ramane usor impresionat, cunoaste multe, dar doreste mai intens si mai profund.

Cel mai frumos design interior il are casa care pe langa toata mobila de bun gust, are o biblioteca plina de carti, nu carti noi, carti vechi, citite, rasfoite des, uzate, carti cu povesti frumoase, de viata, citite de oameni culti, inteligenti, care stiu sa citeasca si carora le place sa citeasca.

Nota obtinuta:
10 (14 voturi)
2751 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Stefana-Veria Luni, 03 Septembrie 2012

Etichete pentru acest articol:

carti


S-ar putea sa va intereseze si:

Iti spun asa: poveste, magie, istorie, psihologie si putin SF de calitate. Iata cinci [..]
citeste si comenteaza
Invitat sa locuiasca in casa profesorului sau Dasgupta, doctorandul in filozofie Mircea [..]
citeste si comenteaza
Grija pentru copilul tau este intotdeuna pe primul loc, mai ales atunci cand simti ca [..]
citeste si comenteaza
Ti s-a intamplat vreodata sa te afli intr-o situatie in care trebuie sa decizi intre [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Ce poate fi mai frumos decat o dragoste impartasita, un partener atent si plin de afectiune, o [..]
citeste si comenteaza
In viata este dificil sa intelegem cu adevarat ce inseamna sa iubim. Dar nu are rost sa pierdem [..]
citeste si comenteaza
Fiecare dintre noi are un vis pentru care lupta de-a lungul vietii. Unii dintre noi reusesc sa si-l [..]
citeste si comenteaza
Fiecare dintre dumneavoastra, cu siguranta, ar vrea sa fie catalogata drept o femeie puternica. In [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate