Tu esti singura care detine controlul asupra propriei persoane
In fiecare dintre noi, la un moment dat se da o lupta dificila. Desi cauzele sunt diferite de fiecare data, felul nostru de a ne exterioriza este acelasi. Aceste momente de slabiciune pot fi combatute doar de propria persoana, pentru ca nimeni altcineva nu are dreptul de a detine controlul asupra ta.
Prima reactie este aceea de furie si razbunare.
Cei care sustin ca de-a lungul vietii nu au avut parte de momente nefericite cauzate voluntar sau involuntar de cei din jur sunt foarte nesinceri. Fie ca ti s-a intamplat ca iubitul sa te insele, prietena cea mai buna sa te minta, seful sa te dea afara fara niciun motiv sau alte lucruri de acest gen, cu siguranta ca ai fost invadata de sentimente coplesitoare si n-ai stiut cum sa iesi la liman, pentru ca nimeni nu iti arunca un colac de salvare. Evident ca prima reactie a omului atunci cand se simte neindreptatit este aceea de a se infuria, a se certa - pentru a scapa de toate tensiunile interne care i-au fost provocate - si ulterior de a se razbuna - pentru ca este specific uman felul de a gandi "daca eu am patit-o din cauza ta, meriti si tu acelasi lucru". Ei bine, a detine controlul nu inseamna a-ti reprima starile, a incerca sa le ascunzi, sa nu le exteriorizezi, ci inseamna a judeca la rece in orice situatie si a elimina sentimentul de furie pentru ca tu esti singura pe care o va consuma pana o va nimici, si bineinteles la razbunare - care trecand de conceptul ca "e arma prostului" intotdeauna are un revers a medaliei.
Specific uman este ca urmatoarea etapa sa fie cea de frustrare si nefericire.
Dupa ce reusesti sa treci peste prima etapa in care te gandesti cum sa-l strangi de gat mai eficient pe sotul infidel, sau sa ii furi iubitul prietenei tradatoare, sau sa il faci de ras pe seful tau si sa ii scazi profitul, incepi sa te intrebi de ce esti tu in situatia asta. Incepi sa iti plangi de mila. Tu esti sigura ca ai dat tot ce aveai mai bun, ca te-ai implicat suficient, ca ai toate calitatile necesare, insa ceilalti nu le vad. Te inspaimanta pe de-o parte faptul ca nimeni nu constientizeaza cat de mult esti capabila sa oferi, insa pe de alta parte esti pur si simplu nefericita. Incepe sa se dea in tine o batalie cu frustrarea. Este destul de dificil, dar tu insati esti singura care te poate scapa de aceasta voce interioara cu care trebuie sa te lupti.
Ajungem usor, usor la singuratate si disperare.
Este adevarat faptul ca in momentul in care primesti o lovitura, simti ca iti fuge pamantul de sub picioare si sfarstitul lumii tale este aproape, insa cea mai ferma mana care te poate ajuta sa te ridici este cea in care te poti sprijini singur. Greseala noastra este aceea ca in momentul in care cineva apropiat greseste fata de noi, ajungem sa ne pierdem increderea in toti ceilalti din jurul nostru, chiar daca ei nu au nicio vina. Este gresit faptul ca poate ii indepartam pe cei care vor sa ne fie alaturi chiar daca nu ne pot ajuta. Simpla prezenta a unei persoane langa tine atunci cand treci prin momente grele este uneori suficienta pentru a depasi acea greutate. Dar bineinteles ca atunci cand ne pierdem controlul, de la singuratatea pe care ne-o impunem singuri ajungem la disperare. Ne simtim izolati, abandonati, desi noi am fost cei care ne-am indepartat si am decis sa lasam orice legatura in trecut.
Ajungem unde n-am fi crezut ca putem, vreodata.
Se intampla uneori, chiar fara sa ne dam seama, ca trecem prin astfel de etape. Simtim doar cand ajungem la final si ne intrebam cum am ajuns aici. In zilele noastre femeile sustin ca sunt puternice, independente, etc, insa mai important decat orice este sa detina controlul asupra lor. Sa fim capabile sa luam decizii corecte, chiar daca mintea ne este acoperita de nefericire, sa ne luptam cu noi insine atunci cand vrem sa ne razbunam, sa ne trantim pe noi insine la pamant cand ne purtam in asa fel incat am vrea sa ramanem singure, pentru ca niciun om, vreodata nu va putea fi fericit in singuratate deplina. Femeile plang in medie mai mult decat barbatii. O femeie puternica nu este cea care nu varsa o lacrima, care nu este sensibilizata nici de cea mai mare nefericire, care tine capul sus chiar si atunci cand simte ca nu mai poate. O femeie puternica este aceea care chiar daca plange des, stie sa ierte, stie sa depaseasca momentele alaturi de persoanele dragi, nu singura, aceea care sufera, fara sa isi doareasca sa se razbune, trece prin greutati fara sa acumuleze frustrari care o vor urmari tot restul vietii. Pentru ca noi sa devenim puternice trebuie sa intelegem ca suntem singurele care detinem controlul asupra noua insine si trebuie sa invatam sa il modelam asa cum ne este mai bine si ne face sa fim mai fericite.
Postat de: Stefana-Veria Vineri, 18 Ianuarie 2013
sfaturi psihologie, despre control, optimism, femei puternice
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa alegi extensiile de gene pentru evenimente speciale?
- Elemente esentiale in geanta bebelusului pentru o iesire la parc
- La ce varsta este recomandat sa iti faci un peeling facial?
- Top 10 carti captivante pentru copiii de 10 ani: aventuri care modeleaza tineri cititori
- Cum sa alegi bratarile din aur in functie de tinuta vestimentara