Despre avangarda. Caracteristici, perioada, reprezentanti
Termenul avant-garde (garda inainte) este pentru prima data folosit in Franta in anul 1830, iar in literatura romana apare la Gala Galaction. Conceptul de avangarda a fost abordat de Ion Pop, Adrian Marino, Matei Calinescu, Paul Cernat, George Calinescu si altii. Avangarda literara este o miscare specifica primelor decenii a secolului al XX-lea, care isi impunea depasirea traditiilor, si care se caracterizeaza prin libertatea absoluta a creatiei, negarea trecului istoric, dezinhibare de tabuuri sexuale, absurd, eliminarea punctuatie si folosirea unui limbaj direct.
Avangarda literara abunda in manifeste, prin reviste, spectacole si se exprima prin curentele perioadei respective: futurism, dadaism, constructivism, suprarealism, integralism, expresionism, cudism etc.
Avangardismul propriu zis ia amploare dupa aparitia revistelor avangardiste Contimporanul si Integral, cand din ce in ce mai multi artisti devin constienti de noua miscare si incep sa se comporte in conformitate cu aceasta.
Avangarda literara romaneasca (1912-1945) a cunoscut trei etape, dupa cum spune Nicolae Manolescu in lucrarea „Istoria critica a literaturii romane”. Prima etapa, avand un precursor in Urmuz, este legata de revista Contimporanul, 75 H.P., Punct si de nume precum Tristan Tzara, Ion Vinea si Ilarie Voronca. A doua etapa, dupa cum spune Nicolae Manolescu, este in jurul anilor 1930 si este legata de revista unu, Urmuz, Integral, Alge si de nume precum Geo Bogza, Sasa Pana, Mihail Cosma, M.Blecher. A treia etapa si ultima, in jurul anilor 1940, este legata de nume precum Gherasim Luca, Paul Paun, Gellu Naum, Virgil Teodoreanu si D.Trost.
Avangarda, desi este un curent modern, iar Matei Calinescu o include alaturi de decadentism si modernism in lucrarea sa, „Cinci fete ale modernitatii”, nu este privita intotdeauna ca o latura a modernitatii de catre critici, este privita separat de modernitate si independenta de aceasta, fiind capabila sa fie de sine statatoare si sa conceapa si sa inventeze chiar forme noi de arta, literatura si in special poezie, aceasta fiind mai predominanta in randul avangardistilor, mai putin la Urmuz, care prefera proza.
Avangarda nu pleaca de la zero, ci se construieste pe ceva ca sa poata rezista, ea nu doar ucide caci asa cum spune si Adrian Marino in „ Dictionar de idei literare” , „orice negatie implica o afirmare”, in conformitate cu aceasta idee, pentru ca o negatie sa fie valabila este nevoie si de o afirmatie, astfel ea transmite si continua iar spiritul antitraditionalist nu este neaparat o inovatie caci nu face decat sa continuie vechea polemica intre „antici si moderni”.
Avangardismul propriu-zis este un intreg doar daca sunt luate in considerare toate curentele literare care îl defininesc. Aceste curente au, mai mult sau mai putin, aceleasi caracteristici, metode si concepte. Dintre reprezentanti amintim pe Urmuz, Ion Vinea,Tristan Tzara, Sasa Pana, Ilarie Voronca, Stephan Roll, Geo Bogza, Virgil Theodoreanu, Gherasim Luca, Gellu Naum, D. Trost, Paul Paun, Constantin Noica.
In concluzie, avangarda literara este un curent ce se manifesta in secolul al xx-lea, ce in afara de aspectele negative, negarea traditiei, este prima care dupa bine cunoscutul clasicism, romantism, realism si alte curente, are curajul sa schimbe radical modul de a concepe si a creea literatura prin versul alb, limbajul fara cenzura si abordarea de teme care pana la momentul respectiv erau considerate subiecte inabordabile.
Postat de: Olga-Menai Marți, 17 Martie 2015
avangarad literara, manifeste, reviste, poezie
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Transformarea pielii cu retinal: ingredientul de 10 ori mai puternic decat retinolul
- Top 5 motive pentru care anvelopele de vara Barum sunt o alegere excelenta
- Cum sa-ti rambursezi creditul mai rapid: strategii eficiente
- Ce sa porti la o conferinta de afaceri: idei de tinute office chic
- Costul fatetelor dentare: cum poti sa iti planifici financiar pentru un zambet perfect?