Emotii vindecatoare

In completarea listei “Ce mai citim zilele astea”, dar fara sa o inchid, vin cu o propunere noua: Emotii vindecatoare (a lui Daniel Goleman). Achizitionata tot de la tonomatul de carti de la metrou, cartea, cu bogat continut motivational, este numai buna de citit ori de cate ori simtim ca stresul, agitatia sau gandurile negative pun stapanire pe mintea si corpul nostru.
Structurata sub forma unor dialoguri, cartea aduce in prim plan chestiuni (despre ratiune, emotii si sanatate) la care un grup de oameni de stiinta cunoscuti, impreuna cu Dalai Lama, a incercat sa raspunda in cadrul unor intalniri ce au avut loc la Dharamsala, India. Dialogurile au ca subiect principal perspective deja existente asupra indivizilor si a societatii in care traiesc si modul in care acestia percep interdependenta aparte, ce constituie "esenta vietii": minte, corp, spirit.
Intrebarile, raspunsurile si comentariile care au constituit acest dialog intens reusesc insa, sa ne largeasca viziunea asupra lumii, explorand conexiuni intre aspecte legate de fiinta umana, pe care nu le credeam posibile.
Despre cooperarea umana. Compasiunea, ca element natural al vietii
Ideea generala a cartii este aceea ca, oricare ar fi rolul individului — fie el politician, om de stiinta, industrias, muncitor sau practicant al spiritualitatii, cel mai important lucru este sa vedem interdependenta rolurilor si responsabilitatilor ca si nevoia de cooperare reciproca. Cu toate ca intelegerea gresita joaca un mare rol in desfasurarea evenimentelor umane, experienta predominanta este cea a cooperarii — fara ea, societatea nu poate functiona compasiunea ca fiind inerenta naturii umane.
„Cred ca afectiunea umana reprezinta fundamentul naturii umane. Fara ea, nu putem obtine satisfactia sau fericirea ca individ, iar fara acest fundament nu poate obtine satisfactie nici comunitatea umana in intregul ei.”.
Stresul, ca mod nesanatos de viata
Dupa cum stim, stresul a devenit un mod de viata. Este boala secolului in care traim, cu care ne alegem vrand-nevrand. Aceasta nu este ceva neaparat rau. Problema nu este legata atat de stres, cat de modalitatea de a-i face fata. Totul depinde de modul in care privim si tratam lucrurile, spun oamenii de stiinta. Nu suntem constienti de o buna parte din stresul din viata noastra si traim mecanic, pe pilot automat. Mintea este agitata in mod constant si se afla adeseori fie in trecut, concentrata asupra amintirilor, fie in viitor —deci, foarte rar in prezent.
Ceea ce sugereaza in toate paginile cartii cercetatorii este faptul ca si boala unui individ este influentata intr-o foarte mare masura de starea de spirit a sa, dar si de relatia pacientului in cauza, cu medicul: ”Din experienta mea, pot spune ca, atunci cand vizitez un medic, zambetul acestuia e plin de inteles. Un medic poate sa fie foarte bun, un adevarat profesionist, dar daca nu zambeste ma simt uneori foarte stanjenit. Optimismul si starea de bine sunt asadar, remedii sigure pentru o viata mai sanatoasa.
Despre respectul de sine
Un alt subiect atins este despre respectul/ dispretul fata de sine si despre lipsa de compasiune – ca trasatura mentala stabila foarte des intalnita, mai ales in cultura occidentala.Terapeutii cognitivi au descoperit ca multi oameni obisnuiti poarta un dialog interior continuu si negativ isi spun: „Nu pot face asta. Ma urasc. N-o sa mi se intample niciodata nimic bun." Acest monolog devine obisnuinta, chiar daca oamenii nu-si dau seama. Cand oamenii devin deprimati, acest discurs negativ se intensifica si mai mult.
Terapeutii spun ca, pentru a schimba acest obicei, trebuie sa intervii cu ganduri pozitive intentionate - lucru dificil, dar nu imposibil.
Abilitatea de a face in asa fel ca lucrurile sa se intample
Un individ cu un respect de sine sanatos nu sufera de mania grandorii, nu este arogant fara un motiv puternic, dar cel mai important este ca persoana isi pastreaza respectul de sine relativ independent de context. Pentru oamenii obisnuiti, cu un respect de sine scazut, valoarea proprie depinde de context. De exemplu, isi fac griji in legatura cu modul in care ii privesc ceilalti, avand nevoie de un anumit tip de admiratie sau de lauda. Daca altii ii critica, respectul de sine scade. Astfel, sentimentul propriei valori depinde de modul in care ii vad ceilalti. Sau poate depinde de propria evaluare sau de propriile realizari. Daca fac ceva bun, se simt plini de sine. Daca nu se ridica la nivelul standardelor personale, se simt prost.
Oamenii cu un respect de sine sanatos nu sunt afectati prea usor atunci cand ceilalti ii judeca negativ sau cand ii admira foarte mult. In sensul acesta, ei se afla dincolo de lauda si de repros si sunt mai putin afectati daca ceea ce fac intr-un anumit moment se gaseste sub standardele sau telurile proprii. Conceptul de respect de sine sanatos pe aceasta si pune accentul: pe autonomie, adica pe independenta individului, ceva la care toti aspiram. Cei mai multi se pierd insa, pe parcurs.
Puterea gandului
Este benefica si predarea invataturilor morale, astfel incat oamenii sa se poata respecta pe ei insisi pentru o viata mai virtuoasa. Trebuie predata si invatata meditatia bunavointei afective, ca oamenii sa se puna si pe sine printre obiectele sentimentelor de afectiune, nu doar pe altii. Sa ramai motivat poate fi o adevarata lupta – drumul nostru este asaltat in permanenta de ganduri negative si de stari de anxietate legate de viitor. Toata lumea intampina la un moment dat stari de indoiala si de depresie. Diferenta dintre acestia si cei care au succes este abilitatea celor din urma de a merge mereu mai departe.
Nu exista o solutie simpla pentru toate problemele. Cheia este sa iti intelegi gandurile si felul in care acestea iti conduc emotiile. Invatand cum sa te alimentezi cu ganduri motivationale, cum sa le neutralizezi pe cele negative si cum sa te concentrezi asupra sarcinilor din prezent, poti sa te indepartezi rapid de pe marginea prapastiei,astfel incat sa iti construiesti si dezvolti drumul catre succes.
Spor la lecturat!
Un articol de: Cristina Mocanu
Postat de: Redactor-Colaborator Vineri, 31 Ianuarie 2014
emotii vindecatoare, motivational, ganduri pozitive, stima de sine
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime
- Top 5 cauze ale problemelor renale la caini si cum pot fi prevenite prin controale regulate?
- 3 modalitati de a optimiza spatiul de lucru de acasa