Turnul cu Ceas (Turnul Sfatului) din Sibiu

Amplasat in plin centrul orasului Sibiu si construit initial ca legatura intre Piata Mica si Piata Mare a orasului, Turnul cu Ceas este de fapt acelasi lucru cu Turnul Sfatului, denumire sub care este mult mai cunoscut.

Datat inca din secolul al XIII-lea (undeva intre anii 1224-1241), Turnul cu Ceas din Sibiu nu mai pastreaza multe urme din perioada in care a fost ridicat ca cea de-a doua centura de fortificatii a orasului.

Dupa pierderea calitatii de turn de aparare, ca urmare a construirii incintei a III-a de fortificatii, a fost utilizat ca depozit de cereale si punct inalt de observatie militara si foisor de veghe contra incendiilor.

In anul 1885, la data de 17 februarie, etajele superioare ale turnului s-au prabusit, ingropandu-l sub daramaturi pe pictorul Johann David - cel care lucra in acel moment la zugravirea boltii turnului. Odata cu lucrarile de reconstructie a turnului dintre anii 1886 – 1888 au adus turnului si un orologiu. Primul orologiu cu mecanism din lemn care fusese realizat la Sighisoara a fost inlocuit cu un mecansim modern fiind si iluminat, pe timpul noptii, incepand cu anul 1906.

Anul 1826, a fost anul ultimei transformari a turnului, cand i s-a adaugat ultimul etaj si i s-a refacut acoperisul care a capatat forma actuala. Turnul cu Ceas a fost restaurat in totalitate in perioada 1961-1962, in interiorul sau organizandu-se in acea perioada expozitia "Aspecte din istoria Sibiului". Intre anii 1962-1998, turnul a adapostit una din sectiile de exponate medievale ale la fel de faimosului Muzeu Brukenthal.

 

Arhitectura Turnului cu Ceas

Din punct de vedere arhitectural Turnul cu Ceas este o cladire cu sapte etaje retrase succesiv, avand toate fatadele marcate prin deschideri destul de inguste de forma unor metereze. Edificiul propriu-zis este sustinut de contraforturi contrastant de inalte, care se retrag in trepte, pe laturile dinspre Piata Mare si Piata Mica, a caror conexiune o face de multe secole.

Denumirea de Turnul Sfatului a capatat-o datorita invecinarii sale cu vechea cladire a Sfatului Orasului Sibiu. In anul 2007 Sibiul a fost “capitala culturala europeana”, iar aici, la Turnul cu Ceas a fost dezvelita o placa bilingva (romana & engleza) cu textul: “Diversitate culturala, punte intre patrimoniu si cultura viitorului”, “Cultural diversity, a bridge between the heritage and the culture of the future”, iar cladirea a aratat mai spectaculos ca niciodata.

Cu cele (aproape) 8 secole de existenta ale sale, Turnul cu Ceas din Sibiu se afla pe Lista Monumentelor Istorice din Romania (avand codul SB-II-m-A-12010.02), aflandu-se totodata sub monitorizare pentru introducerea lui pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Indiferent care va fi finalitatea acestui demers nu exista nicio indoiala ca Turnul cu Ceas din Sibiu este acea cladire, simbol, loc, de care noi - toti romanii ar trebui sa fim mandri si sa ne laudam cu el mai mult, fara a astepta ca cineva sa vina sa ni-l admire mai intai!

Nota obtinuta:
10 (11 voturi)
3666 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Marţi, 07 Ianuarie 2014

Etichete pentru acest articol:

turnul cu ceas sibiu, turnul sfatului sibiu, obiective sibiu


S-ar putea sa va intereseze si:

Pentru ca m-ati starnit sa va povestesc despre muzeele din magnificul oras prahovean [..]
citeste si comenteaza
Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti scrie o pagina deosebit de frumoasa [..]
citeste si comenteaza
Din seria articolelor dedicate turnurilor cu ceas, initiate pe FemeiaStie.ro nu putea sa [..]
citeste si comenteaza
In calatoriile mele am fost de cateva ori si-n orasul Brasov si-mi amintesc ca odata m-am [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Pentru ca tocmai v-am povestit, intr-un articol precedent, despre Salina Praid, mi s-a parut normal [..]
citeste si comenteaza
Una din marcile de ceasuri celebre, insa prea putin popularizate, este fara indoiala si Glycine. O [..]
citeste si comenteaza
A, da, veti spune foarte multi, “alt articol despre Turnul cu Ceas din Sighisoara!” insa veti [..]
citeste si comenteaza
Un alt brand faimos din lumea orologeriei este, fara nici un dubiu, Davidoff. Un brand elvetian cu [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate