Muzeul George Cosbuc
Nascut in comuna nasaudeana Hordou, George Cosbuc a fost unanim recunoscut ca “poetul taranimii”. Nasaudenii mandri de poetul lor i-au cinstit memoria redenumind comuna Hordou in Cosbuc.
Tot in comuna Cosbuc a fost infiintat (chiar in casa in care poetul s-a nascut) Muzeul George Cosbuc, o institutie muzeala menita a cinsti personalitatea si creatia celui care a fost poetul taranilor din toata Romania. Cum redactia FemeiaStie.ro avea deja alocat un reporter in zona Nasaudului – Robert Codescu – s-a decis delegarea lui, in regim prioritar, realizarea prezentului material direct de la fata locului. Momentul a fost cu atat mai important cu cat anul acesta s-au comemorat 95 de ani de la moartea marelui poet national.
Dupa moartea poetului (9 mai 1918), familia poetului si autoritatile fac demersuri pentru infiintarea unui muzeu memorial George Cosbuc, aceste demersuri si actiuni isi vor avea finalitatea la data de 4 iulie 1954, cand dupa lucrari ample de restaurare, consolidare si renovare este inaugurat Muzeul George Cosbuc chiar in casa natala datata 1840 a poetului.
Expozitia propriu-zisa cuprinde obiecte care au apartinut lui George Coşbuc cum ar fi: leaganul, pupitrul si scaunul de scolar, pelerina, trusa de voiaj, manuscrise, editii ale operelor sale. In prima dintre incaperi sunt expuse obiecte personale ale poetului si numeroase carti. In cea de-a doua incapere se remarca bancuta scolarului, o etajera cu operele poetului, pelerina si palaria lui, alaturi de mobilierul obisnuit. Ultima dintre incaperi gazduieste un spatiu expozitional cu imagini de familie, printre care si poze cu fiul sau, care a murit prematur intr-un tragic accident de automobil. In curtea muzeului gasim si bustul marelui George Cosbuc, iar undeva in spatele gasim organizata o expozitie de obiecte gospodaresti, care se pare ca au apartinut poetului si familiei sale.
Programul de vizitare a muzeului este: iarna 9 – 17, vara 10 – 18, lunea si martea fiind inchis; totusi pe usa muzeului este mentionar ca: “Pentru grupurile organizate si anuntate muzeul se deschide si in afara programului de vizitare. Muzeograful - domnul Constantin Catalano fiind de fapt un localnic care va fi bucuros sa va primeasca si atunci cand ora de vizita a trecut, chiar autorul acestui articol si grupul in care se afla fiind in situatia de a-l cauta pentru a vizita muzeul.
Intrucat acest mult prea scurt articol (pentru un poet asa de mare) nu detine un volum de informatii, mentionam site-ul oficial al acestei sectii a Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, acolo unde, printr-un simplu click veti putea obtine toate datele si informatiile de care veti avea nevoie atunci cand va veti decide sa vizitati si dumneavoastra Muzeul Memorial George Cosbuc din comuna nasaudeana Cosbuc!
Postat de: Robert-Codescu Marți, 26 Noiembrie 2013
muzee in romania, muzee in bistrita nasaud, muzee romanesti
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cele mai elegante ceasuri de dama in 2025: modele care cuceresc scena fashion
- Contraindicatiile RMN: cand si de ce nu este indicat
- Cele mai frumoase plaje din Aruba: unde sa te relaxezi pe nisipul alb
- Curatarea pardoselilor din gresie, lemn si beton: ce detergent folosesti?
- Procedurile legale pentru import/export folosind containere maritime