Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova

Nu exista niciun dubiu ca unul din cele mai spectaculoase muzee din municipiul Ploiesti este si Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, tocmai din acest motiv veti regasi mai jos informatii despre acest muzeu ploiestean.

Localizarea muzeului in Prahova

Situat in plin centrul orasului Ploiesti, pe strada Toma Caragiu, la numarul 10 (undeva langa Teatrul Toma Caragiu si Tribunal), Muzeul Judetean de Istorie Prahova vine sa ofere tuturor vizitatorilor sai dovezi clare despre existenta si evolutia noastra a romanilor ca natie pe aceste meleaguri.

Muzeul este adapostit de un impunator edificiu, monument istoric si de arhitectura, fostul Gimnaziu de baieti "Sf. Petru si Pavel", a carui piatra de temelie a fost pusa pe 31 mai 1865 in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, dupa planurile cunoscutului arhitect Alexandru Orascu.


Expozitia permanenta a muzeului, a fost deschisa la 1 septembrie 1975 si prezinta exponate reprezentative pentru istoria nationala, marturii autentice ale vietii oamenilor de-a lungul secolelor, pe meleagurile Prahovei. Puternic afectat de seismul din 1977 si cele din anii ’80, muzeul si-a inchis portile la inceputul anului 1990. Pana in anul 1995 cladirea muzeului s-a aflat intr-o reparatie capitala ce parea fara sfarsit. Dupa restaurare realizata cu pastrarea in detaliu a aspectului initial, a fost posibila organizarea unei noi expozitii permanente, pe criterii moderne, anvizajand evidentierea specificului local in contextul national.

Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie prezinta publicului vizitator dovezi ale evolutiei civilizatiei umane pe meleagurile prahovene, cu sprijinul celor 150.000 de obiecte din patrimoniul sau. Valorificarea muzeistica a patrimoniului s-a infaptuit prin deschiderea partiala la 30 noiembrie 1996 a primelor sali al expozitiei permanente, cabinetul de numismatica, cabinetul de medalistica, sala dedicata scriitorului I.A.Bassarabescu si Lapidariumul.

La data de 29 noiembrie 1997 muzeul s-a îmbogatit cu un nou spatiu expozitional prin intrarea in circuitul de vizitare a salii "Mihai Viteazul si Ploiestii" - cu ocazia implinirii a 400 de ani de atestare documentara a orasului Ploiesti, a salii "Sportul prahovean de-a lungul timpului" precum si a salii ce cuprinde, vestigii arheologice din Rezervatia Targsor.

 

Tarife de vizitare muzeu

Pentru cei care, inca mai cred ca vizitarea unui muzeu costa enorm, mai doresc sa precizez in continuare tarifele muzeale de aici: 8 lei/persoana, - la grupurile organizate de copii, elevi, studenti, militari, pensionari, eroi ai revolutiei se percepe o reducere de 75% (se considera grup minim 10 persoane), - taxa de ghidaj, la solicitarea vizitatorilor individuali -5 lei - intrarea gratuita pentru membrii I.C.O.M., personalul de specialitate din muzee, Asociatia colectionarilor de arta, membrii Comisiei Nationale a Muzeelor, Comisiei Nationale de Arheologie, Comisiei Nationale a Monunentelor, Directiei muzeelor si colectiilor, angajatii Ministerului Culturii, veteranii de razboi, pensionarii care au lucrat in muzee, ghizii care insotesc grupurile, scolile speciale pentru persoanele cu dizabilitati, studentii care efectueaza practica. De asemenea cu ocazii deosebite: „Noapte Muzeelor”, „Zilele Orasului Ploiesti”, „Ziua Portilor Deschise”, etc intrarea este gratuita.

Taxa de filmare: ziua 50 lei/ora, noaptea 100 lei/ora.

Taxa de fotografiere:este de 5 lei/ obiect.

In urmatoarele articole:  Muzeul Memorial Constantin si Ion Stere, Muzeul Ceasului, Muzeul Memorial Nichita Stanescu, Muzeul Memorial Ion Luca Caragiale, Muzeul Memorial Paul Constantiinescu, Muzeul Memorial Nicolae Iorga, Muzeul de Arta Religioasa, Muzeul Natura Vaii Teleajenului, Muzeul Memorial Cezar Petrescu, Muzeul conacul Bellu, Muzeul „Casa Domneasca”, Muzeul Vinului, Muzeul Satesc Sangeru si „Casa de Targovet sec al XVIII-lea-XIX-lea”. 

Avand informatiile de baza, nu va mai ramane decat sa va decideti si dumneavoastra sa faceti o vizita aici la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova de aici, din Ploiesti!

Nota obtinuta:
10 (13 voturi)
4312 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Joi, 15 Decembrie 2011

Etichete pentru acest articol:

muzee in romania, Prahova


S-ar putea sa va intereseze si:

Muzeul Natura Vaii Teleajenului, este un muzeu amplasat in localitatea prahoveana Valenii [..]
citeste si comenteaza
Muzeul se afla localizat pe strada (cum altfel !?) Nicolae Simache, la numarul 1, in [..]
citeste si comenteaza
Una din cladirile emblematice ale Ploiestiului este, fara doar si poate, si cladirea [..]
citeste si comenteaza
Chiar daca s-a nascut in localitatea Tarlisua, din judetul Bistrita-Nasaud, marele [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Sa scrii o recenzie de carte, al carei autor este laureat al Premiului Nobel pentru literatura, [..]
citeste si comenteaza
Pe langa bucuria aparitiei celor doua articole ale mele pe domeniul Casa & Gradina a mai aparut [..]
citeste si comenteaza
Avem o tara spectaculoasa, care de abia ne asteapta sa-i descoperim (dar mai ales, sa-i apreciem) [..]
citeste si comenteaza
In ciuda faptului ca nu are o vechime seculara precum celelalte cladiri din Cetatea Medievala [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate