Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului

In ciclul “Insemnari de la fata locului”, astazi va propunem (asa cum va promisesem intr-un articol precedent) o incursiune la Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului, din orasul Brasov.

Amplasat in superba Piata Sfatului la numarul 15, muzeul este gazduit de o fascinanta cladire, monument istoric. Cladirea, monument istoric, este reprezentativa pentru tipologia spatiilor comerciale, publice si private din orasele transilvane intre secolele XVI si XIX. Prima atestare documentara a fost la 21 decembrie 1512 (o jumatate de mileniu!), atunci cand se aloca suma de 200 florini pentru inzestrarea farmaciei orasenesti, iar farmacistului Johannes ii este platit de catre oras impozitul pe casa, care servea si ca locuinta, si ca farmacie. Refacuta in jurul anului 1566, conform inscriptiei de pe ancadrament de usa din piatra, casa a fost evaluata in anul 1572 la 450 de florini si 40 de denari.

Cladirea, alipita de cladirea vecina, se ridica pe 3 niveluri. Infatisarea casei medievale, avand fatada spre piata orasului, cu arcade exterioare sprijinite pe stalpi, concepute initial ca spasii de vanzare a marfurilor negustorilor si breslasilor brasoveni, s-a modificat in jurul anului 1800, cand porticul a fost inlocuit, frontonul casei inaintand cu aproximativ  2 metri mai inspre piata. Cladirea pastreaza substanta originara in proportie de 80%, intre 1993-2008 s-a desfasurat consolidarea si restaurarea. Va ilustra urmatoarele teme: lapidariu, pivnita cu marfuri (sec. XVII-XVIII), han brasovean (sec. XVIII), camera copil (sec. XIX), camera de patrician, atelier de modista, atelier de broderie sec. XIX, atelier de fotograf (sec. XIX).

Spectaculoasa este si micuta sala de la subsol amenajata ca sala de vizionare pe un ecran urias, acolo unde vizitatorii pot urmari intreaga istorie a cladirii, a muzeului si a civilizatiei urbane a Brasovului. Fiindca tocmai am pomenit de subsol trebuie sa va spun ca structura expozitionala a muzeului este dispusa astfel: Nivel 1 (subsolul), pivnita de marfuri si micuta sala de vizionare documentare; Nivel 2 (parterul), spatiul comercial, acolo unde reproducerile de spatii comerciale medievale sunt imbinate armonios cu standul de suveniruri al muzeului; Nivel 3 (etajul), trecerea in revista a atelierelor breslelor brasovene dar si camera copilului ca punctare a insemnatatii familiei in civilizatia brasoveana; Nivel 4 (mansarda), este nivelul superior al muzeului, acolo unde sunt gazduite numai expozitiile temporare ale muzeului.

O sa-mi permit sa inchei acest articol lasandu-va (alaturi de invitatia la muzeu) datele tehnice:

Program vizitare: Marti - Duminica 10.00 - 18.00, Luni – Inchis;

Tarifele de vizitare: Adulti: 7 RON, Pensionari: 3 RON si Elevi/studenti: 1.5 RON.

Avand spre accesare site-ul oficial al muzeului, consider ca s-au indeplinit toate conditiile necesare (informative si de atractivitate), sa adaugati pe lista dumneavoastra de destinatii turistice si Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului.

Nota obtinuta:
10 (8 voturi)
2055 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Luni, 14 Iulie 2014

Etichete pentru acest articol:

muzee in romania, muzee brasov


S-ar putea sa va intereseze si:

In acest articol vom supune atentiei dumneavoastra cateva informatii despre Turnul cu [..]
citeste si comenteaza
Una din cladirile, monument istoric, ale municipiului Ploiesti (datata 1890), propusa [..]
citeste si comenteaza
Cine a fost George Enescu cred ca stie fiecare roman, indiferent de varsta sau de locul [..]
citeste si comenteaza
Una din cladirile emblematice ale Ploiestiului este, fara doar si poate, si cladirea [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Asa cum v-am promis intr-unul din articolele precedente revin pentru cei interesati si pasionati de [..]
citeste si comenteaza
Intr-adevar, multi dintre dumneavoastra aveti perfecta dreptate, aceasta cronica de album vine cu o [..]
citeste si comenteaza
Cand Hamlet spunea: “E ceva putred in Danemarca!” nu avea nici cea mai vaga idee ca peste [..]
citeste si comenteaza
Prezentul material nu se vrea a fi o rautate la adresa vreunui redactor / editor, ci pur si simplu [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate