Turnul cu ceas Iasi

Daca tot v-am povestit aici ca am fost la Iasi, mi-am zis ca este momentul sa va spun despre turnul cu  ceas. Recunosc ca am fost la Iasi si am vizitat Catedrala Mitropolitana Sf. Parascheva, dar numai acum cu  prilejul  acestui blog al meu, am obervat ca are Turn cu Ceas (si chiar doua). 

Actuala Catedrala mitropolitana, constructie monumentala din veacul al XIX-lea, este situata intr-un perimetru plin de marturii privind resedinta mitropolitilor Moldovei. „Maica a bisericilor” si „maica a Patriei”, dupa numirea plina de iubire ce i-a fost data de primii ctitori, Mitropolia de azi are trei hramuri: Sfanta Cuvioasa Parascheva, Intampinarea Domnului, Sfantul Mucenic Gheorghe. Catedrala a fost construita pe locul unde s-au aflat temeliile a doua biserici mai vechi: biserica Alba (sec. XV) , biserica Stratenia (sec. XVII) .  

Actul de nastere al edificiului este decretul domnitorului Ioan Sandu Sturdza (8 august 1826), insa piatra de temelie si constructia propriu-zisa se datoreaza ravnei si ostenelilor mitropolitului Veniamin Costachi.

 

Lucrarile au inceput in anul 1833. Arhitectii vienezi Johann si Gustav Freiwald au adoptat pentru noua biserica stilul neoclasic, intalnit si la alte biserici maiestuoase din tari europene de mare traditie crestina (Italia, Austria, Ungaria s. a.). S-a lucrat intens pana in anul 1841, in ultimii ani sub conducerea arhitectului rus Sungurov. In 1842 mitropolitul Veniamin este silit sa se retraga din scaun. Lucrarile vor fi intrerupte. Totodata apar probleme serioase in legatura cu rezistenta boltii centrale, de mari dimensiuni. Se incearca diferite solutii, anii trec si, datorita vitregiei vremurilor, biserica ramane neterminata timp de aproape 40 de ani. La staruintele mitropolitului Iosif Naniescu (1875-1902) autoritatile statului roman independent hotarasc reluarea lucrarilor la Catedrala din Iasi. La 15 aprilie 1880 se pune cea de-a doua piatra fundamentala. Refacerea planurilor bisericii este incredintata arhitectului Alexandru Orascu, rectorul Universitatii din Bucuresti. El adauga cele doua randuri de pilastri masivi in interior, realizand o cladire de plan basilical, cu o nava centrala si doua nave laterale mai mici. Pastreaza cele patru turnuri laterale decrosate, dar renunta la cupola centrala de mari dimensiuni, inlocuind-o cu un sistem de patru bolti, despartite prin arce transversale.


Sfintirea Catedralei, la 23 aprilie 1887, a fost o sarbatoare pentru intreaga natiune. Familia primului rege al Romaniei, Carol I, si-a legat numele de acest locas prin donatii de mare pret, ca semn al recunostintei neamului pentru jertfele si evlavia fostei capitale a Tarii Moldovei, „a doua mea capitala”, cum o numea suveranul. Pe placa de marmura care se afla in partea dreapta la intrare, in pridvorul Catedralei putem citi: „Terminatu-s-a intreaga lucrare in anul mantuirii 1886, al domniei noastre al douazeci-si-saselea, al regatului meu al saselea, impodobindu-se si inzestrandu-se cu vase sfinte, candele de argint, policandre, odoare si vesminte pretioase, precum si cu cele 10 ferestre cu maiestrie impodobite si inchinate de noi ca un prinos al ravnei noastre pentru inaltarea sfintei Biserici Ortodoxe, intru pomenirea mea, a iubitei mele sotii Elisabeta si a urmasilor nostri. . . „.  Experimentatul pictor bucurestean, maestrul Gheorghe Tattarescu, aflat la varsta deplinei maturitati artistice, impodobeste catedrala cu icoane si elemente decorative care impresioneaza prin diversitate si sensibilitate de influenta renascentista.  Respectand canoanele Erminiei ortodoxe, Tattarescu se arata insa deschis influentelor picturii occidentale, pe linia noutatilor cautate de pictura bisericeasca romaneasca in sec. al XIX-lea. Atat in realizarea celor 4 scene biblice de pe boltile navei centrale cat si in zugravirea chipurilor de sfinti si in alcatuirea compozitiilor decorative se resimte rigoarea neoclasicismului de factura italiana, pe care artistul il cunoscuse in anii de studii la Academia di San Luca din Roma. Se realizeaza, astfel, un inspirat echilibru intre pictura si stilul arhitectonic.

Catedrala traieste mereu in lumina Invierii, prin raurile de apa vie ale rugaciunii. Odor de sfintenie, izvor de speranta si mangaiere sufleteasca, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, aduse aici de la Manastirea Trei Ierarhi in anul 1889, sunt un dar de mare pret pentru toti credinciosii. Asa ca priviti cu atentie Turnul cu Ceas de la impunatoarea Catedrala Mitropolitana din dulcele targ al Iesilor.:)

Nota obtinuta:
10 (3 voturi)
1470 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Miercuri, 06 Septembrie 2017

Etichete pentru acest articol:

despre Iasi, obiective turistice iasi


S-ar putea sa va intereseze si:

Cand ai fost ultima oara la muzeu? Ai mai fost la muzeu!? De ce este rusine sa mergi la [..]
citeste si comenteaza
Muzeul Memorial Nichita Stanescu se afla situat pe strada (coincidenta sau nu) Nichita [..]
citeste si comenteaza
Din negura timpului descoperim pe taram romanesc o frantura de literatura cu iz [..]
citeste si comenteaza
Poate multi dintre noi nu stim cine a fost Constantin Stere, asadar, citirea acestui [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cum toata lumea vorbeste despre “Istoria ceasurilor romanesti” si despre ceasurile romanesti [..]
citeste si comenteaza
Sunt foarte multe locuri pe langa care trecem de foarte multe ori in viata, fara sa ne dam seama de [..]
citeste si comenteaza
Ce stiti despre moscheile din Romania? Fiind cel mai vechi asezamant de cult musulman de pe intreg [..]
citeste si comenteaza
Cu siguranta, toti cititorii fideli ai acestei rubrici au auzit de compania elvetiana producatoare [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate