Catedrala Vatra Dornei

Catedrala_Vatra_Dornei

Amplasata in plin centrul statiunii Vatra Dornei si beneficiind de un cadru natural de mare exceptie, catedrala Sfanta Treime a reusit sa devina, de-a lungul anilor, un obiectiv turistic principal din aceasta statiune suceveana.

Catedrala se afla in asa numitul Parcul Veveritelor si are o arhitectura impresionanta. Constructia catedralei a inceput undeva prin anul 1990, piatra de temelie fiind sfintita la data de 22 octombrie 1990. Proiectul Catedralei Sfintei Treimi a fost realizat de catre arhitectul Bratiloveanu Gheorghe si de catre inginerul Gemeniuc Gheorghe, lucrarile fiind conduse de catre inginerul Hopulele Gligor Aurel, iar preotul paroh Mihai Valica este cel care a supravegheat indeaproape aceste lucrari. Dar ca peste tot in Romania criza si tranzitia si-au spus cuvantul si la Vatra Dornei, iar lucrarile la catedrala s-au intins pana in anul 2002, cand edificiul a fost terminat.

In ceea ce priveste datele tehnice si statistice, va mai spunem ca intreaga constructie se intinde pe o lungime de 40 metri, o latime de 16 metri la abside si 11 metri la naos si are o inaltime de 40 metri. Pentru a simboliza cele 7 Sfinte Taine ale bisericii au fost ridicate tot atatea turle, iar in cinstea Sfintilor Apostoli sunt 12 cruci plus crucea din marmura alba care a fost ridicata in cinstea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu si Pururea Fecioara Maria. Pentru a evidentia “bratele parintesti” ale Sfintei Treimi care intampina cu caldura fiecare enorias care ii trece pragul, turnurile de la intrarea in lacasul ortodox sunt inclinate la 45 de grade. Paraclisul este situat la demisolul catedralei, tot aici vom putea gasi o biblioteca, sala de lectura, spatii culturale, librarie religioasa, utilitati diaconal-filantropice, utilitati liturgice, praznicar, dar si o expozitie de icoane.

Construita in stilul traditional al bisericilor de la noi din tara, Catedrala Sfintei Treimi este formata dintr-un pridvor deschis, dar si din: altar, naos, pronaos si incaperile pentru diaconicon si proscomidiar. Pentru a se respecta arhitectura specifica zonei Moldova, pe naos s-a construit o turla inalta pe arce moldovenesti, iar goticul moldovenesc este bine reprezentat de contraforti, socluri masive, ocnite, cornise si firide. Pictura catedralei este realizata de catre pictorii Robert George Bulgariu si profesorul Bogdan Mihai Mociulschi. Fiind construita din caramida si acoperita cu tabla de cupru, Catedrala Sfintei Treimi serveste (in caz de necesitate) si drept adapost antiaerian.

 

Nu exista nicio indoiala ca aceasta impresionanta catedrala a reusit sa depaseasca statutul de lacas de cult si imagine de suveniruri, devenind un adevarat reper ortodox pentru Valea Dornelor si Romania, un punct de reper pentru tot mai multi turisti sau oameni simpli, un obiectiv turistic in adevaratul sens al cuvantului; asta pana acum, dar cu fiecare zi care trece Catedrala ortodoxa Sfanta Treime devine acea atractie turistca de care Vatra Dornei avea nevoie sau acea atractie turistica ce avea nevoie de Vatra Dornei.

Oricare ar fi realitatea, redactia FemeiaStie.ro va recomanda cu multa caldura sa introduceti acest obiectiv turistic in lista de vizitat pentru cand veti merge in vacanta!

Nota obtinuta:
10 (11 voturi)
2544 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Marți, 23 Decembrie 2014

Etichete pentru acest articol:

Vatra Dornei, obiective turistice in moldova


S-ar putea sa va intereseze si:

Ce faci atunci cand cititorii tai fideli pe care ti i-ai facut aici pe FemeiaStie.ro iti [..]
citeste si comenteaza
Ce ziceti de o invitatie pe malul Dunarii toamna, cand poate nu ne asteptam sa avem parte [..]
citeste si comenteaza
Acest articol l-am scris cu tot sufletul deoarece mi-am petrecut copilaria hoinarind [..]
citeste si comenteaza
Recunosc ca citisem multe materiale despre cat de frumos si atractiv este orasul Galati, [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

OK, m-am uitat la ceasurile mele si la horoscop si am considerat ca este momentul oportun sa va [..]
citeste si comenteaza
Cristian este o localitate amplasata undeva intre orasele Brasov si Ghimbav, in care am ajuns [..]
citeste si comenteaza
Poezie despre ceas, timp, timpuri. [..]
citeste si comenteaza
Fiindca ati fost informati ca redactia femeiaStie.ro a avut un redactor detasat, in scop de [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate