O destinatie de vacanta in Romania: Sangeorz-Bai
In urma unui sejur pe care l-am petrecut personal in statiunea Sangeorz-Bai din judetul Bistrita-Nasaud, am considerat importanta realizarea unui articol despre ceea ce este de vazut in aceasta zona, ce ar trebui sa stim si de ce cineva ar trebui sa aleaga Sangeorz-Bai ca destinatie de vacanta.
Acesta este motivul pentru care in continuare veti avea ocazia sa cititi un nou material editat la fata locului, chiar in Sangeorz-Bai.
Localizare
Asa cum spuneam Sangeorz-Bai este o localitate, statiune si oras amplasat pe valea raului Somesul Mare undeva intre comunele Ilva-Mica si Maieru, avand o populatie de aproximativ 10.000 de locuitori si o datare undeva in secolul al XVII-lea. Dar fiindca Internetul este plin de date statistice si momente istorice, va propunem sa incercam sa privim Sangeorz-Bai cu alti ochi.
Statiune balneara
La inceputul secolului al XX-lea statiunea avea faima mondiala fiind comparata cu celebrele statiuni de renume european. Astfel nu a mirat pe nimeni cand aici au poposit, in cautare de muza si inspiratie mari scriitori si poeti precum Alexandru Odobescu, Ion Luca Caragiale, George Coşbuc sau Liviu Rebreanu. Sangeorz-Bai ajunge in perioada comunista una din cele mai solicitate statiuni balneare. Sunt vremurile cand fiica lui Zeus si a Herei, Hebe (Zeita tineretii vesnice) preia patronajul statiunii, iar apele minerale ce-i purtau numele ajung in toate colturile lumii, dar si la turistii ajunsi aici la tratament sau recreere.
Totodata perioada infloritoare a comunismului duce la constructia a doua hoteluri cu baza de tratament (Somesul si Hebe), ramase pana in zilele noastre SINGURELE hoteluri ale statiunii chiar daca intre timp au mai aparut cateva pensiuni, vile sau cabanute, menite sa atraga turistii. Din pacate in zilele noastre turistii sun foarte putini aici la Sangeorz-Bai si majoritatea sunt pensionarii ajunsi prin bilete de tratament de la Casa de Pensii. Poate ca lipsa de informare (ciudat in era Internetului!) a facut ca Sangeorz-Bai sa nu mai intre pe lista preferintelor turistice ale romanilor, tocmai de aceea imi voi lua libertatea sa va las o lista cu ceea ce puteti face intr-un sejur complet la Sangeorz-Bai:
► Tratament balnear reumatic si/ sau gastrointestinal, pentru o foarte larga gama de afectiuni;
► Vizita Manastirea Bunavestire din localitatea componenta a statiunii Cormaia despre care deja ati citit in acest articol si de care va veti aminti cu incantare multa vreme dupa aceea;
► Sa beti ape minerale tamaduitoare de la unul din cele 9 izvoare care inca mai curg cu generozitate aici;
► Vizita spectaculosul Muzeu de Arta Comparata amplasat in centrul orasului si despre care ati citit deja in acest material, fiind o adevarata bijuterie muzeala;
► Sa hraniti cu ghinde, alune sau nuci veveritele jucause din parcul central sau din padurile ce inconjoara statiunea;
► Face excursii de o zi, organizate saptamanal, in Maramuresul istoric sau in nordul Moldovei;
► Vizita Muzeul Cuibul Visurilor din comuna iinvecinata Maieru si despre care ati citit in acest articol, conform vizualizarilor pe care le-a inregistrat articolul;
► Sa vizitati Turnul cu Ceas de la Biserica Sf. Apostoli Petru si Pavel din Sangeorz-Bai;
► Sa va bucurati de discutiile simple cu localnicii deosebiti si speciali despre care v-am povestit in acest articol si ati aflat mai multe;
► Sa vizitati Casa Memoriala George Cosbuc din comuna cu acelasi nume, aflata la numai 30 km. distanta;
► Sa va bucurati de exponatele de la Muzeul Graniceresc Nasaudean, muzeu ce va va fascina si fermeca iremediabil;
► Sa va plimbati prin muntii Rodnei si sa va bucurati de aerul foarte curat si padurile verzi de aici;
► Sa vizitati ruinele Cetatii Rodna si sa mai descoperiti o pagina de istorie;
► Pescuiti de-a lungul raului Somesul Mare relaxandu-va de sunetul apelor repezi de munte;
Bineinteles ca lista este enorma si posibilitatile de distractie foarte mari, insa nu as vrea sa va rapesc placerea de a le descoperi chiar dumneavoastra la fata locului, fiindca Sangeorz-Bai este o destinatie turistica ce merita vizitata!
Postat de: Robert-Codescu Luni, 08 Septembrie 2014
oferte turistice romania, statiuni turistice in romania
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?