De vizitat in Vatra Dornei, Izvorul Sentinela

Revin in fata dumneavoastra cu un nou turn cu ceas si o atractie turistica din statiunea bucovineana Vatra Dornei si anume Izvorul Sentinela (sau Santinela). Izvorul de apa minerala Sentinela a fost descoperit in anul 1871 si amenajat de fostul director al minelor din Iacobeni in anul 1897.
Initial, el a purtat numele fostului ministru al agriculturii al Imperiului Habsburgic numindu-se Izvorul Falkenhein, dar romanii din Dorna constituiti intre 1898-1901 in Societatea culturala patriotica Sentinela hotarasc sa acorde numele institutiei lor acestui izvor renumit. Dupa 1948 izvorul s-a numit 23 August, insa dupa evenimentele din decembrie 1989, a revenit la vechiul sau nume Sentinela. Izvorul Sentinela, este un monument istoric inscris in Lista Monumentelor Istorice din Romania si identificat prin codul de catalog SV-II-m-A-05658.
Este cunoscut faptul ca, din primavara anului 1897, la acest izvor s-a introdus practica servirii apei minerale la pahar, sau in canite de ceramica, de catre fete tinere imbracate in costume populare traditionale. Dupa opinia batranilor, acest sistem de servire a apelor minerale de Dorna a fost introdus de primarul Vasile Deac si de doctorul Binder cu mult timp inainte de ridicarea cladirii Izvorului „Sentinela”. Asadar, servirea apei minerale in acest sistem, la Izvorul „Sentinela”, se incadra in traditia statiunii balneoclimaterice.
Chiar daca pe cladire este scris “Sentinela”, in Lista Monumentelor Istorice din Romania, indicatoare si suveniruri apare mereu scris “Santinela”, lasandu-ne astfel libertatea de a alege noi cum vrem sa-i zicem acestui fascinant obiectiv turistic.
Cu anii izvorul si-a redus debitul si apoi au disparut chiar si proprietatile curative ale apei minerale. Cauzele care au generat degradarea apei minerale de la aceasta renumita sursa nu se cunosc cu exactitate. Starea intretinerii cladirii si a zonei inconjuratoare a lasat mult de dorit cu ani in urma. Preocuparile pentru reabilitarea sursei de apa minerala, una de renume la sfarsitul secolului XIX-lea, nu s-au situat la nivelul asteptarilor. Asa ca dintr-un izvor, mult cautat pentru cura de baut, a mai ramas doar cladirea, un simbol a ceea ce a fost odinioara.
In prezent cladirea a fost reabilitata partial, in turnul acesteia fiind situat un atelier de arta, apartinand d-lui Cristi Serdenciuc, fiind iluminat pe timpul noptii, redandu-i-se o parte din stralucirea si faima pe care aceasta cladire a avut-o in secolele XIX – XX.
Asa ca acestea fiind scrise, redactia FemeiaStie.ro va invita si pe dumneavoastra sa vizitati si mai ales sa va bucurati de turnul cu ceas de la Izvorul Sentinela din superba statiune suceveana Vatra Dornei.
Photo by: Robert Codescu
Postat de: Robert-Codescu Marţi, 24 Aprilie 2018
Vatra Dornei, de vazut in vatra dornei, turism suceava
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Cum sa alegi palaria potrivita pentru forma fetei tale - sfaturi si recomandari
- Cele mai sincere mesaje de buna dimineata pentru el
- Depozitarea gemurilor facute in casa: Cum sa te asiguri ca raman proaspete
- Sfaturi despre alegerea dimensiunii si a formei cutiilor de prajituri de nunta
- Calele: Semnificatie si simbolism in diferite culturi