Manastirea Varbila

Eram ferm convins ca v-am povestit despre Manastirea Varbila, din judetul Prahova, dar se pare ca m-am inselat, din nou! Asa ca, sperand in clementa dumneavoastra, dati-mi voie sa va povestesc acum, cate ceva despre aceasta fascinanta manastire seculara.
Varbila este un sat component al comunei Iordacheanu, langa orasul Urlati, pe Valea Cricovului-Sarat, in judetul Prahova. Acum ca am localizat manastirea sa aflam cate ceva despre ea.
La 1600 se pare ca in biserica ar fi poposit si Mihai Viteazul Unul dintre cele mai vechi asezaminte religioase din Prahova, dar si din tara, ansamblul fostei Manastiri Varbila, este inscris in lista monumentelor istorice. Aflata la aproximativ 20 de km departare fata de Ploiesti, in satul Varbila, comuna Iordacheanu, manastirea cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este atestata documentar la inceputul veacului al XVI – lea si face parte din categoria monumentelor istorice grupa A, de valoare nationala si universala. O istorie zbuciumata „Ctitorie a trei boieri din zona, biserica Manastirii Varbila a fost ridicata intre anii 1510-1532, iar numeroasele evenimente tulburi ale primei jumatati a veacului al XVI-lea au dat nastere unor legende locale despre lupte cu turcii, care, in realitate, nu au fost niciodata pe aici. Din acele timpuri ramane in continuare, fara a avea o explicatie si o acoperire in documente de epoca, doar portretul domnitorului Radu Paisie (1535-1545). La 1600 se pare ca in biserica ar fi poposit si Mihai Viteazul, venire prilejuita de infruntarea de la Bucov, cu polonezii condusi de Jan Zamoisky“, povesteste despre trecutul incarcat de glorie al Manastirii Varbila istoricul ploiestean Dorin Stanescu, autorul monografiei „Manastirea Varbila 1510-2012“. In secolul al XIX-lea, Manastirea Varbila isi traieste ultimele clipe de glorie si isi cunoaste apoi inceputul veacului de abandon si saracie in care s-a zbatut pana de curand. Cu bune sau cu rele, istoria de secol al XIX-lea de la Varbila isi continua cursul: renovarea bisericii la 1802-1805, secularizarea din 1863, plecarea grecilor si disparitia spre 1880 a ultimilor calugari, degradarea lenta si vizitele lui Grigore Tocilescu si Nicolae Iorga din 1878 si respectiv 1907. Ca o marturie a valorii complexului de aici, la 1901, biserica este introdusa in „Albumul General al Romaniei“, atunci fiind realizata si prima fotografie a manastirii. Nu a fost singura lucrare in care manastirea a fost consemnata. A urmat in 1939, „Enciclopedia Romaniei“ scoasa sub egida regelui Carol al II-lea. „Pentru Varbila, secolul al XX-lea a fost un adevarat «veac de singuratate», biserica servind unui satuc sarac de agricultori, care nu au putut sustine conservarea cladirii. «Golgota» acestei manastiri au fost, de-a lungul timpului, marile cutremure din 1802, 1940 si 1977, cand, de fiecare data, biserica a trebuit refacuta. Marele dezavantaj a fost acela ca multe dintre elementele initiale, originale, s-au pierdut“, spune istoricul Dorin Stanescu, intr-unul din interviurile sale.
In primii ani ai secolului al XXI-lea au loc ample lucrari de renovare de 8,4 milioane de lei Accesarea fondurilor europene a dus la salvarea manastiri: s-au realizat lucrari de restaurare a casei egumenesti a fostilor calugari care au slujit aici, dotarea acesteia cu expozitii permanente, a fost consolidat zidul de incinta, iar pictura interioara, precum si catapeteasma au fost restaurate. Totodata s-au realizat amenajari interioare si exterioare, peisagistice, in incinta Ansamblului Medieval al fostei Manastiri Varbila.
Asa ca nu uitati ca seculara si spectaculoasa Manastire Varbila va asteapta sa o vizitati, redactia FemeiaStie.ro va garanteaza ca veti fi pe deplin incantati de tot ceea ce veti descoperi atunci cand veti ajunge aici.
Photo by: Robert Codescu
Postat de: Robert-Codescu Sâmbătă, 29 Septembrie 2018
manastiri romania
De interes in online:
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza