Cascade in Romania. Spumoasa si Urlatoarea
Intr-o lume aflata intr-o continua competitie si o permanenta ierarhizare, nu mai mira pe nimeni ca si frumusetile naturale au ajuns sa fie incluse in diferite topuri si clasamente.
De aceea, nici cascadele Spumoasa si Urlatoarea nu au cum sa faca abatere de la aceste clasificari. Si fiindca un prieten m-a intrebat: „Robert, care cascada merita mai mult vizitata Spumoasa sau Urlatoarea!?”, iar eu am avut privilegiul sa le revad anul acesta de cateva ori am luat decizia sa redactez prezentul articol ca sa incerc sa lamuresc pe toata lumea.
Top 5: Cele mai frumoasa cascade din lume!
Localizare cascade
Cascadele Spumoasa si Urlatoarea se afla in Parcul Natural Bucegi, la poalele Caraimanului, pe raza orasului Busteni. Traseele catre ambele cascade pornesc de undeva din spatele telecabinei din Busteni si sunt de dificultate medie si deschise tot anul. Vreau sa mentionez ca acest lucru nu inseamna ca puteti merge in slapi, sandale sau papuci, deoarece vorbim totusi de un traseu montan. Drumul pana la cascada Spumoasa dureaza aproximativ o ora - o ora si jumatate, iar pana la Urlatoarea 30 – 45 minute, in functie de marimea grupului si conditiile meteo, putand exista adaugiri la timpul de ajungere la obiectivul ales. Ambele zone sunt presarate cu panouri de avertizare cu mesajul: ”Atentie, zona frecventata de ursi!” insa deplasarea in grup va intimida chiar si pe cel mai curajos urs. Pentru cascada Urlatoarea veti urma traseul cu cerc rosu, iar pentru cascada Spumoasa pe cel cu linia albastra pe patratul alb si respectand marcajele nu veti avea cum sa va rataciti. De-a lungul ambelor trasee exista conducte si captari de apa de izvor, apa pe care ulterior o veti putea achizitiona la bidoane de la magazinul dumneavoastra preferat. Dar fiindca si eu sunt om si-mi doresc sa fiu ”in tendinte” permiteti-mi sa va fac o scurta expunere de motive, de ce si cum.
Cascada Spumoasa este de fapt un ansamblu de 3 caderi de apa, aflata la 1.147 de metri altitudine si intr-adevar, in zilele cu soare apa care cade involburata iti creeaza iluzia ca ar fi de fapt spuma. Tot ea a dat si numele vaii pe care se afla traseul ”Valea Spumoasa”, insa va avertizez ca nu sunt multi turisti care au habar de existenta acestei cascade, fiind de curand cartografiata si marcata ca obiectiv turistic. La refugiul Salvamont de langa cascada exista o masuta cu bancute, sub o copertina, unde puteti servi masa dupa ascensiunea pana aici, dupa care va recomand cu caldura sa priviti si sa ascultati caderea de apa.
Cascada Urlatoarea se afla la o distanta mai scurta si pe un traseu de dificultate mai redusa decat cascada Spumoasa si se gaseste la altitudinea de 1.125 de metri. Dupa aprecierile mele are un debit de apa asemanator cu cel al cascadei Spumoasa, dar faptul ca intreaga cadere de apa este pe un singur fir si ceva mai abrupt o face mult mai zgomotoasa, de unde-i vine si denumirea de Urlatoarea. Poate ca si traseul ceva mai facil a impus-o in fata cascadei Spumoasa si fara nicio indoiala ca traseul facil este si cauza pentru care aici poti gasi chiar si vanzatori ambulanti cu tot felul de produse alimentare preambalate, dar la preturi de…cascada!
Cascadele se pot vizita amandoua in aceeasi zi (probat personal), dar sfatul meu este sa incepeti cu traseul mai dificil (Valea Spumoasa), dupa care mergeti si la cascada Urlatoarea si daca vremea si starea fizica va permit, mai aveti timp sa ajungeti si la…Manastirea Caraiman. In orice caz nu va chinuiti sa terminati de vizitat toate obiectivele turistice din Busteni (Babele, ”Crucea” de pe Caraiman, Sfinxul, Castelul Cantacuzino, Muzeul Cezar Petrescu, Cascada Spumoasa, Manastirea Caraiman, Cascada Urlatoarea si Biserica Domneasca) intr-o singura zi fiindca ele vor fi si maine tot acolo, asteptandu-va la fel de fascinante si spectaculoase. Mai nou, chiar si pasarelele pietonale de traversarea DN1 au ajuns obiective turistice, fiind locul de unde veti lua cele mai spectaculoase cadre cu superbul oras Busteni.
Revenind la departajarea spectaculoaselor cascade care este cea mai frumoasa si recomandata de vizitat, raspunsul este clar, atunci cand veti decide care este mai sfant Sf. Petru sau Sf. Pavel, care este mai atractiv biliardul sau snookerul, care este mai gustoasa ciorba de burta sau supa de pui, sau ce este mai bun tuica sau vinul, raspunsul este foarte simplu si tine de gusturile si standardele educationale ale fiecaruia dintre noi, cea mai spectaculoasa cascada din Busteni este…cea care decideti dumneavoastra personal ca este si din acest motiv va recomanda cu cea mai mare caldura sa mergeti sa le vedeti personal la fata locului si sa spuneti si altora despre ele.
Postat de: Robert-Codescu Vineri, 09 Octombrie 2015
cascade in romania, cascade in busteni, trasee in busteni, cascada urlatoarea
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?