Muzeul de Arta Comparata

Amplasat pe strada Republicii la numarul 68 in centrul orasului Sangeorz-Bai, undeva mai in sus de Primaria statiunii si de liceul Solomon Halita din localitate, Muzeul de Arta Comparata este acea institutie muzeala care va va impresiona si incanta de indata ce ii veti trece pragul.

Un artist compara Muzeul de Arta Comparata din Sangeorz-Bai cu “Un Rolls Royce intr-un lan de porumb!”. Fiindca redactia FemeiaStie.ro a avut un reporter detasat in zona, s-a hotarat delegarea lui pentru verificarea acestei afirmatii si realizarea unui material informat si documentat chiar la fata locului.

 

Putina istorie

Muzeul de Arta Comparata din Sangeorz-Bai isi are inceputurile pe undeva prin anul 1970, printr–o donatie de pictura facuta de Ileana Antonu, artist plastic, cunoscuta mai ales ca exponent al Coloniei de la Baia Mare. De–a lungul anilor insa, punctul muzeal si–a imbogatit patrimoniul cu piese de factura etnografica specifice zonei, documente si carte veche, expuse in trei incaperi ce apartin Casei de Cultura din Sangeorz Bai. Dupa cinci ani de existenta, muzeul avea sa primeasca un spatiu propriu, care, pana in acel moment, folosise unei gradinite. De-a lungul timpului, muzeul si-a marit continuu patrimoniul muzeal prin donatii ale unor artisti plastici atat romani, cat si internationali.

In anul 2007, a avut loc si inaugurarea oficiala, in forma actuala pe care o vedem astazi aici. Intr-adevar, micuta cladire albastra nu iti da nici cel mai mic indiciu despre generozitatea spatiului expozitional din interior, insa de indata ce i-ai trecut pragul vei fi uimit de exponatele de la parter, dar dupa ce vei urca la etajul 1 vei avea o alta perspectiva asupra a ceea ce tocmai ai vazut la parter. Surpriza vine de abia cand iti dai seama ca de la etajul 1 poti urca la mansarda cladirii, unde se afla expuse alte lucrari si te trezesti comparand arta la Muzeul de Arta Comparata din Sangeorz-Bai. O noua perspectiva expozitionala o vei afla la plecare cand vei fi indrumat catre ultimul spatiu expozitional aflat la subsolul cladirii si iti dai seama ca acei 4 lei dati la intrare (individual sau 2 lei in grup) este de fapt o suma simbolica, iar bagajul tau cultural si artistic a fost largit catre noi orizonturi si alte perspective vizionare, despre care nu aveai habar inainte sa intri aici.

In incheierea acestui articol va vom mai spune ca Muzeul de Arta Comparata este o sectie a Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud si ne vom lua permisiunea sa va mentionam linkul oficial al muzeului, de unde veti putea afla multe alte informatii, care probabil v-ar fi interesat si care nu si-au gasit spatiul in acest mult prea scurt material.

Fiind o institutie muzeala programul de vizitare al muzeului este de marti – duminica intre orele 9 – 17 vara si 8 – 16 iarna. Daca aveti drum in zona Nasaudului, recomandarea noastra calduroasa este sa nu ratati Muzeul de Arta Comparata din Sangeorz-Bai, cu siguranta veti fi fermecati si incantati de absolut tot ceea ce veti gasi aici!

Nota obtinuta:
10 (40 voturi)
2770 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Marți, 26 Noiembrie 2013

Etichete pentru acest articol:

muzee in romania, muzeu arta comparata, muzee nasaud


S-ar putea sa va intereseze si:

Nascut in comuna nasaudeana Hordou, George Cosbuc a fost unanim recunoscut ca “poetul [..]
citeste si comenteaza
Ma intreb acum: oare cati dintre noi si-l mai amintesc pe „Fram, ursul polar”, oare [..]
citeste si comenteaza
Muzeul Memorial Nichita Stanescu se afla situat pe strada (coincidenta sau nu) Nichita [..]
citeste si comenteaza
Din seria articolelor dedicate turnurilor cu ceas, initiate pe FemeiaStie.ro nu putea sa [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

O alta reputata companie orologera, care vine din Elvetia este, fara doar si poate, Brequet. [..]
citeste si comenteaza
Fara nici un dubiu ca titlul nu spune mare lucru multora dintre noi, insa este o mare diferenta [..]
citeste si comenteaza
Capitala Romaniei este plina de muzee, galerii si colectii muzeale. Tocmai pentru ca dumneavoastra [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate