Pelerinajul la Santiago de Compostela
Fiecare dintre noi ajunge la un moment dat in viata sa intr-un impas: financiar, romantic, spiritual, etc. De multe ori se intampla ca pe parcursul existentei sa atinga un nivel de plafonare cand absolut totul pare sa nu isi mai gaseasca rostul, cand intreaga existenta devine fara sens.
Ce facem in acele momente? Marea majoritate lasa viata sa isi urmeze cursul. Mai exista o parte care se conformeza sa ramana in acea plafonare continua, acceptand monotonia fiecarei zile pana cand la final vor realiza cat de neinsemnata le-a fost existenta.
O parte insa cauta raspunsuri, incearca sa depaseasca blocajul prin orice mijloace, unul dintre acestea fiind si intoarcerea la spiritualitate.
O astfel de cautare spirituala o reprezinta si Pelerinajul la Santiago de Compostela (Drumul lui Iacob).
Pelerinajul reprezinta drumul strabatut anual de diferiti pelerini (circa 1.500.000 de oameni) din toate colturile lumii, la mormantul apostolului Iacob din Santiago de Compostela. Se spune ca mormantul a fost descoperit in anul 830 de catre un cioban pe nume Pelayo.
Istoria pelerinajului
Intre anii 1078-1211, regele Alfonso al II-lea a ordonat construirea unei catedrale in memoria Sfantului Apostol Iacob. Perioada de glorie a acestui pelerinaj a fost intre sec XI-XIII, cand drumul era strabatut zilnic de aproximativ o mie de persoane.
In timpul razboiului civil spaniol pelerinajul si-a pierdut din grandoare, revenind pe scena spirituala deabia prin anii ’60, filiera cunoscuta fiind cea franceza sau asa-zisul “ Camino francez”. Acest traseu incepe in Franta in localitatea Saint-Jean-Pied-de-Port si se termina in localitatea spaniola Santigo de Compostela. Aceasta ruta reprezinta drumul principal catre Santigo si strabate si localitatile Pamplona, Burgos, León şi Ponferrada, urmand apoi Santiago de Compostela. Acest drum cunoaste insa foarte multe alte trasee, cele mai importante fiind: Camino de Le Puy, Camino de Tours, Camino de Vezelay, Camino de Arles, Camino del Piemon Pyreneen, Camino a Finisterre, Camino del Norte, Camino de la Plata, Camino Portugues, etc.
In anul 1987 drumul a fost declarat Drum Cultural European, iar in 1993 a intrat in lista patrimoniului UNESCO, fiind declarata ca fiind mostenire culturala.
Pelerin si provocare
Pelerinajul dureaza aproximativ o luna, dar se poate intinde insa si pana la doua sau trei luni, un rol foarte important fiind jucat de conditiile meteorologice. Pirineii inzapeziti pot reprezenta un impiediment considerabil in parcurgerea drumului.
Calatoria se face pe jos, pelerinii avand cu ei doar un rucsac pregatit special pentru acest drum. Restul se gaseste pe drum. Este una dintre cele mai mari provocari, una dintre cele mai mari trairi spirituale, deoarece de-a lungul calatoriei pelerinii sunt supusi atat probelor de natura fizica (drum, oboseala, mancare, cazare, spalarea hainelor), cat si spirituala. Ca sa il poata parcurge de la un capat la celalalt, pelerinul trebuie sa gaseasca resursele si forta necesara in el insusi, spiritualitatea venind din calatoria in sine si nu din faptul ca ai ajuns la destinatie.
Cei mai multi oameni spun ca aceasta calatorie le-a schimbat intreaga viata. Poate din aceasta cauza drumul la Santiago de Compostela este considerat a fi un drum initiatic.
Un articol de: Daniela Munteanu
Postat de: Redactor-Colaborator Marți, 17 Ianuarie 2012
Santiago de Compostela, pelerinaj, UNESCO
S-ar putea sa va intereseze si:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
De acelasi autor:
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
citeste si comenteaza
comentarii:
- Creeaza o ambianta Zen intr-un Sushi Bar: idei de amenajare si decor
- Ergoterapia si Parkinson: Cum sa imbunatatesti calitatea vietii prin activitati zilnice
- Microfoanele lavaliera vs. microfoanele shotgun: care este mai potrivit pentru podcast?
- Stilouri Pelikan: ce sa alegi pentru copilul tau?
- De ce sa alegi produse de carmangerie provenite de la ferme certificate?