Manastiri in judetul Prahova. Manastirea Jercalai

Una din manastirile din Romania, care fascineaza pe vizitatorul sau pe pelerinul ajuns aici este fara doar si poate si Sfanta manastire Jercalai de langa orasul prahovean Urlati. Este o manastire de calugari, ce poarta hramurile: Adormirea Maicii Domnului, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil (biserica veche), Sfantul Ilie, Sfantul Mare Ierarh Nicolae, Nasterea Sfantului loan Botezatorul (biserica noua).

Localizare

Situata undeva peste raul Cricovul Sarat (cand vii dinspre Urlati), manastirea beneficiaza de un amplasament intr-un cadru natural de mare exceptie, peisajele dealurilor cu vita de vie de aici iti dezvaluie niste privelisti cum nu ai mai vazut niciodata. Iar daca ajungi toamna aici, te vei putea bucura si de struguri si must, deoarece aproape la fiecare poarta vei gasi pe cineva, care sa-ti ofere spre vanzare asa ceva. Nu exista niciun dubiu ca peisajul te va trimite cu gandul la „domeniile” zeului vinului, Bachus.

Manastire se afla situata pe strada Jercalai, la numarul 1 si este alcatuita dintr-un ansamblu de 4 constructii: chiliile, biserica veche (de lemn), casa parohiala si biserica noua. Chiliile, sunt constructii noi si moderne, foarte curate si bine intretinute cu foarte multe flori in fata lor, semn ca aici sunt oameni gospodari.


Istoricul manastirii

Biserica veche (de lemn), este datata 1731 si a fost construita de credinciosii din satul Luieriu-Reghin, judetul Mures, dupa doua secole acestia si-au ridicat o biserica noua din zid, daruind biserica veche, familiei regale, pentru loc de rugaciune la Castelul Bran, in vecinatatea caruia a fost stramutata in anul 1932, din pacate, fiind destinata doar ca sa infrumuseteze locul biserica de lemn nu si-a indeplinit rolul sacru. Dupa 1948, cand castelul Bran a fost transformat in muzeu, biserica a inceput sa se deterioreze.

Descoperita intr-o stare avansata de degradare de catre Patriarhul Iustinian Marina, biserica va ajunge in primavara lui 1956 pe actualul amplasament, unde se afla schitul Cricov. Pictura initiala a bisericii a fost realizata de catre un pictor ramas anonim si dupa 100 ani a fost repictata de catre pictorul Conrad si restaurata dupa anul 1981. Langa biserica, in partea sudica, este o cruce mare din piatra care ne reaminteste tuturor ca aici era amplasat Altarul fostei biserici a schitului Cricov. Casa parohiala si biserica noua (cu hramul Nasterea Sf. Ioan Botezatorul) sunt constructii noi de data recenta, aflate inca in proces de finisaj.

Fara nicio indoiala ca as putea sa va povestesc in pagini intregi despre Manastirea Jercalai, dar nu vreau sa va rapesc placerea de a descoperi totul la fata locului, chiar dumneavoastra, asa ca va invit pe toti sa admirati pozele de aici si sa vizitati Manastirea Jercalai din Urlati.

Important de stiut ca la numai 3 km. distanta de aceasta manastire se afla un alt locas ortodox, la fel de inedit si fascinant si anume: Manastirea Varbila. Dar despre aceasta va voi povesti intr-un articol urmator.

Nota obtinuta:
8.7 (34 voturi)
7963 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Robert-Codescu Sâmbătă, 02 Iunie 2012

Etichete pentru acest articol:

manastiri in Romania, manastiri in judetul Prahova


S-ar putea sa va intereseze si:

Ca reper, pe harti, se poate lua localitatea Magura, manastirea fiind plasata in imediata [..]
citeste si comenteaza
In ciuda faptului ca nu are o vechime seculara precum celelalte cladiri din Cetatea [..]
citeste si comenteaza
Una din cele mai cunoscute manastiri din judetul Prahova este si manastirea Suzana. [..]
citeste si comenteaza
Fiindca foarte multi dintre cei care cititi FemeiaStie.ro ne-ati cerut informatii despre [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Una din cladirile, monument istoric, ale municipiului Ploiesti (datata 1890), propusa pentru [..]
citeste si comenteaza
Mi-am luat deunazi, dintr-un magazin de suveniruri ploiestene, un magnet de frigider si-o insigna [..]
citeste si comenteaza
Amplasat (cum altfel), pe Bulevardul Granicerilor din orasul Nasaud, Muzeul Graniceresc Nasaudean [..]
citeste si comenteaza
“Haide domnule, du-te de aici, ce eu am bani sa imi iau bilet sa vizitez muzee!?”, aceasta este [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate