Manastiri in Bucovina (V): Manastirea Agapia

Manastirea Agapia formata din manastirea propriu-zisa si satul ce o inconjoara, este una din cele mai mari asezari monahale din Romania. Initial locuita de calugari, Agapia este populate din anul 1803 de maici, al caror numar se apropie astazi de 400.

Scurt istoric

Cel mai vechi asezamant monahal pe aceste locuri a fost un schit, situate la 2 km departare de actuala manastire, in munte. Potrivit traditiei a fost intemeiat in sec. al XIV-lea de calugarul Agapie, vietuitor in manastirea Neamt, retras aici in sihastrie impreuna cu cativa ucenici.

Cele mai vechi documente care mentioneaza acest schit, cunoscut sub numele de Agapia din Deal sau Agapia Veche, dateaza insa din secolul al XV-lea.

Schitul de la Agapia Veche a devenit neincapator pentru obstea monarhala in continua crestere, ceea ce a determinat, la inceputul secolului al XVII-lea mutarea majoritatii calugarilor, impreuna cu gospodaria si anexele in vale, pe locul actualei manastiri.

 

Noua manastire

Biserica noului asezamant, numit Agapia din Vale, cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, a fost construit intre anii 1642-1644 de hatmanul Gavriil Coci, fratele domnitorului moldovean Vasile Lupu si de sotia sa Liliana Cneaghina si sfintita in anul 1647.

Ctitorii au inzestrat manastirea nou zidita cu obiecte de pret, iconostas, obiecte necesare cultului si mosii.

Incendiata si renovata

Incendiata si partial avariata in timpul Eteriei (1821), Agapia din Vale a fost reparata in 1823 prin conducerea staretei Elisabeta Costache, sora mitropolitului Moldovei, Veniamin Costache. Importante lucrari de constructie, care au modificat aspectul bisericii lui Gavriil Coci au fost intreprinse inainte de 1858, in vremea staretei Tavefta Ursache; cu aceeasi ocazie, biserica si iconostasul au fost pictate de Nicolae Grigorescu intre anii 1858-1862. Noi reparatii au fost necesare dupa incendiul din 1903. Biserica a fost restaurata in deceniul al VII-lea, al secolului al XX-lea, iar intre anii 1996-2004 s-au efectuat ample lucrari de consolidare ale bisericii si chiliilor, precum si lucrari de restaurare a picturii.

 

Arhitectura

Arhitectura bisericii prezinta initial un plan triconic compartimentat in altar, naos, pronaos si un exonartex ingust. Cu ocazia reparatiilor din secolul al XIX-lea, s-a inlaturat peretele dintre naos si pronaos, marcat acum de o arcada, precum si cel dintre pronaos si exonartex, inlocuit de trei arcade sprijinite pe coloane, adaugandu-se in vest o incapere spatioasa, supraetajata de o vesmantarie, care a preluat rolul exonartexului. Tot acum s-a adaugat proscomidiarul si s-a inaltat diaconiconul la nivelul intregii biserici. Deasupra naosului se inalta turla zvelta, asezata pe o “bolta moldoveneasca” (sistem de arce piezise, sprijinite pe pandantivi). Decorul architectural actual, in stil neoclasic, este format din arcade semicirculare false, sprijinite pe pilastrii canelati simulate in tencuiala, realizat cu ocazia reparatiilor de la mijlocul secolului al XIX-lea.

 

Pictura

Pictura executata de Nicolae Grigorescu, in ulei, in perioada 1859-1861, reprezinta o culme a artei religioase romanesti din veacul al XIX-lea. Programul ansamblului este concentrat, fiind compus din cateva teme esentiale pentru iconografia unei biserici ortodoxe: Iisus Pantocrator, cu apostolic, prooroci si evanghelisti in turla; Maica Domnului cu Pruncul, Dumnezeu Tatal, ingeri si sfinti ierarhi in altar; Nasterea si Invierea Domnului in naos, deasupra absidelor laterale, glorificari ale lui Iisus si Maicii Domnului cu Pruncul in semicalotele absidelor laterale, Binecuvantarea pruncilor, Rugaciune din gradina Ghetsimani, Drumul crucii si Punerea in mormant. Intrarea in Ierusalim in naos si pronaos; Sfanta Treime Noutestamentara, Dumnezeu creand cerul si pamantul si Dumnezeu despartind lumina de intuneric in calotele pronaosului si vechiul exonartex; sfinti militari, mucenici si mucenite, sfinti cuviosi si cuvioase, in registrul inferior din naos si pronaos.

 

Incadrandu-se tendintei neoclasice manifestate in pictura religioasa romaneasca din prima jumatate a secolului al XIX-lea, Nicolae Grigorescu si-a depasit contemporanii, ancorati in academism, realizand la Agapia portrete si peisaje pline de viata, armonie si seninatate. Artistul si-a cautat uneori modele in pictura Renasterii a barocului, inspirandu-se din operele lui Rafael, Tizian, sau Rembrandt, popularizate prin intermediul gravurilor. Iconostasul a fost pictat de asemenea de Grigorescu. Icoana Sfantului Prooroc Daniil din nord este autoportretul tanarului Grigorescu. In fata tamplei poate fi admirata una dintre cele mai vechi icoane din tara, infatisand pe Maica Domnului cu Pruncul, opera artistica de autentica traditie bizantina.

 

Muzeul manastirii Agapia

A fost intemeiat in 1927, cu binecuvantarea mitropolitului Pimen al Moldovei, in vremea staretei, Epraxia Macri, este primul muzeu de acest fel din Moldova. El a fost organizat de I.D.Stefanescu, reputat istoric al artei medievale romanesti. In incaperile dotate cu vitrine de cristal, sunt expuse obiecte de arta religioasa, provenind din donatiile facute manastirii de-a lungul timpului: icoane, vesminte liturgice, carti ferecate, carora li se adauga obiecte aduse de maici de la Valeni, Garcina, Varatec, in momentul transferarii lor la Agapia, in secolul al XIX-lea. Una dintre salile muzeului a fost inchinata creatiei lui Nicolae Grigorecu legata indeosebi de perioada pictarii bisericii Sfintii Voievozi (1858-1861).

 

Atelierele manastirii

Pe langa scolile de instruire carturareasca, au functionat intotdeauna in manastire si ateliere de diverse meserii. Din vechile documente de arhiva se cunoaste ca aceste ateliere au functionat de-a lungul secolelor pastrandu-se traditia acestora pana in zilele noastre.

In 1910, din ordinal Mitropolitului Pimen al Moldovei, odata cu lucrarile de restaurare a incintei, s-au construit la etajul cladirii sali spatioase in care s-au redeschis atelierele cu diverse sectii. In aceste ateliere de traditie s-au executat de-a lungul anilor, obiecte de mare valoare artistica, diferite broderii lucrate in fir de aur si argint, in stil clasic bizantin, covoare artistice, scoarte si tricotaje, lucrari care au fost prezentate la diverse expozitii din tara si strainatate si au fost distinse de fiecare data cu medalii de aur.

Cu aceeasi maiestrie, calugaritele Agapiei de astazi executa in ateliere lucrari de un mare rafinament; broderii artistice, icoane bizantine, covoare, tricotaje, vesminte liturgice, impletind in modul cel mai armonios munca si rugaciunea.

 

Alte constructii aferente manastirii

Ansamblului manastiresc de la Agapia, ii apartin si bisericile de lemn Sfantul Ioan Bogoslovul si Adormirea Maicii Domnului, situate in afara incintei care au suferit numeroase modificari, ultimele fiind din secolul al XX-lea.

Tot in vatra satului manastiresc, se mai pastreaza casa memoriala a scriitorului Alexandru Vlahuta, unde au avut loc adevarate cenacluri literare la care participau cu regularitate prietenii scriitorului: Delavrancea, Caragiale, Paul Bujor, Grigorescu, Bancila…etc

Cu o incununare a armonioasei imbinari: religie, cultura si arta, in anul 1948, din Ordinul Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, la manastirea Agapia, ia fiinta un seminar monahal. Cursurile seminarului aveau o durata de 4 ani, elevele fiind recrutate din manastirile Moldovei, sub directa patronare si supraveghere a patriarhului Iustinian Marina.

In 1959 a fost desfiintat de autoritatile statului si s-a redeschis in 1990, cursurile fiind urmate atat de monahii, cat si de tinere laice.

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
3658 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Nicoleta-Curelea Luni, 21 Februarie 2011

Etichete pentru acest articol:

manastire, Agapia, bucovina, NeamtS-ar putea sa va intereseze si:

O sa-mi permit sa va invit sa ne continuam pelerinajul prin manastirile prahovene si [..]
citeste si comenteaza
Eram ferm convins ca v-am povestit despre Manastirea Varbila, din judetul Prahova, dar se [..]
citeste si comenteaza
In primul rand autorul doreste sa-si ceara scuze pentru intarzierea cu care a redactat [..]
citeste si comenteaza
Fiindca foarte multi dintre cei care cititi FemeiaStie.ro ne-ati cerut informatii despre [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Indiferent de ceea ce faci, esti femeie, o femeie ce a luptat cu greutati, o femeie ce invinge la [..]
citeste si comenteaza
Multi parinti se sacrifica muncind ore in sir pentru a asigura un viitor decent copiior lor. Pentru [..]
citeste si comenteaza
M-am certat cu luna cand te-am visat aseara...dar ma privea tacuta...oare cine e de vina? Stelele [..]
citeste si comenteaza
La 12 km de fosta Cetate de Scaun a Moldovei (Suceava), se afla Manastirea Dragomirna, construita [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate